Epidemi-professor: Det frygter jeg mest

Leverandører af coronatests risikerer at løbe tør, men det er ikke det, der bekymrer faglig direktør i Statens Serum Institut mest

Langt flere end det officielt oplyste antal smittede, kan være det. Således så smittekurven herhjemme så på et tidspunkt ud til at være knækket, men det har sin forklaring. Video/foto: Ritzau Scanpix, Anthon Unger, Dado Ruvic, Philip Davali. Redigering: Emma A. Svendsen.

Der er særligt én ting, som giver panderynker og søvnbesvær hos Kåre Mølbak, professor og faglig direktør ved Statens Serum Institut.

Gang på gang træder han frem på pressemøder i øjeblikket som den rolige, faglige stemme. Men noget bekymrer ham, når det kommer til den livsfarlige coronavirus.

- Jeg er mest bekymret for, om vi har personale nok på sygehusene, når epidemien topper, siger Kåre Mølbak.

Der er torsdag aften 153 danskere, som er indlagt på grund af coronasmitte. 30 af dem er indlagt til intensiv behandling. Og det tal forventes at stige, mens antallet af læger og sygeplejersker kan falde.

- Nogle vil være sendt hjem med småsymptomer, mens andre vil være meget pressede, fordi de skal tage sig af patienter, hvor nogle vil kræve særlig opmærksomhed, forklarer Kåre Mølbak.

- Lige præcis i den situation ville det så ikke være godt, hvis man kan få afklaret med det samme, om personale med småsymptomer har virussen, så de måske kan komme tilbage på arbejde?

- Helt sikkert.

- Ville det være muligt at teste al sundheds- og plejepersonale, så de ikke rendte rundt uden symptomer og smittede syge og gamle, med den analysekapacitet, som vi har i dag?

- Det er jeg ikke sikker på er muligt, men det er et usikkert regnestykke. Det er vildt mange tests, men jeg vil tvivle på, at det var muligt.

Nye test i brug fredag
Sundhedsmyndighederne har dog øget muligheden for at teste danskere for corona. Det er sket ved indkøb af ny-udviklede tests til de eksisterende maskiner. 

De nye tests lander torsdag, og efter et kort introforløb i betjening og en validering kan man begynde at teste. Det sker formentlig fredag, oplyser producenten Roche Diagnostics.

De nye tests - sundhedsministerens løsning - kan dog blive en stakket frist. Leverandøren frygter allerede at løbe tør, når den næste levering skal falde om en uges tid.

Professor og epidemi-eksperten håber derfor på, at teknologien kan overhale personale-problemet.

- Der er rigtig mange, som også arbejder med andre systemer, hvor man for eksempel laver bedside-tests. Hurtige tests, som man kan lave her og nu.

- Findes det i dag?

- Nej, men der er nogle, som er tæt på at have det. Det skal først valideres, og i USA har man haft sådan nogle tests, som ikke var til at stole på. Jeg tror, det er en teknologisk udvikling, som går megahurtigt, siger Kåre Mølbak.

- Jeg vil ikke afvise nogen situationer

- Vi hører fra leverandøren af tests - Roche Diagnostics - at der kan være store problemer med at fortsætte leverancen af både de nuværende tests og de nye tests. Hvad siger du til det?

- Vi arbejder på højtryk for at skaffe nok testkapacitet på forskellige maskiner. Det arbejder forsætter og der er møde igen i morgen (fredag, red.) mellem Roche og direktøren i Lægemiddelstyrelsen om det, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

- Det er den strategi vi har. Vi skal teste mere, lyder det.

- Det kan vel være svært, hvis man ikke kan få test. Er det et problem synes du?

- Det er svært for alle lande, og det er et problem. Vi er gået sammen i EU for at købe på verdensmarkedet, men hele verden forsøger nu at skaffe tests.

- Kan vi komme i en situation, hvor vi gerne vil teste mere, men det simpelthen ikke er muligt?

- Jeg vil ikke afvise nogen situationer, men vores udgangspunkt er bedre end mange andre lande med den kapacitet, som vi har.

- Frygter du, at det kan ske, at vi ikke kan teste dem, som vi har lyst til?

- Der er en række store, alvorlige problemer på mit bord. Vi kan ikke vide, hvordan pandemien udvikler sig, og derfor gør vi alt hvad vi kan, for at dæmpe stigningen i smitten.