Annonce:
Annonce:

Erhvervslivet jubler mens Radikale tvivler på dataaftale

Den radikale EU-politiker Morten Helveg er ikke i tvivl om, at dataaftalen mellem EU og USA kommer for retten

Annonce:
Følg Politik

Aftalen, der tirsdag blev indgået mellem EU-Kommissionen og USA om transatlantiske dataoverførsler, ender for en domstol.

Det mener medlem af EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg Morten Helveg Petersen (R) .

- Ud fra hvad jeg umiddelbart kan se, så er jeg da spændt på, hvornår vi får den første sag at se. Det virker, som om man umiddelbart har lavet en aftale, som det så er op til domstolene at vurdere på efterfølgende, siger han til Ritzau.

Spørgsmål: Er det et muligt scenarie, at vi igen vil se en sag komme for en domstol, og at der igen vil blive dømt imod aftalens lovlighed?

- Ja, det er min helt umiddelbare vurdering. Det er ret sandsynligt, at der vil komme sager. Og så er det op til de pågældende landes datatilsyn at vurdere dem - og de vil nok mene, at der på et tidspunkt skal køres en prøvesag.

Annonce:

Den nye aftale - som dog stadig skal godkendes af EU's medlemslande - skal erstatte den såkaldte "safe harbour"-aftale, der sidste år blev underkendt af EU-Domstolen.

Domstolen mente blandt andet, at europæiske Facebook-brugeres personoplysninger ikke var tilstrækkeligt beskyttet i USA.

Et af kritikpunkterne for den gamle aftale var, at EU-borgere ikke fik nok juridisk beskyttelse, blandt andet fordi de amerikanske efterretningstjenester havde for nem adgang til EU-borgeres persondata.

Dansk erhvervsliv har ventet længe på den nye aftale.

Branchedirektør Adam Lebech fra DI Digital, der er DI's branchefællesskab for virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation, ser frem til, at det nye regelsæt sikrer hjemmelen til at overføre personoplysninger.

- Det er af afgørende betydning for dansk og europæisk erhvervsliv, at der er fri bevægelighed af personoplysninger mellem EU og USA.

- Virksomhederne opnår dermed sikkerhed for det fremtidige lovgrundlag på området, siger Adam Lebech.

Også Dansk Erhvervs fagchef for it og digitalisering glæder sig.

Annonce:

- Aftalen er vigtig, fordi internettet er globalt. Det at kunne sende data rundt i verden uden at tage hensyn til grænser, er en naturlig praksis. Og der skal være nogle klare regler, så man har tillid til, at der bliver passet godt på dine og mine data, siger fagchef Janus Sandsgaard til Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: