Espersen aflyser USA-rejse efter 'nigger'-tweet

Dansk Folkepartis Søren Espersen dropper tur til USA efter omstridt fra tweet fra socialdemokraten Jeppe Kofod

Må man sige 'neger'? Vi spurgte danskerne på gaden

Socialdemokraten Jeppe Kofods omstridte 'nigger'-tweet får nu den konsekvens, at Søren Espersen fra Dansk Folkeparti dropper en planlagt tur til USA.

- Jeg har besluttet ikke at deltage i Udenrigspolitisk Nævns tur til Washington i september, fordi det her vil komme til at overskygge det hele. Det er ganske kort tid før præsidentvalget, og der vil være masser af kongresmedlemmer og senatorer, vi skal møde, og hvis de har indtrykket af, at det er, som Jeppe Kofod siger, så deltager jeg ikke, siger Espersen til dr.dk.

Jeppe Kofod skrev den kontroversielle besked på Twitter onsdag aften:

'DF Chair of Danish Parliament Foreign Policy Committee calls Barack Obama first nigger President. Scandal!'

Søren Espersen (DF). Foto: Janus Engel Dansk politik Neger-debat eskalerer: DF'ere raser over 'nigger'-tweet

Kofods tweet henviste til, at Søren Espersen havde brugt ordet 'neger', og det valgte Kofod altså at oversætte til 'nigger'.

Led stodder
Det har fået Søren Espersen helt op i det røde felt.

- Han er en led stodder, at han kan finde på det. Det er menneskeligt at fejle, men det er umenneskeligt at fremture i sin vildfarelse, og det har han gjort. Han bliver ved med at hævde, at det ord oversættes på en anden måde, end det gør. Det er meget skuffende og irriterende. Jeg er rasende, siger Søren Espersen til dr.dk.

Danskere giver deres bud på, hvad de ser på disse fotografierne af disse to mænd. (Fotocollage: Colourbox/Jan Sommer) Samfund Ekstra Bladet på gaden: Er det en neger?

Espersen refererer til, at Jeppe Kofod kategorisk holder fast i, at han oversat korrekt.

- I 2016 er neger et klart nedsættende og racistisk ord at bruge. Det er det, jeg reagerer på. Jeg synes, det er uinteressant præcist, hvordan man oversætter det. Det er betydningen af ordet, der er tydelig for rigtig mange mennesker på dansk. Det er nedsættende og racistisk. Og det ved Søren Espersen udmærket, sagde Jeppe Kofod i går til Ekstra Bladet.

Samfund Eksbokser: Neger er ikke et grimt ord

Det var følgende Espersen-udtalelse om Barack Obama, som fik Jeppe Kofod til tasterne:

- Tag sådan en som Obama – hvad er han? Vi ved godt, hvad det drejer sig om. Man taler jo om den første neger i USA’s præsidentembede, lød det fra Søren Espersen.

Udtalelsen fra Espersen kom efter, at han var blevet udskældt for at bruge ordet ’neger’ i forbindelse med kritikken af en DF-kampagne.

Foto: Jens Henrik Daugaard. Dansk politik Espersen: Jeg kommer til at sige neger igen

Efter Søren Espersens beslutning om at aflyse sin USA-rejse har Jeppe Kofod givet følgende skriftlige kommentar:

- Hvis Søren Espersen ikke mener, at han kan forsvare sine udtalelser om Obama i USA, så må det være hans sag, og så må han lade være med at rejse til USA.

- Jeg har påpeget, at det er upassende for en siddende formand for Udenrigspolitisk Nævn at udtale sig som Søren Espersen har gjort, og det står jeg ved. Hvilke konsekvenser Søren Espersen drager af dette, må være op til ham selv, lyder det fra Jeppe Kofod.

Hvis man spørger Dansk Sprognævn er ’neger’ ikke et ord, man skal bruge om en person med mørk hudfarve. Med mindre man selv tilhører gruppen. (Foto: AP) Samfund Derfor er neger 'no go': Her er de andre forbudte ord

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

733 kommentarer
Vis kommentarer