Espersen: Grækerne har ikke niveauet til euro

DF's Søren Espersen er formand for Udenrigspolitisk Nævn og han siger direkte, at grækerne ikke kan leve op til kravene for at have en euro. Grækenland skal tilbage til den billige drachmer

Søren Espersen kan ikke se, at det vil hænge sammen, hvis grækerne bliver i euroen. Polfoto.
Søren Espersen kan ikke se, at det vil hænge sammen, hvis grækerne bliver i euroen. Polfoto.

Grækenland er ganske enkelt for underudviklet til at kunne administrere en stærk valuta som euroen.

Det er meldingen fra DF's Søren Espersen, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget.

- Grækenlands løsning er at træde ud af euroen. Så har de en mulighed for at få genoprettet deres økonomi, siger Søren Espersen til Ekstra Bladet.

Det sker efter, at han i formiddag har måtte aflyse mødet i Udenrigspolitisk Nævn med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Aflysningen var en direkte konsekvens af, at der blev taget en time out i EU-forhandlingerne i Bruxelles, hvor Lars Løkke ellers skulle have deltaget som statsminister for Danmark.

Når forhandlingerne bliver genoptaget senere i dag, peger meget på, at presset for at få Grækenland smidt ud af euroen er vokset. Således er syv eurolande ifølge internationale medier angiveligt klar til at blokere for flere hjælpepakker og vise Grækenland vejen ud af eurozonen.

Det vil passe Søren Espersen godt. På vegne af grækerne.

Finans Flere eurolande er klar til at afvise Grækenland

- Det vil være en devaluering af deres valuta. Så vil de kunne lettere eksportere, fordi varerne bliver billigere. Og jeg er sikker på, at turisterne vil komme i større tal, og de vil have en stærk valuta med. Så vil Grækenland langsom kunne bygge økonomien op igen.

- Men så risikerer de at dumpe dagligdagslivet for den almindelige græker?

- Det gør det klart nok. Men det vil så også betyde, at man har en mulighed for at komme på fode igen.

- Der er mange lande, som har en svag valuta, men som koketterer på en svag valuta. Marokko er et godt eksempel, og Tunesien var det, indtil der kom noget andet i vejen.

Se også: Eurolandene forlanger mere fra Grækenland

- Men grækerne har allerede fået dumpet dagligdagen i kraft af de reformer, der har været?

- Specielt hvis man hører til de fattige gruppe, får man en lav indtægt. Det mener jeg, vil kunne rette sig, hvis grækerne går tilbage til deres egen valuta. Men det vil aldrig kunne rette sig, hvis de bliver i euro-zonen, siger Søren Espersen.

- Hvis ikke grækerne træder ud af euroen, så står vi i samme situation om to år.

Se også: EU-ekspert om Grækenland: Gældsaftale kan blive dyr

- Men hvis grækerne nu får styr på skatteindrivningen og gennemfører de tunge reformer, der forhandles om, så forhindrer det vel, at grækerne står der igen om et par år?

- Hvis den græske skatteinddrivning skal op på noget, der minder om den danske, vil det tage 10-20 år. Det er et system, hvor der er mange, der slet ikke betaler skat. Og mange familier slipper utroligt billigt. Og der skal ske reformer af skattevæsenet, hvad enten man har drachmer eller euro.

- Men det går vel ikke hurtigere, fordi man har drachmer?

- Nej, men indtægterne til Grækenland vil blive højere. Og du skal tænke på, at de skattesystemer man har haft, har været på en facon, man slet ikke forstår i Danmark. Men på en eller anden måde har man klaret det alligevel, dengang de havde drachmeren.

Side om side - og dog så langt fra hinanden - Grækenland og Eurolandene skal komme overens i dag. (Foto: AP) Samfund Krisen i Grækenland: EU-præsident aflyser topmøde

- Da de får euroen, kommer de ind i nogle systemer, som vi og tyskerne kender godt. Men grækerne kunne simpelthen ikke magte det, for landet har ikke været gearet til det. Man har haft en anden tilgang til det, som er gået godt nok på sin vis. Lige indtil man kom ind i euroen og fik en uhyre stærk valuta, som man skulle operere under.

Side om side - og dog så langt fra hinanden - Grækenland og Eurolandene skal komme overens i dag. (Arkivfoto: AP) Samfund OVERBLIK: Sådan ser den græske skæbnedag ud

- Så grækerne har ikke haft niveauet ganske enkelt?

- Det er klart, at grækerne ikke har haft det nødvendige niveau. Man har bildt sig ind i eurosystemet, at alle medlemslandenes institutioner var lige gode og effektive. Men det var de altså ikke. Dermed ikke nødvendigvis sagt noget ondt om grækerne, de har bare gjort som de altid har gjort, siger formanden for Udenrigspolitisk Nævn til Ekstra Bladet.

201 kommentarer
Vis kommentarer