Espersen: Jeg kommer til at sige neger igen

Flere er pikeret over Søren Espersens brug af ordet 'neger', men DF'eren kommer til at bruge det igen på grund af flere ting

Foto: Jens Henrik Daugaard.
Foto: Jens Henrik Daugaard.

Lige siden Dansk Folkepartis udenrigsordfører tog ordet 'neger' i sin mund har debatten raset.

Ordet faldt som et forsvar for en DF-kampagne med et stort billede af en etnisk dansk familie og ordene: Vores Danmark. Espersen sagde, at DF 'sagtens kunne have sat en neger ind', og det fik gang i debatten på sociale medier. Nu har Søren Espersen beklaget ordet, men det er ikke en undskyldning.

- Jeg blev pludselig opmærksom på, at det må man ikke sige, hvem der så end har fundet på det.

- Jeg synes, det er et rigtig godt ord, men jeg ærgrer mig da over, at der er nogle, der bliver fornærmet over det. Det er dog ikke en undskyldning, siger Søren Espersen til Ekstra Bladet.

Foto: Alexander Nicolas Truelsen Dansk politik Modtræk til DF-kampagne stormer frem på Facebook

Siger det igen
Espersen siger ikke undskyld, og han regner ligefrem med, at han kommer til at sige neger igen.

- Jeg synes, det er noget pjat. Jeg er en gammel mand, og ordet neger ligger lige for hos mig, og det tror jeg, at det gør for de fleste i min generation,

- Det ligger i mit sprogbrug, og jeg kommer givetvis til at sige det igen. Næste år markerer vi salg af de danske Vestindiske øer i 1917, og der kommer jeg til at tale om negerslaver, fortæller Søren Espersen.

Neger-regel i DF
Ordet neger har tidligere været til debat i Dansk Folkeparti, og senest i 2013, hvor partiets viceborgmester på Bornholm fik indskærpet af partisekretær Poul Lindholm Nielsen, at man ikke bruger ordet i DF.

Den verbale regel står stadig ved magt, oplyser partisekretæren til TV2, selvom han ikke vil tage kontakt til partiets udenrigsordfører.

- Ja, der er ingen grund til at bruge den betegnelse, selvom det ikke er forbudt, siger Poul Lindholm Nielsen til TV 2.

Hvad er Obama?

Søren Espersen kommer dog til at sige neger igen, og det skyldes blandt andet, at han savner et ord at sætte i stedet for.

- Mit store problem er, at jeg simpelthen ikke ved, hvad jeg skal bruge i stedet for. Hvad er Barack Obama? Brun, lysebrun, sort eller hvid. Jeg ved ikke, hvad han er, siger Søren Espersen.

- Du undskylder ikke, men beklager, at nogle er blevet fornærmet. Skal man så også beklage Muhammedtegningerne?

- Det skal man også beklage, men det skal ikke få folk til at lade være med at gøre det.

Modsvar
Flere danskere har lavet deres deres egen udgave af kampagnen, som modsvar til Dansk Fokeparti.

Birgit Bjerre, hendes mand og Hamit føler sig alle tre stødt over Dansk Folkepartis skildring af Danmark, og derfor besluttede de sig for at lave deres eget billede.

- Vi havde set kampagnen igennem en unges tid. Det kunne vi ikke rigtig undgå, de er jo alle steder. Men fredag aften er vi på vej hjem med en taxa, og kører forbi nogle billboards med reklamen på, fortæller Birgit Bjerre til Ekstra Bladet.

Birgit Bjerre, Jens Peter Engedal og taxachaufføren Hamit, har sammen lavet et modsvar til Dansk Folkepartis kampagne om 'vores Danmark' (foto: Jens Peter Engedal)
Birgit Bjerre, Jens Peter Engedal og taxachaufføren Hamit, har sammen lavet et modsvar til Dansk Folkepartis kampagne om 'vores Danmark' (foto: Jens Peter Engedal)
 

362 kommentarer
Vis kommentarer