Espersen om neger-censur: Det er helt horribelt!

Man skal ikke se på historien med nutidens øjne, men med datidens, lyder det fra DF's udenrigsordfører, Søren Espersen, som kritiserer Statens Museum for Kunst for at fjerne ordet 'neger' fra deres værker

Når Statens Museum for Kunst fjerner ordene 'neger' og hottentot' fra deres værker er de med til at ændre, og dermed fjerne historien.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, efter museet har fjernet ordene fra 14 kunstværker til fordel for ord som 'afrikaner'.

- Det er helt horribelt. Når man ændrer historien, så fjerner man historien, og det synes jeg, man skal holde sig langt væk fra, siger Søren Espersen til Ekstra Bladet.

Ifølge ham findes der mange eksempler på, hvor galt det kan gå, når man laver historieforfalskning. Og det er netop, hvad han mener, Statens Museum for Kunst gør i denne forbindelse.

- Det er en hel skæv udvikling. Vi har selvfølgelig udviklet os i en retning, hvor ord forsvinder, men det gør ikke, at man skal fjerne dem fra de historiske omgivelser. Flere klassiske kunstnere, herunder Shakespeare, H.C. Andersen og Mark Twain, bruger jo også ordet neger. Skulle de så også begynde at ændre på deres værker?

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen. (Foto: Per Folkver) Dansk politik DF'er kalder statsmuseums negerstop uhistorisk

Afrikaner er ikke retvisende
'Neger'-debatten startede, da Søren Espersen brugte ordet 'neger' i et interview med TV 2 i forbindelse med Dansk Folkepartis omdiskuterede kampagne 'Vores Danmark – der er så meget vi skal passe på'. Her forklarede Espersen blandt andet:

- Selv er jeg farveblind, så jeg aner ikke, hvad farve de har. Sådan tænker vi ikke. Vi kunne da sagtens have sat en neger ind, og hvad så? Hvad havde det ændret på noget som helst? Jeg synes, folk generelt skulle se og komme i sommerhumør.

Ifølge Søren Espersen undervurderer Statens Museum for Kunst befolkningens evne til selv at distancere sig fra fortiden. Og så mener han i øvrigt ikke, at ordet 'afrikaner' er retvisende.

- Mange er de mennesker, der før i tiden er blevet beskrevet som negere, har jo aldrig nogensinde været i Afrika, så de ville ikke bryde sig om at blive kaldt afrikanere. Og gad vide, om ordet afrikaner ikke om nogle år forsvinder til fordel for noget andet, siger Søren Espersen.

Samfund Nationalt museum fjerner ordet neger fra kunstværker

S: En naturlig udvikling
Hos Socialdemokraterne i de modsætning til Dansk Folkeparti glade for, at ordet 'neger' forsvinder fra værkerne på Statens Museum for Kunst. Ifølge Kulturordfører, Mogens Jensen, er udviklingen nemlig helt naturlig.

- Vores sprog ændrer sig hele tiden, og når ord bliver utidssvarende, så erstatter man dem med nogle nye. Det er en naturlig udvikling, og det er det også i det her tilfælde, siger Mogens Jensen til Ritzau.

Han mener ikke, at ændringerne vil have betydning for den historiske kontekst, værkerne bliver set i. Han regner derimod med, at udviklingen vil fortsætte.

- Det er noget, der sker flere steder. Jeg mener bare, at museet indretter sig efter virkeligheden, nemlig at sproget ændrer sig hele tiden. Vi bruger nye ord, og andre glider ud.

Bliver der sagt neger ude i befolkningen? Se med her.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

166 kommentarer
Vis kommentarer