EU om millionkrav mod Messerschmidts fond: 'Vi tager alle midler i brug'

Europa-Parlamentet vil tage alle midler i brug for at få de penge tilbage, som er misbrugt i skandaleramte Meld. Det fremgår af et brev, som DR er i besiddelse af

Europa-Parlamentet vil tage alle midler i brug for at få pengene tilbage. Regningen sendes i første omgang til Morten Messerschmidt, fremgår det af brev, som DR er i besiddelse af. Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
Europa-Parlamentet vil tage alle midler i brug for at få pengene tilbage. Regningen sendes i første omgang til Morten Messerschmidt, fremgår det af brev, som DR er i besiddelse af. Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Morten Messerschmidts skandaleramte organisation Meld er lukket med milliongæld til EU.

Nu er Europa-Parlamentet parat til opkræve gælden direkte hos de personer, som har brugt pengene i strid med reglerne. Parlamentet vil tage alle midler i brug, for at kradse pengene ind.

Det skriver Dr.dk, som er i besiddelse af et brev, som parlamentet har sendt til tidligere Meld-formand, Dansk Folkepartis europæiske stemmesluger Morten Messerschmidt.

- Brevet er sendt til Morten Messerschmidt, fordi han er den sidst kendte formand for Meld, og fordi det er hans underskrift, som står på en ansøgning om penge til projekter, som i sidste ende formentlig ikke var støtteberettigede, siger Marjory van den Broeke, der er talskvinde for Europa-Parlamentet til dr.dk og fortsætter:

- Han bad om en bevilling, så hvis der er et problem med at få penge tilbage fra et beløb, han har fået bevilget, så er han den mest naturlige at henvende sig til.

Europa-Parlamentet har forgæves forsøgt at opkræve pengene hos Meld, som blev erklæret konkurs ved en fransk domstol i december sidste år.

Messerschmidts 'fonde' tømt til sidste euro-cent

Ifølge brevet til Messerschmidt, som DR er i besiddelse af, vil 'Europa-Parlamentet tage alle midler i brug for at få pengene tilbage'.

'Disse skridt vil blive taget over for alle personer, der har haft ansvar for misbrug af EU-midler, står der ifølge DR i brevet.

Går efter Messerschmidt
Lektor i europæisk politik, Wouter Wolfs, fra universitetet Leuven er ekspert i finansieringen af europæiske politiske partier. Overfor DR vurderer han, at Europa-Parlamentet vil begynde med at kradse gælden ind hos Morten Messerschmidt. Men også den tidligere formand, polakken Jacek Wlosowicz, kan formentlig se frem til en regning.

- Morten Messerschmidt er formentlig en af de folk som kan komme til at betale, for han var formand, og han var i bestyrelsen, og han kan blive en af dem, som skal betale personligt, siger Wouter Wolfs til DR.

Venter på Olaf
EU's antisvindelenhed Olaf er i gang med at undersøge både Meld og den tilhørende fond Feld.

I 2016 krævede Europa-Parlamentet tre millioner kroner tilbage fra Meld og Feld. Pengene var blevet brugt i strid med reglerne på kampagner for Dansk Folkeparti og på et eksorbitant gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder.

Men Olaf undersøger nu, om der er brugt flere penge i strid med reglerne, eksempelvis på DF's sommergruppemøder, fupkonferencer og private rejser.

Ifølge Europa-Parlamentets talskvinde, Marjory van den Broeke, afventer parlamentet nu den undersøgelse. Derefter kan parlamentet gå videre med eventuelle krav mod andre personer i Melds ledelse.

- Vi håber, at Olaf vil give os en indikation af, hvem der var ansvarlig, siger Marjory van den Broeke til DR.

Den danske advokat Anders Hofmann fra advokatfirmaet Skai Reipurth & partnere fastslår overfor DR, at ansvaret for brugen af penge i en forening som Meld ligger hos bestyrelsen.

- Sidder man i bestyrelsen, så er det ledelsen af en forening. Så ligger ansvaret hos bestyrelsen. Jeg kan ikke se, at der skulle være nogen principiel forskel i, om man er bestyrelsesformand eller bestyrelsesmedlem, siger Anders Hoffmann til DR.

Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret, sad den frafaldne DF'er Rikke Karlsson og DF's medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dohrmann i Melds bestyrelse uden at vide det. De var begge blevet indsat af Morten Messerschmidt.

Ekstra Bladet har forsøgt at en kommentar fra Morten Messerschmidt. Men DF-profilens spindoktor oplyser, at Messerschmidt ikke vil kommentere sagen. 

Tulle lovede at betale EU-regning: Tømte i stedet skandalefond

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+