EU-tempo: Flygtninge er fordelt om 200 år

EU's planlagte fordeling af 160.000 flygtninge går i øjeblikket så langsomt, at alle først vil være fordelt om knap 200 år, hvis tempoet fortsætter - ren science fiction

Der er så lange udsigter til fordelingen af blot omtrent en tiendedel af alle flygtninge i Europa, at det grænser til science fiction. (Foto: Darko Vojnovic)
Der er så lange udsigter til fordelingen af blot omtrent en tiendedel af alle flygtninge i Europa, at det grænser til science fiction. (Foto: Darko Vojnovic)

Ikke engang vores børnebørn kan med rimelighed forvente at se EU holde sit løfte fra september om at fordele 160.000 af Europas godt en million flygtninge fra 2015. I hvert fald hvis arbejdet fortsætter i det nuværende tempo.

Se også: Stor grafik: Europa smækker døren i

For kun 272 flygtninge er officielt blevet fordelt på de 113 dage, der er gået siden, hvilket svarer til knap 2.5 flygtning per dag.

I dette tempo vil alle flygtninge først være fordelt i det Herrens år 2198, og det virker dermed højst sandsynligt, at de sidste flygtninge kan blive fordelt i flyvende biler. Eventuelt placeret på en måne- eller Mars-base.

Se også: Merkel: Vi skal have markant færre flygtninge i år

Dette faktum vækker forståeligt nok harme fra politisk hold.

- Det er fuldstændig til grin, at EU har slået op som den store problemknuser, når vi efter mere end et halvt år kan se, at der kun er fordelt under 300 ud af 160.000 aftalte asylansøgere.

- Det viser med al tydelighed, at EU´s-løsninger er fatamorgana, og at EU som institution er dødende patient, der holdes kunstigt i live til skade for sig selv og sine omgivelser, siger medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Anders Vistisen til Ekstra Bladet.

Se også: Røde Kors: Uledsagede asylbørn er en kæmpe udfordring

- EU´s såkaldte håndtering af flygtningekrisen står fuldstændig afklædt og demonstrerer med al tydelighed, hvordan en EU-løsning, hverken nu eller i fremtiden, er i sigte. Derfor må den danske regering nu erkende, at EU-sporet er dødt og selv tage ansvar for at håndtere krisen.

Selv hos Radikale Venstre, som normalt er positivt stemte overfor EU, erkender man, at processen ikke fungerer optimalt.

- At de 160.000 først er fordelt i 2198 lyder jo helt absurd i mine ører, siger Radikale Venstres fungerende EU-ordfører Emrah Tuncer.

Men selv om det hidtil ikke har lykkedes EU at løse opgaven, mener Tuncer stadig, den skal løses i fællesskab.

- Jeg har ikke noget svar på, hvorfor det er sket, og jeg har heller ikke noget svar på, hvad man skal gøre anderledes. Men jeg mener stadig, Europa skal løfte opgaven sammen.

- Men EU's indenrigsministre har jo allerede lavet denne aftale, som ikke er lykkedes. Kan EU overhovedet løfte opgaven?

- Jeg tror faktisk, EU er den eneste måde, vi kan afhjælpe det her problem på. Jeg tror problemet i høj grad ligger i denne her voksende EU-skepsis i nogle lande, som gør, at visse politikere undergraver ordningen. Men det er klart, at det er en enorm udfordring EU står overfor, og den bliver ikke mindre af, at visse lande ikke gør noget for at overkomme den, slutter Tuncer.

Hos Institut for Menneskerettigheder tvivler man dog - ligesom Dansk Folkeparti - på kvoteordningens muligheder for succes.

- På papiret lyder kvoteordningen, som en rigtig god ting, men der var mange lande, som ikke ville være med, så man måtte tromle igennem. Og flygtninge vil blive ved med at rykke sig, indtil de finder sikkerhed, udtaler direktør Thomas Gammeltoft-Hansen til Ekstra Bladet.

- Så det kan skifte hele tiden, hvor de flygter hen, og derfor kan det være svært at omfordele, og hvad skal komme først: Kvoten eller kapaciteten?

Science fiction?
Allerede da EU's indenrigsministre i slutningen af september lovede at fordele 160.000 flygtninge mellem medlemslandene, erkendte Grækenlands daværende premierminister, at antallet var 'en dråbe i havet' i forhold til de mere end én million flygtninge, der ankom til Europa i 2015.

Han havde dog formentlig ikke forestillet sig, at udsigterne til at få fordelt alle 160.000, nu knap fire måneder efter, ville fremstå som ren science fiction.

Alexis Tsipras havde ellers store forhåbninger til fordelingsnøglen, da den blev præsenteret.

- Vi håber, at dette bliver en strøm og sidenhen en flod af medmenneskelighed og delt ansvarstagen, udtalte premierministeren dengang.

Floden er dog i den grad tørret ud, hvis den overhovedet nogensinde har eksisteret, og fra flere sider kritiseres samarbejdet om fordelingen af flygtninge nu.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

I slutningen af sidste år blev der oprettet teltlejre til at huse en del af flygtningene, der kommer til Danmark. Se et interview med en beboer i flygtningelejren i Thisted her.

106 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere