Europæisk kommissionsformand lykønsker Putin med valgsejr: - Det er tudetosset

I et officielt brev lykønsker EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, Ruslands præsident med valgsejren. Danske politikere er ikke imponeret

Europæisk kommissionsformand lykønsker Putin med valgsejr: - Det er tudetosset

Også USA's præsident ønskede Putin tillykke (Video: AP)

Vladimir Putin får seks år mere på posten som Ruslands præsident. Det blev afgjort ved det russiske valg søndag, hvor Putin vandt suverænt med knap 77 procent af stemmerne.

Man skal lede længe efter danske politikere, der har været ude og lykønske den genvalgte præsident med sejren. Det har EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, derimod gjort.

'Jeg ønsker at overbringe mine lykønskninger med dit genvalg som præsident af Rusland', skriver kommissionsformanden i et officielt brev til Putin, som han har lagt ud på Twitter 20. marts.

Det er tudetosset
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er mildt sagt ikke imponeret over den officielle lykønskning med Putins sejr. Det siger han til Ekstra Bladet. 

- Det er tudetosset, for at sige det ligeud. Putin er ikke ligefrem den største demokrati-forkæmper, der findes på jordkloden. Valget i Rusland var absolut heller ikke demokratisk. På ingen parametre mener jeg, man kan lykønske Putin med, at det skulle være en flot valgsejr, siger V-ordføreren.

Michael Aastrup Jensen har ikke lykønsket Putin, og har bestemt heller ikke tænkt sig at gøre det, siger han. Han mener også det er et problem, at det lige netop er EU's kommissionsformand, der går ud med et officielt tillykke.

- Det bliver læst som om, at det er på vegne af os alle sammen. Der går han helt galt i byen. Vores udenrigsminister har klart sagt, at han ikke lykønsker Putin. Derfor mener jeg også, at man fra EU's side burde have ladet være.

- Han skriver i de sidste par linjer, at positive relationer mellem Rusland og EU er vigtige, det er vel et meget godt udgangspunkt?

- Det er fint, at vi har en dialog med Rusland, men landet er ude i et aggressivt stormløb mod vesten, med blandt andet hacker-angreb og 'Fake News'-fremstød, så der er ikke et behov for at vi er venlige over for Putin, siger Aastrup Jensen.

Ikke imponeret
Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, forstår heller ikke kommissionsformandens agereren.

Han er med på, at Rusland er et kæmpestort land, 'som har al mulig betydning for, hvordan vi har det sikkerhedsmæssigt', og at Vesten skal være i dialog med Putin, i et forsøg på at normalisere tilstandene.

- Men jeg er ikke imponeret over, at Putin kunne vinde valget som han gjorde. Medierne ikke er fri, og de reelle oppositionskandidater var væk. Oveni købet er der også foregået en form for stemme-manipulation. Så lykønskningsvognen er jeg ikke med på, siger han til Ekstra Bladet.