Eva Kjer brød loven: Indberettede ikke støtte fra erhvervsklub

Tidligere V-minister Eva Kjer Hansen indberettede ikke cirka 60.000 kroner i partistøtte fra en erhvervsklub.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto

Op til valgkampen i 2011 fik tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) cirka 60.000 kroner i støtte fra erhvervsklubben Business Forum Kolding.

Det er der ikke noget fordækt i, men partistøtten blev ikke indberettet til myndighederne, som loven kræver, skriver DR. Det fremgår af bogen 'Skjulte Penge', der udkommer onsdag.

Arkivfoto: POLFOTO Dansk politik Claus Hjort glemte at indberette sekscifret støttebeløb

- Hvis det ikke er oplyst, så er der sket en fejl, siger Eva Kjer Hansen ifølge DR i bogen.

Kassereren for Venstre i Kolding, Aase Thomsen, erkender over for DR, at de 60.000 kroner blev indberettet for sent. Det skete først i 2015, efter at forfatterne til bogen stillede spørgsmål ved den manglende indberetning.

Ifølge loven skal indberetningen til myndighederne senest skal ske året efter. Der er dog en forældelsesfrist på to år i sager om partistøtte.

LO-formand Lizette Risgaard afviser, at støtten til DSU kolliderer med organisationens princip om partipolitisk uafhængighed. Foto: Philip Davali Dansk politik LO pumper stadig millioner ud i partistøtte

Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.

Det er langt fra første gang, en politiker bliver taget i at have forsømt at indberette en partistøtte. Ifølge reglerne skal det ske, når beløbet overstiger 20.000 kroner.

Men også finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) valgkampagne har ifølge 'Skjulte Penge' modtaget et sekscifret beløb fra en hemmelig erhvervsklub uden at opgive det til myndighederne.

Claus Hjort Frederiksens kredsformand, Gitte Rasmussen, kalder ifølge bogen fejlen for en 'forglemmelse'.

Men reglerne er helt enkle, så politikerne kan ikke blive ved med at bruge den undskyldning, lyder det fra Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i partistøtte.

- Derfor virker det ikke særligt overbevisende, når politikerne gang på gang siger, at de bare har begået en fejl, ved ikke at oplyse om partistøtte. Det lugter fælt af går-den-så-går den, siger han til DR.

Partistøtte over 20.000 kroner må ikke være anonym

Finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) valgkampagne har ifølge Politiken modtaget et sekscifret beløb fra en hemmelig erhvervsklub uden at opgive det til myndighederne, hvilket er i strid med loven om partistøtte.

Få et overblik over partistøtten og forsøgene på at gøre den mere gennemsigtig:

* I 1995 indførte S-regeringen nye regler for partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Beløbsgrænsen blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.

* Sponsorer skal ikke opgive deres navn, hvis de giver under 20.000 kroner i støtte. Giver de mere end 20.000 kroner, skal partiet kun oplyse sponsorens navn, men ikke beløbets størrelse i partiets officielle regnskab.

* Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til de enkelte folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym.

* Donorer kan bruge "erhvervsklubber", hvor typisk forretningsfolk og erhvervsdrivende betaler for at mødes med partiledere og politikere, eller "indsamlingsklubber", der så viderekanaliserer større beløb end de 20.000 kroner.

* I partiregnskabet hos de landsdækkende partier skal der være oplysninger om, hvad de enkelte partier modtager i private tilskud. I lovgivningen er det ikke et generelt krav for offentliggørelse af private tilskud til lokale og regionale lokallister.

* Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel. Brud på reglerne om partistøtte har en forældelsesfrist på to år.

* I marts sidste år fremlagde et ekspertudvalg en række anbefalinger til mere åbenhed om partistøtten. Udvalget foreslog 10.000 kroner som ny beløbsgrænse, og at der skal afleveres regnskab for alle niveauer af partierne og indvalgte enkeltkandidater.

* Udvalget foreslog også skærpede krav om åbenhed for de bidrag, som partierne modtager fra private foreninger, hvis foreningens hovedformål er at indsamle penge til politiske partier.

Kilder: Økonomi- og Indenrigsministeriet og Ritzau.

103 kommentarer
Vis kommentarer