Annonce:
Annonce:

Eva Kjer Hansen forregnede sig i gyllesagen

Trods et ihærdigt forsvar fra Løkke, valgte Eva Kjer Hansen at trække sig som miljø- og fødevareminister

Annonce:
Følg Politik

Da Eva Kjer Hansen (V) sagde ja til jobbet som miljø- og fødevareminister, sagde hun samtidig ja til at få hensynet til miljøet og landbrugets interesser til at gå hånd i hånd.

Det skete, da Venstre overtog regeringsmagten og lagde Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri sammen.

Det er to ministerier med dagsordner, som historisk set har været modstridende. Og modsætningsforholdet endte på sin vis lørdag med at koste hende jobbet efter mindre end otte måneder på posten.

Et flertal bestående af De Konservative og partierne i blå blok havde ikke længere tillid til sønderjyden. Hun har derfor forladt posten som landbrugsminister for anden gang i sin politiske karriere.

Annonce:

Landmandsdatteren fik en bunden opgave som minister, der gik ud på at forbedre vilkårene for det trængte landmandshverv i form af en landbrugspakke, der blev vedtaget torsdag i sidste uge.

Den del fik hun ros for at løse fra landbrugserhvervet.

Men i processen har oppositionen og miljø- og naturorganisationer kritiseret de beregninger, der ligger til grund for ministerens påstand om, at miljøet ikke vil blive yderligere belastet af en øget kvælstofudledning.

Kritikken blev bakket op af fremtrædende miljøforskere, der har kritiseret regnemetoderne, som ligger til grund for landbrugspakken.

De har kaldt den misvisende og kreativ. Eva Kjer Hansen har dog flere gange fastholdt, at landbrugspakken vil give plus på miljøkontoen.

Kvælstofsagen - eller gyllegate som den også kaldes - udviklede sig til hen ad vejen til en mindre lavine.

Ministeren blev undervejs blandt andet beskyldt for at have indgået en studehandel med magtfulde landmænd i interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

Annonce:

Men sagen eskalerede for alvor, da regeringens ene støtteparti, De Konservative, bad ministeren redegøre for sine beregninger for at sikre, at miljøet ikke ville lide skade under de nye regler - uden altså at blive overbevist. Eller få ministeren til at erkende, at beregningerne ikke var retvisende.

Den såkaldte gyllegate er ikke første gang, at Eva Kjer Hansen er i politisk stormvejr.

Hun er kendt for at være ærkeliberal og businessorienteret. Det endte næsten med at spænde ben for hende, da hun varetog posten som socialminister i 2005.

- Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet, skrev Eva Kjer Hansen dengang i en kronik i Jyllands-Posten.

Udtalelsen fik modstandere fra flere lejre til at komme med skarp kritik.

Eva Kjer Hansen har siddet i Folketinget siden 1990. Hun var socialminister under Anders Fogh Rasmussens VKO-regering fra 2004 til 2007.

I september 2007 blev hun for første gang minister for fødevareområdet, da hun overtog posten som fødevare-, landbrug- og fiskeriminister.

Efter formandsskiftet i Venstre fra Anders Fogh til Lars Løkke blev Eva Kjer Hansen dog sat af ministerholdet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: