Eva Kjer Hansen trodser Søren Gade: Fastholder at stemme imod et burkaforbud

Selv om gruppeformand Søren Gade oplyser, at Venstres medlemmer ikke er fritstillet i forhold til afstemningen om et burkaforbud, fastholder Eva Kjer Hansen at stemme i mod

Eva Kjer Hansen fastholder at stemme imod et burkaforbud
Eva Kjer Hansen fastholder at stemme imod et burkaforbud

Tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen fastholder, at hun stemmer imod et burkaforbud - regeringens tildækningsforbud - selv om gruppeformand Søren Gade oplyser, at Venstres medlemmer ikke er fritstillet, når der skal stemmes om lovforslaget.

Hun har før udtalt, at det er helt ude af proportioner, og eksminister Eva Kjer Hansen (V) fastholder, at hun stemmer imod et burkaforbud - regeringens tildækningsforbud.

Det bekræfter hun i en sms til Ritzau, selv om Venstres gruppeformand, Søren Gade, har oplyst, at Venstres medlemmer ikke er fritstillet, når der skal stemmes om lovforslaget.

Et andet regeringsparti, Liberal Alliance, har fritstillet sine medlemmer.

Eva Kjer Hansen kan ikke uddybe yderligere onsdag morgen, da hun er med Europaudvalget i Sydkorea og sidder i et møde.

I sidste måned var den tidligere miljø- og fødevareminister hård i retorikken, da et udkast til lovforslaget dukkede op via DR Nyheder.

Regeringen lagde op til, at en overtrædelse af forbuddet enten skulle udløse en bøde på 1000 kroner eller fængsel i op til tre måneder.

Nu er fængselsstraffen taget ud af regeringens endelige udkast. Det kunne justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fortælle tirsdag. 

Med fængselsdelen ude af lovforslaget er Venstre blevet imødekommet. Derfor fritstilles Venstres medlemmer ikke i afstemningen, har Søren Gade oplyst onsdag.

- Jeg har en forventning om, også hos dem, hvor det gør ondt, at de kan støtte det forslag, regeringen kommer med. Det er derfor, vi sidder i regering, siger Søren Gade.

Men at forbuddet dækker huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter og kunstige skæg er for meget for Eva Kjer Hansen.

- Det er helt ude af proportioner, at man skal til at opliste alle mulige forskellige beklædningsgenstande, som vi nu ikke må have på i bestemte situationer, sagde hun i sidste måned.

- Politiet skal ikke bruge ressourcer på, om folk har sat halstørklædet rigtigt.

- Når vi griber til at lovgive mod beklædningsgenstande, går vi alt for langt i forhold til de grundlæggende værdier i det danske samfund. Vi skal have lov til selv at bestemme, hvordan vi vil klæde os, sagde hun.

Eva Kjer Hansen har hele tiden understreget, at hun bestemt er "meget imod burkaer".

Burkaforbuddet står og falder med Socialdemokratiet. Syv medlemmer af Liberal Alliance vil ikke stemme for et burkaforbud, og dermed har regeringen i øjeblikket ikke et flertal bag forslaget.

Socialdemokratiet er gået i tænkeboks. De øvrige partier i rød blok er imod et burkaforbud.

Burkaforbud står og falder med Socialdemokratiet

Regeringen skal kæmpe for at finde et flertal for sit tildækningsforbud, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tirsdag præsenterede et udkast til lovforslag om.

Regeringspartiet Liberal Alliance har fritstillet sine folketingsmedlemmer, når der skal stemmes om burkaforbuddet, hvilket tildækningsforbuddet mere populært er kendt som. 

Derfor skal regeringen have hjælp fra Socialdemokratiet til at finde et flertal (90 mandater).

Her er et overblik over, hvordan partierne forholder sig til burkaforbuddet:

* Venstre: 34 mandater. 

Statsministerpartiet stemmer for. Medlemmerne bliver ifølge gruppeformand Søren Gade ikke fritstillet, da fængselsstraf nu er taget ud af lovforslaget. Eksminister Eva Kjer Hansen stemmer dog imod, oplyser hun til Ritzau. 

* Liberal Alliance: 13 mandater.

Regeringspartiet har fritstillet sine medlemmer. Fem ministre stemmer for. Af de øvrige otte medlemmer stemmer kun én for.

* De Konservative: 6 mandater.

Regeringspartiet stemmer for.

* Dansk Folkeparti: 37 mandater.

Regeringens støtteparti stemmer for.

* Socialdemokratiet: 46 mandater.

Folketingets største parti er ifølge retsordfører Trine Bramsen gået i tænkeboks.

* Enhedslisten: 14 mandater.

Stemmer imod.

* Alternativet: 10 mandater.

Stemmer imod.

* De Radikale: 8 mandater.

Stemmer imod.

* SF: 7 mandater.

Stemmer imod.

* Status for et eventuelt burkaforbud: Med Socialdemokratiet i tænkeboks er der i øjeblikket kun 82 mandater, der stemmer for. 

/ritzau/

 Tirsdag blev maskeringsforbudet præsenteret af Søren Pape (Video: Ritzau)

 

 

203 kommentarer
Vis kommentarer