Eva Kjer kræver åbenhed om embedsmænds regel-iver

Det skal fremgå klart og tydeligt, hvis Danmark stillere skrappere krav end resten af EU, fastslår minister

Det skal være slut med, at Danmark uden debat i Folketinget indfører skrappere regler på miljø- og fødevareområdet, end det egentlig er påkrævet af EU.

Det fremgår af en instruks, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har sendt til sine embedsmænd.

- Jeg tror, at man som embedsmand har sin faglige tilgang og tænker på, at man mindsker risikoen lidt mere, uden at man får foretaget en analyse af, hvad det betyder konkurrenceevnemæssigt og for udviklingen i Danmark, siger ministeren til Ritzau.

Hun nævner som eksempel, at danske landmænd kun må have 1,4 svin per hektar jord, mens reglerne fra EU egentlig tillader op til 1,7 svin per hektar.

Det er regler som disse, regeringen betegner som overimplementering af EU-lovgivning, altså at Danmark opstiller mere strikse regler, end vi strengt taget er nødt til.

Eva Kjer Hansen understreger, at der godt kan være gode grunde til at have strengere krav end minimumniveauet fra EU. For eksempel er det på nogle områder nødvendigt med skrappere regler for at få adgang til fødevaremarkederne i USA og Kina.

Men i de tilfælde skal det fremgå klart, hvorfor embedsmændene vælger at gå videre, end EU kræver, og hvad de samfundsøkonomiske omkostninger ved det er.

- Vi er oppe på, at 90 procent af nye EU-regler bliver gennemført via bekendtgørelser, og det vil sige, at det sker helt uden om Folketinget og dermed uden en politisk debat, siger Eva Kjer Hansen.

- Ved at vi får adskilt tingene kan vi få en konsekvensberegning af, hvad det betyder økonomisk for de pågældende virksomheder og borgere, og så kan vi få en politisk stillingtagen til, om vi ønsker at gå videre end EU eller ej.

Retningslinjerne træder i kraft øjeblikkeligt og gælder alle lovforslag, bekendtgørelser med mere, der sendes i høring fra nu.

5 kommentarer
Vis kommentarer