F-35-fly bliver forsinket - igen igen

F-35-flyene er ikke blevet færdig til test i tide - det bekymrer dog ikke Socialdemokraterne

Udviklingen af F-35 er - endnu engang - blevet forsinket. (Foto: AP)
Udviklingen af F-35 er - endnu engang - blevet forsinket. (Foto: AP)

Det indledende testprogram af F-35-kampflyene bliver forsinket med mindst et halvt år.

Det amerikanske forsvar meddeler ifølge Reuters, at testprogrammet skulle have været startet midt i 2017, men at det nu tidligst kommer til at ske i 2018.

Dermed er udviklingen af F-35-flyet endnu engang blevet ramt af en forsinkelse. Udviklingsprojektet er ligeledes blevet ramt af flere store budgetskred.

Dansk politik SLUT: Nu forsvarer regeringen indkøb af F-35 for milliarder

Den seneste forsinkelse skyldes, at flyene, der stadig er under udvikling, ikke er blevet klar til den indledende testfase i tide. Sådan lyder meldingen fra Frank Kendall, der er indkøbsansvarlig i Pentagon.

- Vi har set på status for den planlagte operationelle test, og der er enighed om, at det givet realiteterne sandsynligvis først vil ske i kalenderåret 2018, sagde han ifølge forsvarsmediet Defense News tirsdag aften dansk tid.

- Målet var midten af 2017, men det er tydeligt, at det når vi ikke, sagde han.

Forsvarsministeriet forventer, at IC4-producenten Finmeccanica skal stå for vedligeholdelsen, hvis Danmark køber F-35, som regeringen ønsker. (Foto: Polfoto og AP) Politik Forsvarsministeriet bekræfter: F-35 skal vedligeholdes af IC4-producent

Det bekymrer dog ikke socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

- Vi politikere er i gang med at forhandle om det her. Når vi så engang bliver enige, så skal vi sikre os i kontrakten, at vi ikke får fly, som har børnesygdomme.

- Der håber jeg, at hvis det bliver F-35, så får vi det mest moderne kampfly nogensinde, siger han.

Boeings Super Hornet kan flyve 9500 timer, hvis det sendes af sted fra lan Politik Så skal lommeregneren frem: Kampfly-beregninger skal laves om

Hos Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, tegner der sig et andet billede. Hun mener, at forsinkelsen er et godt eksempel på, hvorfor man skal passe på med at købe fly, der ikke er færdige endnu.

- Det her understreger jo lige præcis problemet ved, at regeringen og forligskredsen er ved at købe et fly, der overhovedet ikke er færdigudviklet, og som kan ende med, at indkøbet bliver meget dyrere end de tal, vi har hørt indtil nu.

- Det her burde i den grad få forligskredsen til at sætte bremserne i og se, hvordan F-35-projektet udvikler sig med tiden, siger hun.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

35 kommentarer
Vis kommentarer