Fabriksarbejdere om billige udlændinge: Vi frygter Løkkes plan

De ansatte på kagefabrikken Bisca i Stege på Møn forstår slet ikke Venstres behov for at give chilenere, japanere og israelere lov til at søge de få job som ufaglært, som der er at kæmpe om i Danmark

Ekstra Bladet konfronterede tirsdag Løkke med Venstres plan om at lempe reglerne for udenlandsk arbejdskraft. (Foto: Martin Ekelund)

- Hvad med de danskere, der ikke har noget arbejde? Er det særlig pænt over for dem?

Sådan spørger 55-årige Harald Sørensen, Stege på Møn.

Han forstår slet ikke Venstres plan om at lempe reglerne for udefrakommende arbejdskraft. Lars Løkke vil gøre det nemmere for arbejdere fra 49 lande at komme til Danmark og få job til en løn på 18.000 kroner om måneden.

Harald Sørensen arbejder på 20. år som ufaglært altmuligmand på kagefabrikken Bisca i Stege, hvor de fleste ansatte for omkring 20.000 kroner om måneden. Og den ufaglærte altmuligmand, der netop har gennemgået et kursus som industri-operatør, er ikke vild med tanken om, at der nu kan komme konkurrence til de få job på egnen fra lande som Chile, Sydkorea og Israel.

Her vil danskerne gerne arbejde
Hos Bisca er der ingen problemer med at få danskere til at søge jobbene, sådan som der ellers især fra Venstre har været sået tvivl om i løbet af den seneste uge. Faktisk er der ganske få udlændinge blandt de 225 ansatte, der arbejder i treholdsskift med at bage alt lige fra kammerjunkere til snøfler.

- Varerne bliver altså ikke billigere af, at man ansætter udenlandsk arbejdskraft, siger Harald Sørensen, som synes, at valgkampen indtil nu har været useriøs.

- Det er en børnehave. Hvor er fagforeningerne? Hvor er socialdemokraterne? Helle Thorning og Lars Løkke peger fingre af hinanden, men de glemmer, at tre af fingrene peger på dem selv, fortsætter han.

Sort snak
For den 47-årige fabriksarbejder Pia Keese Larsen, Borre, er V-forslaget sort snak.

- Så tager de bare vores job. Og så skal endnu flere af os hernedefra søge ind mod København for at finde noget. Vi har nok at se til i forvejen i udkantsdanmark, siger hun.

Pia Keese Larsen frygter at blive slidt ned. Foto: Per Rasmussen
Pia Keese Larsen frygter at blive slidt ned. Foto: Per Rasmussen
 

Pia Keese Larsen har arbejdet på Bisca i 14 år. Hun mener, det er langt mere relevant at diskutere pensionsordninger, og hvordan man undgår nedslidning.

- Jeg holder ikke, til jeg bliver 67. Tempoet er sat op, og vi er færre ansatte, end da jeg begyndte. Jeg er usikker på min fremtid. Også fordi mit hus er faldet enormt i værdi. Butikker lukker, og der er snart heller ikke nogle busser tilbage til at befordre os frem og tilbage fra job, siger Pia Keese Larsen, som har tre pensionsopsparinger for en sikkerheds skyld.

Frygter fremtiden
For Jimmy Hansen, der også bor i Stege, er der en ting, der tæller. Og det er lige modsat af, hvad Venstre foreslår.

- Bare vi ikke får alle op dernedefra. Hvis de kommer herop, så frygter jeg, at det går helt galt for området. Det vigtige for mig er, at Danmark fungerer, siger han.

Jimmy Hansen har ikke lyst til at konkurrere med fremmed arbejdskraft, som Løkke vil invitere til Danmark. Foto: Per Rasmussen
Jimmy Hansen har ikke lyst til at konkurrere med fremmed arbejdskraft, som Løkke vil invitere til Danmark. Foto: Per Rasmussen

Lars Løkke Rasmussen forsvarede i går sit udlændingeudspil, da Ekstra Bladet mødte ham i Ringsted. Du kan se det i klippet øverst i artiklen. Nedenfor kan du høre Ekstra Bladets 'Til Stålet'-panel diskutere sagen:

274 kommentarer
Vis kommentarer