Færøsk meningsmåling sår tvivl om Thorning-støtte

Statsministeren kan ikke vide sig sikker på at få et færøsk mandat bag sig, viser ny meningsmåling

Følg Politik

Folketingsvalget torsdag ser ud til at skulle afgøres ved målfoto. Meningsmålingerne spår dødt løb, og derfor bliver de fire nordatlantiske mandater formentlig afgørende for, hvem der kan danne regering efter et valg.

En ny meningsmåling, foretaget af Fynd for den færøske avis Sosialurin, peger på, at valget på Færøerne ikke bliver mindre spændende at følge end det danske.

Partiet Republikanerne er nemlig tæt på at snuppe et mandat i Folketinget fra det socialdemokratiske parti Javnadarflokkurin, viser målingen ifølge netavisen Sermitsiaq.

Republikanerne, der er et venstreorienteret parti, har erklæret, at det ikke nødvendigvis vil pege på statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter et valg. Partiet vil pege på den statsminister, der giver Færøerne lov til at lave deres egen grundlov.

- Vi vil sikre, at den danske regering, uden undtagelser, accepterer, at vi har vores fulde ret til at organisere os på Færøerne med egen grundlov, sagde formanden for Republikanerne, Høgni Hoydal, ifølge Sermitsiaq i partilederrunden på færøsk tv.

Meningsmålingen fra Fynd viser, at Sambandspartiet, der hører til den borgerlige blok, står til 26,5 procent af stemmerne, mens Javnadarflokkurin står til 22,4 procent. Republikanerne får opbakning fra 20,7 procent af vælgerne, viser målingen.

Det er den femte meningsmåling, der er foretaget på Færøerne op til valget, og ifølge Sermitsiaq viser denne måling tættere løb end de foregående.

- Nu begynder der at ske noget. Ikke fordi Republikanerne går så meget frem, men fordi det socialdemokratiske parti Javnadarflokkurin ser ud til at miste mange stemmer, siger politolog Jogvan Mørkøre til netavisen.

De Konservatives færøske søsterparti, Folkeflokken, står til 19 procent af stemmerne.

Ifølge den seneste meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, ligger blå blok til 50,3 procent af stemmerne, mens rød blok står til 49,5 procent. Ritzau Index, der er et vægtet gennemsnit af fem målinger, giver 49 procent til rød blok og 51 procent til blå.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+