Færre og færre kriminelle i ghettoer - Men Pape vil straffe dobbelt så hårdt

Kun to ud af 22 udsatte boligområder falder for ghettolistens kriterium om dømte indbyggere. Alligevel vil justitsminister Søren Pape Poulsen nu straffe kriminalitet, der begås i særlige områder dobbelt så hårdt som andre steder

Søren Pape Poulsen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Søren Pape Poulsen. Foto: Mads Claus Rasmussen

Ifølge Søren Pape Poulsen er politikerne 'nødt til at sætte ind overfor' kriminalitet i landets ghettoområder.

Derfor har justitsministeren mandag foreslået, at politidirektører rundt om i Danmark kan indføre særlige 'skærpede strafzoner', hvor visse forbrydelser - eksempelvis hærværk, tyveri og hashsalg - kan takseres til dobbelt straf.

Forslaget er en del af det kommende ghettoudspil, som regeringen præsenterer torsdag i denne uge.

Styrtdykker
Men andelen af kriminelle i landets ghettoer er imidlertid faldet støt over en længere årrække. Det viser et kig på de seneste års ghettolister.

I ghettolisten fra 2017 er det således blot to af 22 af de udsatte boligområder, hvor andelen af dømte er over grænsen på 2,7 pct. af indbyggerne. Det drejer sig i dag om Vollsmose i Odense og Gellerup i Aarhus.

De københavnske ghettoer, hvor der sidste år var store problemer med skyderier, er slet ikke repræsentereret på listen pga. andelen af kriminelle indbyggere, men for andre forhold - eksempelvis andelen af indbyggere med fremmed baggrund eller pga. lav gennemsnitsindkomst i området.

Af sidste års ghettoliste, der blev offentliggjort i december, fremgår det, at kun to boligområder falder for kriminalitetskriteriet - fremhævet med gråt i fjerde kolonne. Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Af sidste års ghettoliste, der blev offentliggjort i december, fremgår det, at kun to boligområder falder for kriminalitetskriteriet - fremhævet med gråt i fjerde kolonne. Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
 

I den første ghettoliste var hele 25 ud af dengang 29 boligområder imidlertid over grænsen på 2,7 pct. kriminelle.

Kriminalitet er et ud af i alt fem kriterier, som boligområder bliver målt på, før de placeres på ghettolisten. For at komme på ghettolisten skal i alt tre ud af fem kriterier opfyldes.

I dag er det dog kun de to områder i Odense og Aarhus, der er særligt belastet af kriminalitet, da der her er over 2,7 pct. dømte indbyggere.

Ifølge administrerende direktør i Danmarks Andele Boliger, BL, Bent Madsen, kan regeringens nye plan ende med at sætte et kedeligt stempel på de personer, der bor i landets udsatte boligområder.

- Vi er enige om, at der skal slås hårdt ned på kriminalitet. Men det er enormt vigtigt for os, at det ikke er beboerne i områderne, der udpeges som et problem. Hvis man vil lave de her særregler, så bør det ske som en visitationszone. Uanset om det er folk uden for området. Det må ikke ske det, at man gør et negativt stempel ud af beboerne, siger Bent Madsen og fortsætter.

- Kriminaliteten i landets boligområder er stærkt faldende. Det er nogle få, der skaber utryghed. Og de skaber meget utryghed. Derfor anbefaler vi også en 'landbetjentordning', så der kan holdes styr på det problem, siger Bent Madsen.

Pape: Det kan være i Hellerup og Gellerup

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvorfor det er nødvendigt at give borgere dobbelt straf for forbrydelser begået i et område frem for et andet.

Det har ind til nu ikke været muligt at få et interview med justitsministeren. Men over for DR forklarer Pape i et interview, at de særlige strafzoner kan indføres i både Gellerup, der er på regeringens ghettoliste, og i Hellerup, der - for dem der måtte være i tvivl - ikke er.

Her understreger Pape dog, at strafzoner nok typisk vil blive oprettet i de klassiske ghettoområder.

- Det gælder for hele landet. Det er vigtigt for mig at sige. Men det er klart, at det er de områder, hvor der bliver begået meget kriminalitet, eller hvor man i en periode ser situationer blusse op med containere, der bliver brændt af, eller hvis der er meget hærværk, trusler og vold. Så kan man udstede det for at dæmpe det og sikre trygheden for borgerne. Det vil vi jo nok typisk se i vores ghettoområder, men det er altså noget, der gælder for hele landet, siger Søren Pape til DR.

117 kommentarer
Vis kommentarer