Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Landets største a-kasse ønskede et møde med Lars Løkke Rasmussen, så direktøren gav tilsagn om at støtte Løkkefonden, der fik 50.000 kroner

Lars Løkke Rasmussen har tidligere været i stormvejr på baggrund af donationer fra de såkaldte kvotekonger. Nu siger fyret a-kasse-direktør, at han gav 50.000 for et møde med statsministeren. Foto: Claus Bonnerup
Lars Løkke Rasmussen har tidligere været i stormvejr på baggrund af donationer fra de såkaldte kvotekonger. Nu siger fyret a-kasse-direktør, at han gav 50.000 for et møde med statsministeren. Foto: Claus Bonnerup
Følg Politik

Sagen om den fyrede direktør for Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, trækker tråde til landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Valentin oplyser til Ekstra Bladet, at han for at få et møde med Løkke har doneret 50.000 kroner til Venstre-formandens fond, Løkkefonden.

Oplysningerne om donation er blevet videregivet til statens tilsynsmyndighed i forbindelse med afskedigelsen af Valentin, erfarer Ekstra Bladet.

Ifølge Michael Valentin var bagtanken med donationen i 2015, at den daværende oppositionsleder så ville aflægge a-kassen et besøg.

Den mission lykkedes, forklarer Michael Valentin:

- Da Lars Løkke var oppositionsleder, sad min sekretariatschef og jeg og overvejede, hvordan vi kunne få Lars Løkke ud i huset og bibringe ham de gode argumenter, vi havde om dagpenge og beskæftigelsesreformen.

- Vi havde haft andre politikere i huset fra rød og blå blok, men en a-kasse er måske ikke dem, som står først for i forhold til, at en kommende statsminister tænker på et besøg. Så vi havde hørt om, at hvis man gav støtte til Løkkefonden, så kunne der måske være en øget sandsynlighed for, at Lars Løkke ville kigge i vores retning. Og det gjorde han tilfældigvis, fortæller Michael Valentin.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Den nu fyrede direktør for Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, ville have et møde med Lars Løkke, så han donerede 50.000 til Løkkefonden. Missionen lykkedes. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix
Den nu fyrede direktør for Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, ville have et møde med Lars Løkke, så han donerede 50.000 til Løkkefonden. Missionen lykkedes. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

Stor begejstring
Den forhenværende direktør har gode minder fra Løkke-besøget.

- Vi viste ham rundt med stor begejstring, og vi havde en times møde med ham, hvor vi forelagde vores synspunkter i forhold til dagpenge og beskæftigelsesreformen.

Michael Valentin forklarer, at det var hans egen beslutning at donere pengene til Løkkefonden, men at a-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, også deltog i mødet med Løkke.

Gav tilsagn - så kom Løkke
Hos Løkkefonden bekræfter direktør Frederik Meyer, at man modtog en donation fra Akademikernes A-kasse i marts 2015:

’Mig bekendt har der kun været dialog om dette i marts 2015’, lyder det fra Meyer, som dermed indikerer, at dialogen om donationen foregik efter Løkkes besøg hos a-kassen i februar samme år.

Men den udlægning afviser Michael Valentin.

- Vi gav tilsagn om at støtte Løkkefonden, og så kom Løkke lidt efter. Så har de muligvis faktureret støtten senere, men tilsagnet var først, siger han til Ekstra Bladet.

Sagen kort: Den mørklagte fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør for Akademikernes A-kassen 27. september.

Baggrunden for den hidtil mørklagte afskedigelse er genstand for to undersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Denne er endnu ikke afsluttet.

Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksat en advokatundersøgelse. Den er afsluttet, men bestyrelsesformanden, Allan Luplau, ønsker ikke at løfte sløret for dens indhold og konklusioner, fordi undersøgelsen vedfører 'en eller flere personalesager'.

Ekstra Bladet har dog afsløret, at advokatundersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

Samtidig har den fyrede direktør støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke, afslørede Ekstra Bladet. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower mener, at topledelsen er 'fedt ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skriver whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Michael Valentin bookede lokaler på Johan Borup Højskole for 250.000 kroner, som aldrig blev anvendt. Senere kom han med i skolens bestyrelse.

Som følge af sagen har Michael Valentin fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm.

Interne mails, som Berlingske har afsløret, viser, at Michael Valentin godt vidste, at han som formand for Folkemødet og storsponsor i igennem a-kassen bestred en kritisabelt dobbeltrolle. Ikke desto mindre fortsatte han opretholdt han pengestrømmen fra a-kasse til Folkemødet på omkring 200.000 kroner årligt i årene '15 til '18.

Købe sig til adgang
Billedet af, at man kan købe en særlig adgang til V-formanden, har tidligere bragt ham i massivt stormvejr.

Ekstra Bladet har bl.a. beskrevet, at fiskeriets såkaldte kvotekonger har doneret større beløb til netop Løkkefonden. Det skete med henblik på at diskutere fiskeripolitik ansigt til ansigt med Løkke.

Kvotekonger køber også møder

Ikke kun den nu fyrede a-kassedirektør, Michael Valentin, har fået den opfattelse, at donationer til Løkkefonden giver adgang til Lars Løkke Rasmussen.

De såkaldte kvotekonger har siden 2014 indsamlet et millionbeløb til Løkkefonden. det er hvert år blevet doneret på torskegilder i Thyborøn, hvor Lars Løkke Rasmussen deltager.

Indsamlingen til Løkkefonden har givet de såkaldte kvotekonger, storfiskere og andre fra erhvervet en særlig lejlighed til at drøfte eksempelvis kvoter, fiskeripolitik og Brexit med Lars Løkke.

Ifølge formanden for Thyborøn Fiskeriforening, Kurt Madsen, har bidragene og den efterfølgende middag givet storfiskerne mulighed for at mødes med statsministeren og andre fremtrædende V-politikere. Muligheder som de aldrig havde fået uden deres kontante bidrag til Løkkefonden, har han tidligere vurderet over for Ekstra Bladet.

Blandt Løkkefondens bidragsydere er også en Danmarks aller største kvotekonger, formanden for storfiskernes producentforening, Fridi Magnusen.

Han har 29. september til Information understreget, at det gode formål ikke ikke var det ’primære’, da han valgte at støtte Løkkefonden.

– Det var fiskeriet, der var det primære, forklarede kvotekongen om sit motiv.

Under et samråd i januar afviste statsministeren imidlertid kategorisk, at man kan betale sig til møder med ham. Desuden slog han fast, at Løkkefonden intet har med politikeren Løkke at gøre:

- Det har overhovedet ikke noget med mit almindelige politiske virke at gøre, og der er ingen grund til at betale sig til et møde med mig.

Statsministeriet oplyser, at Lars Løkke Rasmussen ikke har nogen kommentarer til sagen.

Valentin: Vi har kun interesse i at fremme vores medlemmers synspunkter

Ekstra Bladet har konfronteret Michael Valentin med, hvorvidt donationen til Løkkefonden er forenelig med a-kassens formålsbestemmelser.

– Jeg betragtede det som en del af vores public affairs-aktiviteter, hvor vi også har haft bureauer til at lave analyser og fremme vores synspunkter over for pressen og politikere, lyder det fra Valentin.

– Hvad tænker du i dag i forhold til støtten og a-kassernes virke? Er det stadig foreneligt?

– Jeg mener, det er helt foreneligt. Vi har kun interesse i at fremme vores medlemmers synspunkter, og der må man benytte sig af de muligheder, der er inden for public affairs. Der har støtten til Løkkefonden været et af værktøjerne.

– Hvad sagde bestyrelsen til donationen til Løkkefonden?

– Det har jeg ikke forelagt bestyrelsen.

– Har Allan Luplau (bestyrelsesformand, red.) haft en viden om det?

– Jeg kan simpelthen ikke huske, om jeg har nævnt det for formanden.

– Hvordan er donationen konteret i regnskabet?

– Det har jeg ingen ide om. Det har min økonomichef lavet.

I a-kassens årsberetning fremhæves besøget fra Løkke. - Man må benytte sig af de muligheder, der er inden for public affairs. Der har støtten til Løkkefonden været et af værktøjerne, forklarer Michael Valentin om årsagen til, at han betalte 50.000 kr. for at få Løkke på besøg.
I a-kassens årsberetning fremhæves besøget fra Løkke. - Man må benytte sig af de muligheder, der er inden for public affairs. Der har støtten til Løkkefonden været et af værktøjerne, forklarer Michael Valentin om årsagen til, at han betalte 50.000 kr. for at få Løkke på besøg.
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind