Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Der er mildt sagt uenighed om, hvem som kendte til eksorbitant regning for direktørens 50 års fødselsdag (rettelse: i en tidligere version af artiklen havde Ekstra Bladet fejlagtigt betegnet Morten Langer som advokat for bestyrelsesformand Allan Luplau. Men han er altså lønnet af a-kassen)

Michael Valentin (tv.) og Allan Luplau (th.) sender nok ikke hjertelige julekort til hinanden. Foto: PR
Michael Valentin (tv.) og Allan Luplau (th.) sender nok ikke hjertelige julekort til hinanden. Foto: PR

Den interne fejde i Akademikernes A-kasse eksploderer nu i åben krig.

'Ingen i bestyrelsen havde noget som helst at gøre med planlægningen af fødselsdagsreceptionen.'

'Bestyrelsen havde heller ikke noget indblik i økonomien. Et sådant indblik er først opnået i dette efterår.'

Sådan skriver advokat for Akademikernes A-kasse, Morten Langer, i en mail til Ekstra Bladet.

Dermed optrapper advokaten konflikten mellem a-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, og den nu fyrede direktør Michael Valentin, som er politianmeldt for returkommission i forbindelse med vinrejser på fire kontinenter.

Særlige træer
Konkret handler striden om en 50-års fødselsdagsreception for Michael Valentin i september 2017.

Fejringen løb op i en pris på 400.000 rundhåndede kroner, som Ekstra Bladet tidligere har afsløret.

Men hverken Michael Valentin eller Allan Luplau vil altså tage ansvaret for regningen, som blev sendt videre til a-kassens medlemmer.

Med advokatskrivelsen udstilles den interne krig mellem fagbosserne om den ekstravagante reception, som pågår i kulissen.

Det var da også en fejring med ualmindeligt højt skum. Der blev trakteret med champagne i rigelige mængder, lækre vine og godt at spise til langt ud på aftenen.

Der var også sørget for, at der blev rullet græs ud i a-kassens gård i det centrale København. Der blev sågar skaffet særlige træer til lejligheden, og kørt en særlig campingvogn ind i gården, så gæsterne kunne sende en videohilsen til fødselaren.

Det musikalske indslag stod den kendte dj Master Fatman for, og blandt gæsterne var flere notabiliteter - herunder den radikale leder, Morten Østergaard, og tidligere tv-vært Reimer Bo Christensen.

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Han var vært
Michael Valentin har tidligere pure afvist over for Ekstra Bladet, at han stod for planlægningen af sin fødselsdagsfejring. Den opgave stod bestyrelsesformand Allan Luplau for som vært, fastholder Michael Valentin.

- Han står som afsender på det hele, siger Michael Valentin om Allan Luplau og fortsætter:

- Jeg havde intet med arrangementet at gøre. Jeg spurgte undervejs i processen, hvad der skulle ske, og der fik jeg at vide, at jeg skulle affinde mig med at blive overrasket, har han tidligere udtalt.

- Har du slet ikke haft nogen viden om det?

- Overhovedet ikke.

- Har du ikke spurgt, hvor meget det kostede?

- Nej.

- Men hvad siger du til beløbet?

- Der må jeg forsvare min tidligere arbejdsplads. Det kan ikke passe. De må have væltet nogle omkostninger over på det arrangement, siger Michael Valentin.

Ikke godkendt
Ekstra Bladet har søndag aften var i kontakt med Michael Valentin. Han har ikke yderligere kommentarer, men står ved sine tidligere udtalelser.

I den anden side af den imaginære boksering vil bestyrelsen i Akademikernes A-kasse og dens formand heller ikke kendes ved ansvaret for receptionen.

Allerede da Ekstra Bladet bragte historien første gang, vaskede bestyrelsen hænder igennem pressekonsulent Morten Huse Eikrem-Jeppesen.

'Jeg skal på vegne af Akademikernes A-kasse oplyse, at omfanget af Michael Valentins 50-års fødselsdagsreception ikke var godkendt af hverken formandskab eller bestyrelse i Akademikernes A-kasse. Der er ikke yderligere kommentarer til sagen', lød det.

Sagen kort: Den mørklagte fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør for Akademikernes A-kassen 27. september.

Baggrunden for den hidtil mørklagte afskedigelse er genstand for to undersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Denne er endnu ikke afsluttet.

Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksat en advokatundersøgelse. Den er afsluttet, men bestyrelsesformanden, Allan Luplau, ønsker ikke at løfte sløret for dens indhold og konklusioner, fordi undersøgelsen vedfører 'en eller flere personalesager'.

Ekstra Bladet har dog afsløret, at advokatundersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

Samtidig har den fyrede direktør støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke, afslørede Ekstra Bladet. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower mener, at topledelsen er 'fedt ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skriver whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Michael Valentin bookede lokaler på Johan Borup Højskole for 250.000 kroner, som aldrig blev anvendt. Senere kom han med i skolens bestyrelse.

Som følge af sagen har Michael Valentin fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm.

Interne mails, som Berlingske har afsløret, viser, at Michael Valentin godt vidste, at han som formand for Folkemødet og storsponsor i igennem a-kassen bestred en kritisabelt dobbeltrolle. Ikke desto mindre fortsatte han opretholdt han pengestrømmen fra a-kasse til Folkemødet på omkring 200.000 kroner årligt i årene '15 til '18.