Fagforeninger melder igen regeringen til FN om dansk model

Det er uacceptabelt, at regeringen ikke lader arbejdsmarkedsparter føre frie forhandlinger, lyder kritikken

Et løfte om bod og bedring fra en minister er ikke nok.

Derfor har hovedorganisationen FTF og Danmarks Lærerforening på ny indberettet regeringen til FN's Arbejdsmarkedsorganisation, ILO, for ikke at respektere den danske arbejdsmarkedsmodel.

Gennem valgkampen har regeringen fortalt, hvor meget den kæmper for danske lønmodtagere og mod social dumping, men når det kommer til offentligt ansatte, så tilsidesætter regeringen spillereglerne i den danske model, lyder det.

- Derfor må ILO endnu gang ind og se på sagen. Det er helt afgørende, at arbejdsmarkedsparter kan forhandle frit, og uden at regeringen dikterer resultatet på forhånd, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Regeringen kritiseres nu for ikke at have fulgt op på ILO's kritik af, at regeringen ved indgrebet i lærerkonflikten i 2013 inddrog arbejdsgiverne, men ikke lønmodtagernes organisationer.

- Det er uacceptabelt, at regeringen fortsætter med ikke at lade arbejdsmarkedsparter føre frie forhandlinger, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

I starten af 2015 erkendte beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i et samråd, at det var en fejl, at regeringen ikke konsulterede Danmarks Lærerforening, da den i 2013 stoppede lærerkonflikten med et lovindgreb.

- Det skulle have været gjort undervejs, og det konstaterer jeg, at vi burde have gjort, sagde Henrik Dam Kristensen og understregede, at regeringen fremover ville konsultere dem, som skulle konsulteres.

Ifølge FTF og Danmarks Lærerforening har regeringen ikke fulgt op på ILO's kritik og har i to år nægtet at gennemgå beregningerne bag lovindgrebet. I alt indberetter de to fagforeninger fire kritikpunkter til ILO.

Dengang bad ILO efterfølgende om at blive orienteret fremover, organisationen kan dog ikke direkte sanktionere medlemslande.

6 kommentarer
Vis kommentarer