Annonce:
Annonce:

Falbert om Helveg: Kongemager og grinebider

Bent Falbert skriver nekrolog over Niels Helveg Petersen

Bent Falbert og Niels Helveg Petersen i 2010. Foto: Anthon Unger
Bent Falbert og Niels Helveg Petersen i 2010. Foto: Anthon Unger
Annonce:
Følg Politik

- Det bedste ved min sygdom er, at jeg er så gammel, sagde Niels.

Vurderingen havde dobbelt bund. Dels mente han, at sygdommen ville udvikle sig langsomt i hans alder. Dels havde han et forholdsvis langt liv bag sig, inden han blev ramt.

Bemærkningen faldt sent om aftenen 28. november sidste år. Jeg var ude til en julefrokost, da han ringede og sagde, at han havde fået en alvorlig sydom og gerne ville tale med mig. Jeg skyndte mig naturligvis hjem til ham.

Han fortalte, at der var tale om en kræftsvulst i spiserøret, men den kunne behandles og ville muligvis forsvinde. Behandlet blev den med stråler og kemo, men den forsvandt ikke, og den gav ham synkebesvær.

Annonce:

Fredag i denne uge var han på sit elskede Langeland med hustruen Kirsten Lee. Ud på aftenen fik han det tiltagende dårligt, og hun ringede efter en ambulance. To minutter senere stod øens effektive akuthjælpere ved døren i Tullebølle og hjalp til med at få ham og Kirsten af sted til Odense Universitetshospital.

Klokken 1.30 natten til lørdag døde Niels Helveg Petersen med Kirsten ved sin side. Han blev 78 år.

Som min anden gamle ven Jørgen Nash engang formulerede det: - Livet er forunderligt, særskilt døden.

Det er svært at skrive om et menneske, man føler sig tæt på og netop har talt med. Men altså: Niels Helveg var frem for noget folketingsmand. Han elskede det politiske spil og spillede selv afgørende roller i lange perioder. Modsat mange, der har været ministre, var han ikke ked af at vende tilbage til livet i Folketinget. Det var hans egentlige arbejdsplads.

Han var MF fra 1974 til 2011, fraset årene 1973-76, hvor han var kabinet-chef i Bruxelles.

Annonce:

Niels Helveg er ofte blevet betegnet som 'kongemageren', og det er fuldt berettiget. Anker Jørgensen var statsminister 1975-82 og måtte gå af, fordi Niels Helveg og hans radikale gruppe ikke ville finde sig i Ankers passive skræk for nødvendige økonomiske indgreb.

Den konservative Poul Schlüter fik med Helveg som medspiller uden valg overladt magten i 1982 og beholdt den til sin egen undren til 1993, hvor Poul Nyrup dannede en regering, som holdt til 2001.

Hver gang, der blev skiftet regering, havde Niels Helveg en nøglerolle. For eksempel var han ikke tilfreds med Socialdemokratiets nye formand i 1987, Svend Auken. Godt nok var Niels gudfar til et af Aukens børn, men han stolede ikke på Auken, der var gift med fagbevægelsen. Han bakkede derfor Poul Nyrup Rasmussen op i dennes angreb på Auken, der blev væltet som partiformand og erstattet af Nyrup.

Niels Helveg var økonomiminister 1988-90 i Schlüter-regeringen og udenrigsminister i Nyrups kabinet 1993-2000.

Annonce:

Niels var den sidste store radikale politiker i det i dag magtesløse parti. En smidig forhandler og et ordentligt menneske. Men ikke uden en vis brutalitet bag det høflige ydre. Den kom især til udtryk, da han hjalp til med at vælte Anker, så Schlüter kom til magten, og da han som nævnt hjalp Nyrup med at dolke Svend Auken.

Nekrologen fortsætter under tegningen ...

Niels Helveg portrætteret af Morten Ingemann i 2003. Tegning: Morten Ingemann
Niels Helveg portrætteret af Morten Ingemann i 2003. Tegning: Morten Ingemann

Jeg har ofte bebrejdet Niels de radikales ulidelige bedrefølelse. De mener dybt i knoglerne, at de står nærmere både Vorherre og visdommen end andre.

- Nå, jo, det er skam noget, vi arbejder meget med, lød hans svar. Men fornemmelsen forsvinder ikke. Da vi forleden talte om Socialdemokratiets kvaler med at levere en troværdig skyggeregering, sagde han: - Fejlen er, at de har forkastet eliten.

Gæt, hvem han sigtede til. Det er selvfølgelig de radikale, der er eliten!

Det bøder dog på selvfølelsen, at Niels Helveg havde en smittende humor. En evne til at se det grinagtige i enhver situation. Frem for alt tog han ikke sig selv mere højtideligt, end at han kunne grine med, når han selv var offeret.

Lige fra sine yngste år sigtede han mod at blive politiker. Det gør de i den familie.

Annonce:

Faderen, Kristen Helveg Petersen, var folketingsmedlem og undervisnings- og kulturminister, moderen sporvejsborgmester i København. Hustruen, Kirsten Lee, som er læge, var et par år folketingsmedlem og senere medlem af Regionsrådet i hovedstaden. Sønnerne Morten og Rasmus har også forsøgt sig som folketingsmedlemmer, Rasmus desuden som minister. I dag er kun Morten i branchen, nemlig som medlem af EU-parlamentet.

I en tid, hvor det er sædvanligt, at politikere fylder penge i egne lommer med og mod reglerne, er det værd at notere, at Niels Helvegs indstilling var stik modsat.

Hvis en skat - for eksempel de vanvittigt høje ejendomsskatter på Frederiksberg - ramte ham særligt hårdt, syntes han, det var en god skat …

Niels så sig selv og sit parti som limen, der holder demokratiet sammen. Hellere stille effektivitet end store armbevægelser.

Én stor ambition havde han dog - og den forblev en drøm: Han ønskede sig en ny grundlov - og udarbejdede faktisk én.

Niels Helveg Petersens familie sendte lørdag eftermiddag dette billede ud på Twitter af Helvegs elskede sommerhus på Langeland med den enkle tekst: Langeland i dag. Foto: Privatfoto
Niels Helveg Petersens familie sendte lørdag eftermiddag dette billede ud på Twitter af Helvegs elskede sommerhus på Langeland med den enkle tekst: Langeland i dag. Foto: Privatfoto
 

Annonce:

Han skæmtede selv med, at han kun var cand.jur. Ikke rigtig jurist med det store overblik over paragrafferne. Han ønskede at ændre grundlovens sprog, så der f.eks. ikke står ’kongen’, hvor meningen er ’regeringen’. Moderne mennesker forstår ikke deres egen grundlov. Det er helt tosset, mente han. Derudover ville han lovfæste ytringsfriheden, som er tarveligt beskyttet i dag.

Men det er kompliceret at ændre forfatningen, og få politikere støttede ham.

Den skuffelse kunne han sagtens leve med, for det var løsningen af dagens praktiske problemer, der interesserede ham - og han var meget bevidst om, at de radikale skulle have en aktie i enhver lovgivning.

- Enten sidder vi radikale i regering - eller også regerer vi Danmark, sagde han med et smil.

I disse år er den læresætning suspenderet. Men det var den ikke i det meste af Niels Helveg Petersens liv.

Det hører med til billedet af manden, at han var glad for hunde. De var også glade for ham, men tog ikke notits af hans kommandoer. Den seneste, som måtte aflives for et års tid siden, måtte han binde til en radiator, når det ringede på døren, for at hindre den i begejstret at vælte gæsterne. Det grinede han bare ad.

Annonce:

Hunden elskede ham. Men han kunne se ganske sjov ud, når dyret gik tur med ham på slæb i Fuglebakke-kvarteret på Frederiksberg, hvor han boede sammen med Kirsten Lee i 37 år.

Sådan er der smerteligt meget, vi aldrig mere skal se til Niels Helveg Petersen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: