Familier fik motorvejs-brev fra minister: Nu er de stavnsbundet til usælgelige huse

Boligejere betaler for statens motorvejsplaner: Hundredvis af sydjyske familier er kommet i klemme efter transportministeren og Vejdirektoratet pludselig ville have nye linjeføringer i spil til en ny midtjysk motorvej

Hør Marius Frandsens besked til transportministeren (Video: Ernst van Norde / Redigering: Martin Lorentsen)

 

Et brev fra Vejdirektoratet kom i vinterferien og satte alt i stå for hundredvis af familier.

Fra den ene dag til den anden blev de stavnsbundet til deres huse på ubestemt tid. For hvem vil købe et hus, der måske skal rives ned eller bliver nabo til en motorvej?

De kunne nemlig læse, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) havde bedt Vejdirektoratet om at undersøge - hvad der for de fleste var - hidtil ukendte linjeføringer for en ny midtjysk motorvej mellem Give og Haderslev.

'Hærvejsmotorvejen' har været diskuteret i årevis. Især om den skulle gå den ene eller anden vej rundt om Billund. Høringsfasen for de indtil da kendte linjeføringer blev afsluttet i september sidste år. Men nu er nye områder pludselig i spil. 

På Vejdirektoratets hjemmeside kan man se de mulige linjeføringer på et kort. De spreder sig som et floddelta gennem små velfungerende landsbyområder syd for Billund og øst for Kolding.

Billedet til venstre viser de strækninger, som har været i høring indtil sidste efterår. Til højre de nye potentielle linjeføringer, som nu skal undersøges.
Billedet til venstre viser de strækninger, som har været i høring indtil sidste efterår. Til højre de nye potentielle linjeføringer, som nu skal undersøges.

Nu venter en årelang undersøgelsesfase, der omfatter søgen efter sjældne arter og arkæologiske perler på private ejendomme på alle tider af døgnet. Først derefter begynder den højst usikre politiske proces, der skal beslutte strækningen og finde milliarderne. Og til den tid har Ole Birk Olesen næppe ministerbil.  

Ekstra Bladet har mødt nogle af de stavnsbundne danskere, som nu betaler for samfundets udvikling.  

En familie måtte sætte et generationsskifte i stå.

En anden familie har ondt i maven over, at det fine stråtækte hus måske bliver bulldozet og tvangsopkøbt af staten.

Længere oppe ad gaden ville det være en drømmesituation, fordi tvangsauktion nok er alternativet.

Lidt nordpå står et ungt par med et lille barn snart uden tag over hovedet. I vinterferien blev de markant fattigere, men til gengæld ejer de en værdiløs byggetomt i stedet for et nybygget hus.

Det er ikke muligt at få et interview med transportminister Ole Birk Olesen, oplyser hans presseafdeling.

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt ham, hvad han ville sige til de berørte familier - og om der fra statens side kan gøres noget for at afbøde de skadelige konsekvenser, når nogle få betaler prisen for, at samfundet bygger eksempelvis motorveje til fordel for de mange. 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri