Fastholder udtalelser: - Det er sharia light

Det er en glædens dag for politikere og deres ytringsfrihed, mener både Martin Henriksen og Marcus Knuth, der netop er blevet frikendt for injurier

Martin Henriksen skal fejre Østre Landsrets kendelse med bålmad, efter han er blevet frikendt for det injurier, siger han til Ekstra Bladet. Foto: Jonas Olufson
Martin Henriksen skal fejre Østre Landsrets kendelse med bålmad, efter han er blevet frikendt for det injurier, siger han til Ekstra Bladet. Foto: Jonas Olufson

Selvom Sherin Khankan føler, at det også er hendes sejr, at Østre Landsret tidligere i dag stadfæstede frifindelsen af Marcus Knuth (K), Martin Henriksen (DF) og Naser Khader, så er to af de tre jublende glade, da Ekstra Bladet fanger dem telefonisk.

- Sherin Khankan siger i forbindelse med afgørelsen, at det er 'en sort dag for demokratiet', og at I tre politikere ikke kan gå fri af folkedomstolen. Hvad tænker du om det?

- Jamen det er jo helt i islams ånd, at hun ikke anerkender en national domstols dom. Det er jo på sin vis sharia light, når hun tilsidesætter landsretten og læner sig op ad egne islamistiske love, siger Martin Henriksen og fortsætter, at det er et 'no go' og selvmodsigende argument.

Forstå sagen: Khader, Knuth og Henriksen frifundet for for injurier

En intern mail fra tre folketingsmedlemmer om Sherin Khankan og Khaterah Parwani blev for tre år siden til en offentlig affære, hvor der blev talt om, at de skulle have begået et karaktermord.

Den private straffesag blev rejst af Sherin Khankan, religionssociolog, imam og direktør for Exitcirklen. Hun var skydeskiven i en mail, som Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) i 2017 sendte til andre udlændingeordførere.

Trioen forsøgte at overbevise deres kolleger fra andre partier om, at Exitcirklen ikke skulle have 680.000 kroner fra satspuljen for at arbejde med æresrelaterede konflikter. Dette var ellers blevet anbefalet af den relevante myndighed.

I mailen hed det blandt andet, at Sherin Khankan 'har i 2011 forsvaret piskeslagsstraffen for utroskab'. Dette har hun både offentligt og under retsmøderne tilbagevist.

Den efterfølgende offentlige debat udfoldede sig også på Facebook. Her skrev Naser Khader om Khankans 'sorte islamistiske fortid'.

På grund af sagens principielle betydning skubbede Københavns Byret den opad i systemet til tre landsdommere i Østre Landsret.

De tre dommere frifandt sankthansdag de tre politikere, hvor de skelede til bestemmelsen i grundloven. Her står, at folketingsmedlemmer ikke kan stilles til ansvar for deres ytringer i Folketinget uden tingets samtykke. Mailen kan derfor sidestilles med en ytring, står der blandt andet i kendelsen.

Derimod mener Sherin Khankan, at de tre ikke er nøjedes med vurderinger, men har rejst egentlige beskyldninger mod hende for at gå ind for piskeslag, som svarer til brutal vold. Hendes omdømme blev skadet, ligesom hendes personlige sikkerhed blev bragt i fare, lyder det.

Sherin Khankan har i forbindelse med dommen udtalt, at det ikke bør accepteres, når politikere udnytter deres særlige position til personangreb og dermed afskrækker andre fra at deltage i den offentlige debat.

Den anden nationalkonservative værdikriger Marcus Knuth (K) hæfter sig mere ved symbolikken i, at landsretten har tilgodeset politikernes immunitet.

- Prøv at forestille dig, at politikere skulle frygte at fremsætte kritik af islam eller bare passe deres arbejde i almindelighed, siger Marcus Knuth (K) med henvisning til, at folketingspolitikere er beskyttet af en udvidet ytringsfrihed jævnfør grundlovens paragraf 57.

- Det er helt grundlæggende, at vi som politikere ikke skal hives i retten for det ene og det andet, uddyber han.

Ærgerligt forløb
Han medgiver, at sagen har været ærgerlig siden mailen, hvor de tre advarede andre folketingspolitikere mod at udbetale satspuljemidler til Sherin Khankans ngo, Exitcirklen, tilbage i 2017, blev lækket.

Khankan var ifølge e-mailen en 'kontroversiel figur', der ikke ville tage afstand fra piskeslagsstraf og sharialov.

- Ville du slet ikke ændre noget i ordlyden af den mail, hvis du kunne den dag i dag?

- Når vi som folketingspolitikere kommunikerer internt, er det også helt i overensstemmelse med, at vi lever op til vores forfatningsmæssige forpligtelser, som vi jo er valgt ind på. Derfor er der ikke noget substantielt forkert i den mail, fortsætter han.

Ekstra Bladet har forsøgt at indhente en reaktion fra Naser Khader, men han er i skrivende stund ikke vendt tilbage.

Hans advokat, Heidi Højmark Helveg, placerer sig selvsagt i den modsatte grøft af Sherin Khankan og betegner dagen som 'ekstraordinær god for politikere'.

Advokat: - Toppolitikere kan ikke gemme sig

Khader fortryder ingen ord mod Khankan i injuriesag

Folketingsmedlem Naser Khader (K) mener ikke, at han har sagt eller skrevet noget fokert om Sherin Khankan, der er direktør for Exitcirklen og imam. Tirsdag blev han frikendt af Østre Landsret for indholdet i et Facebook-opslag, mens hans status som folketingsmedlem betød, at retten ikke gik videre med en sag omhandlende en mail om Khankan. (Arkivfoto) Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Folketingsmedlem Naser Khader (K) mener ikke, at han har sagt eller skrevet noget fokert om Sherin Khankan, der er direktør for Exitcirklen og imam. Tirsdag blev han frikendt af Østre Landsret for indholdet i et Facebook-opslag, mens hans status som folketingsmedlem betød, at retten ikke gik videre med en sag omhandlende en mail om Khankan. (Arkivfoto) Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
 

Folketingsmedlem Naser Khader (K) fortryder intet, som han har sagt og skrevet om Sherin Khankan, der er direktør for Exitcirklen og imam.

Det siger han tirsdag, efter at Østre Landsret afviser en sag om injurier mod ham samt folketingskollega Marcus Knuth (K) og tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen (DF). Blandt andet på grund af deres status som folketingspolitikere, som giver dem immunitet.

- Jeg er glad for resultatet, at jeg er blevet frikendt. Anklageren har haft en sort, islamistisk fortid, og det er fair nok, hvis man er blevet klogere, men man skal indrømme det, siger Khader.

- Sagen har varet i to-tre år, og det har været en irriterende sag at have hængende over hovedet. Jeg står ved det, jeg har skrevet, og det har jeg fået rettens ord for, siger Khader.

I sagen har Sherin Khankan sagsøgt de tre politikere for at have sværtet hende til på strafbar vis i en mail. I mailen skrev de til andre udlændingeordførere, at Sherin Khankan havde ekstreme holdninger.

Landsretten afviser sagen, fordi folketingsmedlemmer ikke kan drages til ansvar for deres ytringer i Folketinget. Medmindre Folketinget har givet sit samtykke, og det er ikke tilfældet i denne sag.

Khader blev foruden mailen også sagsøgt for på Facebook at have kaldt Sherin Khankan for radikal islamist. Den del har Østre Landsret frifundet ham for.

- Jeg er blevet anklaget for nogle andre ting end de to andre. Og det er jeg blevet frikendt for. Det er det centrale for mig. Det hæfter jeg mere ved end det andet, siger Khader.

Med 'det andet' henviser Khader selvsagt til, at han er beskyttet af Grundlovens paragraf 57. Dermed kan Østre Landsret ikke gå videre med sagen om indholdet i mailen.

- Du kan ikke have, at folk i tide og utide sagsøger folketingsmedlemmer, fordi man er uenig med dem. Det er det, som dommen understreger, har jeg forstået på min advokat, siger Khader.

Han afviser at gemme sig bag sin status som folketingsmedlem.

- Jeg har ikke bedt om immunitet, siger Khader.

I mailen, som de tre politikere stod bag, forsøgte de at få stoppet en bevilling på 680.000 kroner til Exitcirklen.

Politikerne skrev blandt andet, at Khankan skulle have forsvaret piskeslag som straf for utroskab. Det var i en artikel fra 2011.

Hendes advokat har påpeget, at Khankan i artiklens indledning skriver, at hun er imod barbariske straffe. /ritzau/