Annonce:
Annonce:

Fed fidus: Politikere vedtager lukrativ førtidspension... til sig selv

Kristian Jensen erkender, at optjeningen af politikernes pension ikke bliver ligestillet med almindelige folk

Kristian Jensen og Pelle Dragsted debatterede heftigt i Folketingssalen, da et flertal vedtog nye pensionsregler for politikere. Fotocollage: Jens Dresling/Gregers Tycho/POLFOTO
Kristian Jensen og Pelle Dragsted debatterede heftigt i Folketingssalen, da et flertal vedtog nye pensionsregler for politikere. Fotocollage: Jens Dresling/Gregers Tycho/POLFOTO
Annonce:
Følg Politik

Et flertal i Folketinget har i dag vedtaget nye pensionsregler for tidligere medlemmer af Folketinget og eksministre.

De store partier fremturer med, at de nye regler ligestiller politikernes pensionsforhold med tjenestemænd og dermed almindelige danskere. 

Men som Ekstra Bladet afslørede i marts er der et smuthul i de nye pensionsregler. Politikerne kan gå på pension op til fem år før pensionsalderen på en lukrativ førtidspensionsordning, som hr. og fru Jensen kun kan drømme om.

På Folketingets talerstol indrømmede finansminister Kristian Jensen (V) da også, at politikernes pensionsoptjeningsmuligheder er på en helt anden fornem hylde end almindelige folk.

SF afslører smart pensionstrick for politikere

Du betaler! Så mange millioner koster politikernes pension

Annonce:

- Der er en særlig regel for ministre ja. Det har været aftalt mellem partier hele vejen igennem, lød det undervejs i debatten fra Venstres næstformand.

Kun ligestilling i forhold til alder
Enhedslisten buldrede mod Kristian Jensen. Hvorfor skal mureren og sosu-hjælperen på arbejdsmarkedspension aflevere 20 procent af pensionen, hvis hun vil gå tre år før tid, mens en minister kan nøjes med at gå seks procent ned, lød et spørgsmål fra venstrefløjen med henvisning til et svar til Folketinget fra Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet.

- Det er ligestilling i forhold til den tidsmæssige - altså den aldersmæssige mulighed for at gå på pension. Det ikke er et spørgsmål om ligestilling i forhold til optjening, lød Jensens svar.

Kristian Jensen lange forklaring på politikernes fede førtidspension

- Både på det ordinære overenskomstmæssige arbejdsmarked og på tjenestemands arbejdsmarkedet er der mulighed for mod et fradrag i din pension at gå tyidligere på pension end den af Folketinget fastsatte folkepensionsalder.

- Det betyder til gengæld, at man får reduceret, hvad man får udbetalt løbende. Da ministres pensionsvilkår på alderstidpunktet - ikke på optjeningstidspunktet - søges ligestillet med tjenestemandspensionen ja så kommer der også her - ifølge det aftalte - en mulighed for en førtidspensionsordning.

- Jeg vil gerne slå fast, at det ikke er noget ekstraordinært. Det er ikke noget ukendt. Det er ikke noget helt nyt, at vi er de eneste, der har mulighed for det her tidligere. En lang række tjenestemænd har haft mulighed for det. Folketingsmedlemmer har mulighed for det. Og en lang række af de personer, der er på overenskomstsmæssige arbejdsmarkedspensionsordninger kan få dem udbetalt tidligere mod et fradrag i hvilket beløb, man får udbetalt.

- Så det er en ligestilling, som partierne har valgt ift. at stoppe en lille smule tidligere mod at gå ned i pension.

- Jeg var sådan set meget præcis i min første kommentar her. Det er ligestilling i forhold til den tidsmæssige - altså den aldersmæssige mulighed for at gå på pension. Jeg understregede, at det ikke er et spørgsmål om ligestilling i forhold til optjening. I forhold til fradrag følger vi de regler, der er i forhold til tjenestemænd.

- Som med andre forhold for ministre og folketingsmedlemmer, så bliver vilkårene for ministerpensioner ligestillet med tjenestemænd og ikke i forhold til arbejdsmarkedspension.

- Jeg har på intet tidspunkt forsøgt at tegne noget billede af, at optjeningsrettighederne skulle ligestilles med tjenestemænd. Der er en særlig regel for ministre ja. Det har været aftalt mellem partier hele vejen igennem.

- Men billedet af at den her førtidspensionsmulighed er unik og sjælden og kun for ministre, det er falsk og forkert og har været det hele vejen igennem

- Jeg har ikke slynget om mig med tal. Jeg prøver at holde mig til nogle principper.

Kilde: Ekstra Bladets udskrift af Kristian Jensens svar fra talerstolen på en række spørgsmål i Folketingssalen ift. nye regler for ministerpension.

Hele debatten bliver udskrevet af Folketinget i løbet af de kommende dage og kan læses her.

Pelle Dragsted (EL) mener, at magtpartierne fører folk bag lyset. 

Annonce:

- Finten her betyder, at man kan gå op til fem år får tid med en rigtig, rigtig lukrativ pension. Pensionsprivilegierne består, Der er langt igen før vi får normaliseret politikernes pensionsforhold, konkluderer han.

- Men politikerne kommer jo selv til at betale ved at gå ned i pension. Det er vel fair nok?

- Det er stadigvæk en rigtig god forretning at gå nogle år før, påpeger Pelle Dragsted.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget man har tjent op og hvor længe man lever. Men jeg kan ikke se, hvorfor man skal indføre den her mulighed. Meningen var jo, at man skulle ligestille politikere med almindelige folk.

- Hvad gør I så i Enhedslisten? Dropper I at modtage pension, eller skal der indbetales ekstra partiskat?

- Vi fortsætter med at arbejde for det, vi synes, er den rigtige løsning. En kollektiv løsning, hvor alle politikere går ned på en lavere pension. Hvis det ikke lykkes, så ligger der internt i Enhedslisten en diskussion om, hvorvidt vi skal lave nogle egne regler.

Annonce:

- Vi har allerede taget et skridt i den retning, da vi lod den pension frem til folkepensionsalderen omfatte af vores regler om partiskat. Det betyder, at hvis et medlem af Enhedslisten benytter sig af smuthullet før folkepensionsalderen, så vil de skulle betale partiskat.

- Men jeg er fortrøstningsfuld, mon ikke vi på et tidspunkt får normaliseret politikernes pensionsforhold. Vi tager et lille skridt af gangen.

Sass stod afklædt
- Henrik Sass Larsen har sagt åbent, at han vil udstille jeres hykleri. Har han ikke en pointe, når I nu tager imod den pension I buldrer imod?

- Det synes jeg ikke. Vi stemte for socialdemokraternes forslag (om at gøre den lukrative folketingspension frivillig, red.) og sagde også, at vi var parate til at gå ned på en frivillig pension, så hvis det var hans formål, så må vi sige han stod afklædt tilbage.

Sass' selvmål: Pensions-provokation flopper

Sass provokerer videre: Sender ny pensions-stikpille

Flertal vil lade politikere takke nej til høj pension

Pensionskaos på Borgen: Smuthul vedtaget - nu fortryder de

Pelle Dragsted i Folketinget. Med dagens vedtagelse får Enhedslisten alligevel ikke mulighed for at fravælge den høje pension. Der var simpelthen ikke flertal for Henrik Sass Larsens ændringsforslag. Foto: Philip Davali
Pelle Dragsted i Folketinget. Med dagens vedtagelse får Enhedslisten alligevel ikke mulighed for at fravælge den høje pension. Der var simpelthen ikke flertal for Henrik Sass Larsens ændringsforslag. Foto: Philip Davali
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: