Et flertal i Folketinget har i dag vedtaget nye pensionsregler for tidligere medlemmer af Folketinget og eksministre.
De store partier fremturer med, at de nye regler ligestiller politikernes pensionsforhold med tjenestemænd og dermed almindelige danskere.
Men som Ekstra Bladet afslørede i marts er der et smuthul i de nye pensionsregler. Politikerne kan gå på pension op til fem år før pensionsalderen på en lukrativ førtidspensionsordning, som hr. og fru Jensen kun kan drømme om.
På Folketingets talerstol indrømmede finansminister Kristian Jensen (V) da også, at politikernes pensionsoptjeningsmuligheder er på en helt anden fornem hylde end almindelige folk.
SF afslører smart pensionstrick for politikere
Du betaler! Så mange millioner koster politikernes pension
- Der er en særlig regel for ministre ja. Det har været aftalt mellem partier hele vejen igennem, lød det undervejs i debatten fra Venstres næstformand.
Kun ligestilling i forhold til alder
Enhedslisten buldrede mod Kristian Jensen. Hvorfor skal mureren og sosu-hjælperen på arbejdsmarkedspension aflevere 20 procent af pensionen, hvis hun vil gå tre år før tid, mens en minister kan nøjes med at gå seks procent ned, lød et spørgsmål fra venstrefløjen med henvisning til et svar til Folketinget fra Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet.
- Det er ligestilling i forhold til den tidsmæssige - altså den aldersmæssige mulighed for at gå på pension. Det ikke er et spørgsmål om ligestilling i forhold til optjening, lød Jensens svar.
Pelle Dragsted (EL) mener, at magtpartierne fører folk bag lyset.
- Finten her betyder, at man kan gå op til fem år får tid med en rigtig, rigtig lukrativ pension. Pensionsprivilegierne består, Der er langt igen før vi får normaliseret politikernes pensionsforhold, konkluderer han.
- Men politikerne kommer jo selv til at betale ved at gå ned i pension. Det er vel fair nok?
- Det er stadigvæk en rigtig god forretning at gå nogle år før, påpeger Pelle Dragsted.
- Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget man har tjent op og hvor længe man lever. Men jeg kan ikke se, hvorfor man skal indføre den her mulighed. Meningen var jo, at man skulle ligestille politikere med almindelige folk.
- Hvad gør I så i Enhedslisten? Dropper I at modtage pension, eller skal der indbetales ekstra partiskat?
- Vi fortsætter med at arbejde for det, vi synes, er den rigtige løsning. En kollektiv løsning, hvor alle politikere går ned på en lavere pension. Hvis det ikke lykkes, så ligger der internt i Enhedslisten en diskussion om, hvorvidt vi skal lave nogle egne regler.
- Vi har allerede taget et skridt i den retning, da vi lod den pension frem til folkepensionsalderen omfatte af vores regler om partiskat. Det betyder, at hvis et medlem af Enhedslisten benytter sig af smuthullet før folkepensionsalderen, så vil de skulle betale partiskat.
- Men jeg er fortrøstningsfuld, mon ikke vi på et tidspunkt får normaliseret politikernes pensionsforhold. Vi tager et lille skridt af gangen.
Sass stod afklædt
- Henrik Sass Larsen har sagt åbent, at han vil udstille jeres hykleri. Har han ikke en pointe, når I nu tager imod den pension I buldrer imod?
- Det synes jeg ikke. Vi stemte for socialdemokraternes forslag (om at gøre den lukrative folketingspension frivillig, red.) og sagde også, at vi var parate til at gå ned på en frivillig pension, så hvis det var hans formål, så må vi sige han stod afklædt tilbage.
Sass' selvmål: Pensions-provokation flopper
Sass provokerer videre: Sender ny pensions-stikpille
Flertal vil lade politikere takke nej til høj pension
Pensionskaos på Borgen: Smuthul vedtaget - nu fortryder de