Fed løn, chauffør og skattefri pragtbolig: Bertels tysker-luksus

Bertel Haarder står til at få fed løn og 'chefsbil', når han flytter ind i sin pragtvilla syd for grænsen

Bertel Haarder skal være generalkonsul i Flensborg. Foto: Jonas Olufson.
Bertel Haarder skal være generalkonsul i Flensborg. Foto: Jonas Olufson.

Der venter Bertel Haarder en klækkelig lønpose, når han til september flytter ind i pragtvillaen Burg Schöneck i Flensborg og kan kalde sig generalkonsul.

Dansk politik Generalkonsul Bertel flytter alene i pragtvilla

Der følger nemlig både en attraktiv løn, et stort skattefrit tillæg og en bil med chauffør med diplomatstillingen.

Det viser oplysninger om lønforholdene som generalkonsul, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt hos Udenrigsministeriet.

Bertel Haarder har ifølge aktindsigtsbesvarelsen endnu ikke forhandlet løn med Udenrigsministeriet. Men den tidligere kulturminister vil de første ni måneder i stillingen kunne beholde sin nuværende ministerløn, da han har ret til ca. 1,1 mio. i ministereftervederlag frem til juni 2018.

Burg Schöneck i Flensborg, hvor Bertel Haarder til september kan flytte ind. Foto: Sydslesvigsk Pressetjeneste
Burg Schöneck i Flensborg, hvor Bertel Haarder til september kan flytte ind. Foto: Sydslesvigsk Pressetjeneste
 

Herefter vil han overgå til sin løn som diplomat. Den nuværende generalkonsul,  Henrik Becker-Christensen, tjener ifølge Udenrigsministeriets lønoplysninger 587.719 kroner hvert år. Dertil kommer, at Bertel Haarder kan se frem til et skattefrit tillæg på mellem 84.000 og 100.000 kroner.

Oveni dette kommer en klækkelig pensionsbetaling. Alene i år har Henrik Becker-Christensen fået 114.837 kroner i pension for konsulstillingen.'

Bertel Haarder vil derudover fra juni 2018 have ret til den højeste ministerpension og folketingspension på i alt 584.600 kroner.

Dermed kommer han efter de første ni måneder til at sidde til en løn før skat på ca. 1,35 - 1,4 mio., afhængigt af hvor stort det skattefri udetillæg bliver for Haarder.

Chefsbil
Oveni lønningsposen kommer goderne med skattefri tjenestebolig, der ifølge Udenrigsministeriets aktindsigtsbesvarelse er 'statsmøbleret'. Derudover følger der følger 'chefsbil' med chauffør med, som stilles til rådighed for generalkonsulen til tjenstlig brug.

Endelig kan Bertel Haarder også underholde gæster til middage i pragtvillaen Burg Schöneck på statens regning.

Bertel Haarder skal være generalkonsul i Flensborg. Foto: Jonas Olufson Dansk politik Modstand mod Haarder breder sig

Foto: Jonas olufson Dansk politik Dansk mindretal i oprør: Bliv væk, Bertel!

Ifølge Udenrigsministeriets regelsæt for repræsentation i embedsboligen, opfordres generalkonsuler til at 'holde officielle underholdende funktioner i embedsboligen, når det er muligt.'

Ekstra Bladet har forsøgt at få Bertel Haarder til at forholde sig til sin kommende løn, men den kommende konsul ønsker ikke at kommentere lønrammerne for diplomatsillingen og bemærker blot, at alt i første omgang bliver trukket fra i hans ministereftervederlag.

Massiv kritik
Ekstra Bladet kan i dag fortælle, at danskerne syd for grænsen er i oprør over fyringen af generalkonsulen i Flenborg, som skal gøre plads til Bertel Haarder.

Henrik Becker-Christensen er nemlig en højt skattet skikkelse som på ingen måde fortjener at blive smidt på porten. Slet ikke for en endnu ældre model.

Sådan lyder det i 'usædvanligt mange' læserbreve, som danskere i Slesvig har sendt til Flensborg Avis, forklarer chefredaktør Jørgen Møllekær.

- Nyheden kom som et lyn fra en klar himmel for os alle sammen.

- Alle hernede i Flensborg og omegn studser over, hvorfor i alverden skal en afholdt generalkonsul, der sammen med sin kone har lagt en kæmpe indsats på mange niveauer, få så uværdig en afgang. Det har folk svært ved at forstå, siger han.

Også det danske mindretals parti SSW og foreningen SSF kritiserer Lars Løkke Rasmussens beslutning om at indsætte Bertel Haarder på posten i stedet for Henrik Becker-Christensen.

72 kommentarer
Vis kommentarer