Fedtspiller: Pape trækker pinen ud

Ifølge formand Søren Pape har de konservative stadig ikke taget stilling til, om de vil stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

Følg Politik

Hele Christiansborg kigger på Søren Pape, men partiformanden vil intet sige.

Onsdag morgen har de konservative holdt gruppemøde bag lukkede døre, og her var det forventet, at formand Søren Pape ville melde ud, hvor partiet står i forhold til Claus Hjorts immunitet. Men nej.

Partiformanden har stadig intet at sige, og da journalisterne forsøgte at hive et svar ud af formanden efter gruppemødet var slut, blev de bedt om at 'slappe af', som han formulerede det.

Pape og K mener ikke, at de har travlt, og nu trækker han pinen fortsat ud. De konservatives mandater er helt afgørende for, om Claus Hjort Frederiksen får ophævet sin immunitet og kan blive tiltalt af Rigsadvokaten.

- Det haster jo ikke. Vi tager det stille og roligt, og vi har andre sager, som vi skal behandle. Vi melder ud, når vi har drøftet den her sag. Det tror jeg, at jeg har sagt tre gange nu. Vi har ingen hast. Regeringen har ingen hast. Vi vil have god tid, siger Søren Pape.

Vi afgør det
Til spørgsmålet om splid i blå blok have Søren Pape heller ikke meget at sige.

- Jeg tænker, at det Konservative Folkeparti afgør, hvad Konservative Folkeparti mener, og når vi har truffet en beslutning i gruppen, så skal vi nok melde noget ud, siger Søren Pape.

Enhedslisten har allerede nu meddelt, at partiet ikke har i sinde at hæve Venstre-mandens immunitet, og dermed har regeringen brug for et flertal uden støttepartiet. Som det ser ud nu, bliver de konservative tungen på den vægtskål.

Også Radikale Venstre mangler at lægge kortene på bordet, men meget tyder på, at de vil følge Socialdemokratiet og SF, der begge vil fjerne immuniteten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

DF stemmer imod
Anderledes åbenmundet var Morten Messerschmidt tidligere onsdag, da han ekstraordinært havde samlet DF's folketingsgruppe. Her meldte han klart ud, at Dansk Folkeparti ikke vil stemme for en ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet.

SF, Socialdemokratiet og Frie Grønne har allerede meldt, at de vil stemme for, og dermed er der lige nu 67 mandater, der vil stemme for. Og hvis de radikale som forventet også stemmer for, så kan de konservative blive tungen på vægtskålen.

Og så har vi en potentiel bombe i blå blok.

Foreløbig er de blå spændinger kulmineret med, at en sms fra den konservative formand, Søren Pape Poulsen, til de andre blå ledere er blevet lækket til Berlingske.

I sms'en ønskede Pape - ifølge Berlingske - 'i al stilfærdighed' at opfordre til sammenhold i blå blok samt understrege, at partierne burde udvise respekt for hinandens synspunkter i den spektakulære sag.

'Jeg forstår ikke, det gøres politisk og forstår ikke behovet for at angribe hinanden og bruge meget stærke ord', lød det blandt andet.

Artiklen fortsætter under videoen ...

'Justitsmord'
Forholdet mellem de blå partier er da også præget af alt andet end 'stilfærdighed'. Forud for at Pape sendte den lækkede sms, havde Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, leveret et frontalangreb mod ham.

Her havde en rasende Vermund udtalt, at Søren Pape risikerer at bidrage til et 'justitsmord' på Claus Hjort.

Vermund reagerede på, at Søren Pape har åbnet for, at de konservative vil stemme ja til at ophæve Claus Frederiksens immunitet, så han kan blive tiltalt og stillet for en dommer for have røbet statshemmeligheder. 

Det har Pape udtalt i et interview Politiken.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er det da også overvejende sandsynligt, at de konservative ender med at indtage det standpunkt, når de har drøftet sagen på et gruppemøde onsdag.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Dermed kan Pape og de konservative ende med at levere de afgørende stemmer, der sender Claus Hjort Frederiksen i retten - uden at samtlige folketingsmedlemmer vel at mærke har fået indblik i tiltalen mod Venstre-veteranen.

Meldingen fra Pape vækker ikke mindst undren hos Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Hvert parti må mene, hvad de vil. Du må så spørge Søren om hans argumentation, for jeg kan bare klart sige, at i Venstre har vi det ikke særlig vanvittige synspunkt, at når folketingsmedlemmer skal stemme i Folketingssalen, skal det ikke ske med bind for øjnene, siger Ellemann til Berlingske.

Isabella Arendt har forladt Kristendemokraterne, og det er dårligt nyt for partiet. Det mener Joachim B. Olsen, som ikke er i tvivl om, hvorfor både hun og Jens Rohde har forladt partiet. Det handler om modstand fra partiet mod ægteskab mellem homoseksuelle og fri abort. Udmeldingerne er dog godt nyt for blå blok ifølge Joachim B.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Morten Messerschmidt har tidligere stemt for at sende danske soldater til Mali under fransk ledelse, selvom han nu advarer imod, at det samme vil ske, hvis Danmark stemmer ja til at fjerne forsvarsforbeholdet. Hør interviewet med ham i 'Ingen kommentarer'.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind