Fejl på stemmeseddel kan have kostet Legarth valget

Trods fejl på stemmesedler var Mike Legarth kun 51 stemmer fra et mandat. Valget bør gå om, mener lokalformand

(Foto: Jens Dresling)
(Foto: Jens Dresling)

Der var en fejl på stemmesedlerne i Vejen og Haderslev i Sønderjylland, hvor kandidaterne fra De Konservative var opstillet alfabetisk og ikke med spidskandidaten, Mike Legarth, øverst.

Mike Legarth manglede 51 stemmer for at blive valgt ind, så i stedet gik mandatet til Brian Mikkelsen. Det fremgår af den betænkning, som Udvalget til Valgs Prøvelse har lavet over folketingsvalget.

De nye oplysninger ryster De Konservatives formand i Sydjyllands Storkreds, Kurt Bjørndal, som mener, at fejlen på stemmesedlerne kan have kostet Mike Legarth de 51 stemmer, som han manglede for at blive valgt ind.

- Jeg må sige, at det er ret rystende. Det er så snævert, at jeg er uforstående over, at man ikke dekreterer et omvalg de pågældende steder, siger Kurt Bjørndal.

I stedet for Mike Legarth stod Dan Arnløv øverst på stemmesedlen i de to pågældende kredse. Arnløv fik 56 stemmer i de to kredse. Det betyder, at Legarth skulle have haft stort set alle Arnløvs stemmer, hvis mandatet skulle være gået fra Brian Mikkelsen til Mike Legarth.

Kurt Bjørndal fortryder nu, at han ikke krævede omvalg, da han blev bekendt med fejlen allerede ved valgets afholdelse.

- Da vi sagde, at vi ikke ønskede et omvalg, så gjorde vi det på grund af nogle andre tal end disse. Havde vi været klar over, at det var så tæt, så havde vi bedt om at få et omvalg. Jeg synes faktisk, at udvalget af egen vilje burde taget initiativ til et omvalg, siger han.

Formand for Udvalget til Valgs Prøvelse Peter Juel Jensen (V) siger, at det er et enigt udvalg, som ikke anbefaler omvalg.

Alle partier er repræsenteret i udvalget, og for De Konservative sidder netop Brian Mikkelsen, som fik det mandat, som Mike Legarth altså glippede.

- Udvalget har drøftet det både med Indenrigsministeriet og Danmarks Statistik, og vi mener ikke, at der er grundlag nok for at lade valget gå om. Det er et enigt udvalg, der mener det, og det er ikke altid tilfældet, siger Peter Juel Jensen.

Formanden ærgrer sig over, at der er opstået fejl som disse ved valget.

- Der bør ikke opstå fejl ved et folketingsvalg, men det sker, og vi har skrevet i betænkningen, at man skal blive væsentligt bedre til at læse korrektur på stemmesedler, siger Peter Juel Jensen.

52 kommentarer
Vis kommentarer