Fem i kamp: Sådan er de

Mød kandidaterne til Alternativets fornemmeste post

- Nej, nej, nej - ja, ja, ja. Uffe Elbæk var ikke helt klar i mælet, da han tidligere på måneden blev spurgt om favoritten til at afløse ham på posten som politisk leder af Alternativet. Video: Philip Davali/ Ritzau Scanpix
Følg Politik

Den har stået på nøddepostej og hjemmelavet rødbedesalat juleaften hos Alternativets nu fem kandidater til posten som politisk leder.

Mød de to mænd og tre kvinder, som i slutningen af januar skal udkæmpe en demokratisk dyst om posten som leder af det parti, Uffe Elbæk stiftede i 2013, og som i dag har fem medlemmer af Folketinget.

Hvordan fejrer de højtiden klimavenligt, og hvordan vil de adskille sig fra partifader Uffe?

Ingen revolution

Folketingsmedlem Rasmus Nordqvist, 44, designer og folketingsmedlem

- Hvad spiser du juleaften og nytårsaften?

- Juleaften fik jeg nøddepostej, waldorfsalat, brune kartofler og masser af chokolade.

- Nytårsaften, det ved jeg ikke. Jeg skal hjem til en veninde.

- Fyrer du nytårskrudt af?

- Nej.

- Hvor mange gange har du fløjet i år?

- Det har jeg fem eller seks gange i forbindelse med folketingsarbejde. Jeg sidder jo i Folketinget og skal passe arbejdet i udvalgene. Jeg prøver altid at finde alternative transportformer, men det skal passe med de tider, der er. Jeg har tit taget tog til Bruxelles og fløjet hjem. Jeg skal også passe mit arbejde.

- Hvordan vil du være anderledes end Uffe Elbæk som leder?

- Det handler ikke om, hvordan man vil være anderledes. Men jeg er jo en anden person end Uffe.

- Det vigtige er, at vi arbejder videre på det, vi har skabt. Det skal ikke være den store revolution, hvor man ikke kan genkende Alternativet, siger Rasmus Nordqvist.

Smagte på julekødet

Theresa Scavenius, 35, cand. scient pol. og ph.d., lektor på Aalborg Universitet i klimapolitik og demokrati samt folketingskandidat

- Hvad spiser du juleaften og nytårsaften?

- Jeg spiser overvejende vegetarisk, men jeg smagte økologisk and og flæskesteg juleaften. Men jeg har fået falafler, fisk og salater til julefrokosterne.

- Nytårsaften tror jeg, det bliver østers og fisk.

- Fyrer du nytårskrudt af?

- Nej, det har jeg aldrig gjort.

- Hvor mange gange har du fløjet i år?

- Jeg har slet ikke fløjet i år.

- Hvordan vil du være anderledes end Uffe Elbæk som leder?

- Grundlæggende er det det samme politiske program, vi forsvarer. Der vil være masser af forskelle i hverdagen, men om der vil være en rød tråd i det, er ikke til at sige allerede nu, siger Theresa Scavenius.

Klimaforsker vil være Alternativets leder

Uffe Elbæk om storfavorit: Nej, nej, nej - ja, ja, ja

Med bus og tog

Rasmus Foged, 41, jurist, funktionschef ved retten i Aarhus samt medlem af regionsrådet i Midtjylland

- Hvad spiser du juleaften og nytårsaften?

- Juleaften spiste vi flæskesteg og and med salat, sovs og min mors hjemmelavede rødbedesalat.

- Nytårsaften står den på tapas som sammenskudsgilde.

- Fyrer du nytårskrudt af?

- Jeg plejer at fyre lidt af sammen med børnene. Det er ikke et sted, jeg har påbegyndt en stor forandring.

- Hvor mange gange har du fløjet i år?

- Det må blive nul. Jeg har været i Holland og Belgien med tog og bus på studieture med regionsrådet. Med familien var jeg på interrail i sommerferien. Jeg fravalgte også flyet til Folkemødet på Bornholm i år.

- Hvordan vil du være anderledes end Uffe Elbæk som leder?

- Jeg stiller op med det, jeg kan - ikke for at gøre op med noget. Så er andre velkomne til at udlægge, hvordan det måtte adskille sig fra Uffe eller andre, siger Rasmus Foged.

Vil bekæmpe karrierepolitikere: Kattelem redder Uffe

Ikke hellig

Mette Rahbek, 44, socialpædagog, arbejder med unge i Nyborg Kommune samt folketingskandidat

- Hvad spiser du juleaften og nytårsaften?

- Juleaften spiste vi torsk.

- Nytårsaften, det ved jeg ikke endnu. Vi tager toget til Malmø. Så må vi se. Men det bliver helt sikkert vegetarisk eller med fisk. Vi spiser fortrinsvis vegetarisk. Men jeg er ikke hellig.

- Fyrer du nytårskrudt af?

- Nej, det skal forbydes. Jeg har boet i New Zealand og Australien, hvor myndighederne står for det. Og det fungerer godt. Det forurener afd pommern til. Tiden er inde til, at vi kigger på andre løsninger.

- Hvor mange gange har du fløjet i år?

- En rejse retur til Bulgarien.

- Hvordan vil du være anderledes end Uffe Elbæk som leder?

- Det er et godt spørgsmål. Jeg er meget anderledes som person. Jeg har mere kant end Uffe. Jeg siger tingene ligeud. Jeg prøver at sige tingene diplomatisk, men på min egen måde.

- Politisk vil jeg fremhæve, at alle skal med i den grønne omstilling, så vi ikke får en social slagside. Dér adskiller jeg mig absolut fra Uffe.

Uffe efterlader et parti i ruiner

Forbyd krudt

Mira Issa Bloch, 49, socialpædagog, fuldtidspolitiker, byrådsmedlem i Skanderborg og stedforfortræder for Torsten Gejl i Folketinget i fem uger i 2019

- Hvad spiser du juleaften og nytårsaften?

- Nytårsaften skal jeg i caféen Hjerterummet i Silkeborg, hvor der bliver serveres vegansk overskudsmad. Det er mad, som ellers ville blive smidt ud.

- Juleaften fik jeg and hos min bror. Vi lavede noget hver især. Jeg kom med økologisk frisk rødkålssalt.

- Fyrer du nytårskrudt af?

- Nej, det har jeg aldrig rigtigt gjort. Nu vil jeg slet ikke, fordi det er så belastende for klimaet. Vi skal selvfølgelig gøre det forbudt at fyre af.

- Hvor mange gange har du fløjet i år?

- Nul gange.

- Hvordan vil du være anderledes end Uffe Elbæk som leder?

- Han har gjort det godt og lige præcis indtil nu.

- Vi skal have mere medlemsinddragelse. Og jeg vil udfolde al vores politik. Vi skal stadig være de mest grønne, men vi skal også udstille vores anden politik. Jeg vil fokusere på trivsel herhjemme. Vi skal skabe balance i Danmark på alle niveauer.

- Endelig skal vi være et frihedsparti og på den måde adskille os fra de socialistiske partier, siger Mira Issa Bloch.

Qvortrup: - Uffe har sejret 'ad helvede til'

Cirkus Uffe: Alle de 'alternative' møgsager

Peniscollage

Daværende pressechef Magnus Haslebo, at ansatte sendte billeder af deres 'pik i slap tilstand'. Opfordringen kom i en intern mail til partiets medarbejdere og folketingsgruppen. Billederne skulle bruges i forbindelse med en 100-års fødselsdag på Alternativets stamværtshus, Centralhjørnet, så partiet kunne give 'en lille fiffig collage'. Magnus Haslebo bemærkede, at partiets leder, Uffe Elbæk, 'selvfølgelig er med på idéen'

Foto: Jens Dresling

Niko Grünfeld

En af de sager, der for alvor var med til at bringe partiet, og dermed politisk leder Uffe Elbæk, i modvind, var da det i 2018 kom frem, at daværende kulturborgmester for Alternativet i København, Niko Grünfeld, havde brugt 130.000 kroner af skatteborgernes penge på at indrette sit kontor.

Desuden havde han pyntet sit CV med en mastergrad i psykologi, som han aldrig havde taget.

Stormvinden mod Niko Grünfeld begyndte, da han efter kommunalvalget i 2017 gik forbi beskæftigelses- og integrationsborgmester-posten og valgte den noget blødere post som kultur- og fritidsborgmester.

Grünfeld har taget uddannelsen som kaospilot, som er skabt af Uffe Elbæk. Han trak sig som borgmester i oktober 2018.

Foto: Finn Frandsen

Valgfest på fræk klub

Før kommunalvalget i 2017 modtog partiets medlemmer i København en invitation til valgfest i alternative omgivelser.

Valgfesten skulle holdes i natklubben Monastics lokaler, som var ekviperet med blandt andet en sexgynge.

På trods af afvisningen af at der var tale om en decideret sexklub, skabte arrangementet splid i partitoppen. Daværende gruppeformand i folketingsgruppen, René Gade, opfordrede medlemmerne til ikke at dukke op, mens Elbæk selv tog afsted og talte til festen.

Foto: Jakob Jørgensen

Rejsekongen Elbæk

Selvom mange nok sætter lighedstegn mellem Alternativet og den grønne dagsorden, kom det tilbage i 2018 frem, at den grønne linje ikke gjaldt partitoppen selv.

I løbet af tre år lykkedes det Alternativets daværende politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, at tilbagelægge mindst 173.790 kilometer i et flysæde.

Og Uffe Elbæk var selv en ivrig kunde hos luftfartsselskaberne. Fra 2015 til 2018 tog han hele 33 flyrejser i embeds medfør.

Foto: Ritzau/Scanpix

Regnskabsrod hos Uffe

En mistanke om uregelmæssigheder i regnskaberne for Alternativets folketingsgruppe blev i april 2019 en sag for myndighederne.

Bag anmeldelsen til Folketingets øverste instans, Præsidiet, stod tidligere kasserer i partiet, Theis Krarup Hansen.

– Der er en problemstilling omkring rod i økonomien. Der er blevet udvekslet beløb mellem landsorganisationen og Alternativets folketingsgruppe på Christiansborg. Det er ret nemt at se, at der ryger penge fra landsorganisationen til Christiansborg, men jeg har ikke kunnet få indblik i, hvad der så sker med dem derfra, sagde Krarup Hansen til Ekstra Bladet.

Mistanken gik på manglende redegørelse for midler i omegnen af 100.000

Foto: Linda Johansen

Krænkelsesanklage

Fem dage før kommunalvalget 2017 kunne Jyllands-Posten fortælle, at en krænkelsessag havde ramt Alternativet. Et ungt partimedlem havde efter en fest haft en grænseoverskridende oplevelse med en ældre medarbejder hos partiet på Christiansborg. Sagen førte til en overgrebsanklage, som blev meldt til politiet, men ifølge den anklagede blev der ikke rejst sigtelse. Den pågældende medarbejder blev fyret, men kort tid efter blev den vedkommende alligevel ansat i et projekt i udlandet.

Efterfølgende har Mathilde Boesen, der er tidligere næstforperson i partiet, stået frem og fortalt om krænkelsesagen. I Jyllands-Posten rettede hun en hård kritik af partiledelsens ageren.

– Selve håndteringen føltes som endnu et svigt, sagde hun til avisen.

Foto: Lars Just

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind