Fem politichefers mails blev slettet - forhindrede opklaring af Tibetsagen

Det er 'et reelt problem', siger landsdommeren, som stod i spidsen for Tibet-kommissionen. Frifindelsen af politicheferne hviler derfor på et tyndt grundlag, fastslår professor i forfatningsret

Københavns daværende politidirektør Johan Reimanns mails blev slettet, før kommissionen fik adgang til dem. Foto: Kim Agersten/Ritzau Scanpix
Københavns daværende politidirektør Johan Reimanns mails blev slettet, før kommissionen fik adgang til dem. Foto: Kim Agersten/Ritzau Scanpix

De fem øverste chefer i Københavns Politi kan være sluppet for let, da de kort før jul undgik at blive draget til ansvar for den ulovlige ordre om at stoppe fredelige demonstranter i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i 2012.

Før Tibet-kommissionen overhovedet kom i gang med at undersøge, hvor ordren kom fra, fik topledelsen nemlig slettet deres mailkonti. Derfor fik kommissionen aldrig mulighed for at undersøge de øverste chefers mailbokse, skriver DR.

Det viser dokumenter, som P1 Orientering har fået aktindsigt i.

Overfor radioprogrammet bekræfter Tibet-kommissionens formand, landsdommer Tuk Bagger, at de slettede mails betød, at kommissionen blev afskåret fra at undersøge politiets overgreb mod fredelige borgere tilbunds.

- Vores konklusion gik jo på, at der var et muligt disciplinært ansvar for nogle medarbejdere, som ikke indgik i ledelsen. Og vi har jo så prøvet at eftersøge og undersøge, om der kunne være noget højere oppe, siger hun til DR.

Tibetkommission: Politiet gav klart ulovlige ordrer - Nul konsekvenser

Krænkede folks ytringsfrihed
Landsdommer Tuk Bagger var formand for Tibetkommissionen, som blev sat til at undersøge, hvorfor politiet krænkede folks ytringsfrihed under kinesiske besøg.

Demonstranter blev for eksempel forhindret i at vifte med Tibet-flag under præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012.

Imidlertid fik kommissionen aldrig adgang til den øverste ledelses e-mails, oplyser P1 Orientering mandag på baggrund af en aktindsigt. Korrespondancen var simpelthen slettet.

Det skyldes, at politiets it-systemer kun gemmer slettede mails i 30 dage. Når personer forlader deres stillinger, forsvinder beskederne også. Der findes ingen backup.

- Når så deres mail-korrespondance ikke er der, så kan vi jo altså ikke se ’hvad har været deres rolle i det her?’, ’hvad har været deres andel af det, der er foregået?’. Det er et problem, man må forholde sig til, siger landsdommer Tuk Bagger til P1 Orientering.

- Hvis man ønsker, at en kommission skal undersøge, hvad der er foregået, så er det jo et reelt problem, at man bliver afskåret fra at undersøge tingene til bunds, siger hun.

Mellemledere blev syndebukke
I sin beretning udpeger kommissionen især to mellemledere som ansvarlige for, at de 'klart ulovlige ordrer' blev udført.

Resultatet var, at betjente hindrede folks ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Såvel Grundloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention som politiloven blev krænket.

Idéen kom ikke ud af det blå, mener kommissionen. I kulissen skabte Politiets Efterretningstjeneste og Udenrigsministeriet en særlig stemning, som førte til, at politiet besluttede at foretage indgrebene i 2012 og i 2013.

Oveni blev Folketinget ført bag lyset om, hvad der var sket. Politiet kom med 'objektivt urigtige, vildledende eller ufyldestgørende' svar til Folketinget gennem fire år, har kommissionen vurderet.

Sår tvivl om frifindelse
De nye oplysninger om de slettede mails sår tvivl om den konklusion, der går ud på, at ledelsen i Københavns Politi intet vidste, mener professor i forfatningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet:

- Mange af os har jo haft svært ved at forstå, at det skulle være en idé, der er fostret nede på et eller andet mellemlederniveau i politiet, og har derfor ledt efter et spor opad i systemet. Og det spor kan jo være svært at forfølge, når alle disse mails er blevet slettet.

- Det betyder, at den formulering, der er i redegørelsen, om, at der ikke er grundlag for at kritisere Københavns Politis ledelse, hviler på et noget tyndt grundlag i og med, at hele mail-korrespondancen er væk, siger Jens Elo Rytter til DR.

Journalist anholdt for Kina-kritisk plakat

Københavns Politis øverste ledelse bestod ved det kinesiske statsbesøg i 2012 - ifølge Tibet-kommissionen - af politidirektør Johan Reimann, chefpolitiinspektør Jørn Aabye Nielsen, chefanklager Carsten Egebjerg Christensen og vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller. I ledelsessekretariatet sad herudover også sekretariatschef Lise-Lotte le Maire.

Tibet-kommissionen blev nedsat i oktober 2015 af justitsminister Søren Pind (V), efter medierne løbende havde bragt nye oplysninger frem i sagen. 

Men fire af cheferne forlod deres stillinger i løbet af 2013, skriver DR. Dog gik chefpolitiinspektør Jørn Aabye Nielsen først på pension fire måneder efter, at det var blevet besluttet at nedsætte Tibet-kommissionen.

Men alligevel blev også hans mailboks slettet efter 1. februar 2016, mens kommissionen sad og arbejdede, skriver DR.

Kineserier