Fem skarpe til De Radikale om ny asylkurs

De Radikale kræver lempelser i udlændingepolitikken for at gå i regering. S holder fast i stramninger

Følg Politik

De Radikale går ikke med i en socialdemokratisk ledet regering uden lempelser i udlændingepolitikken, siger partileder Morten Østergaard til Politiken.

Men hvad er det konkret, partiet kræver ændret - og hvordan skal det lade sig gøre, når Socialdemokraterne ikke har tænkt sig at annullere stramninger, de selv har stemt igennem med blå blok? Integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) svarer:

- Hvilke af de stramninger, der er blevet vedtaget nu, vil I overhovedet ikke være med til at lægge navn til i en eventuel SR-regering?

- Jeg synes, vi har gjort det meget klart, at vi kommer ikke til at lægge stemmer til tre års familiesammenføring, at tage værdier fra flygtninge eller spærre folk inde på ubestemt tid uden at sætte dem for en dommer.

- Men jeg kommer ikke til at sidde med listen og gennemgå det. Det vil bero på udviklingen i Danmark og verden - og hvordan de forskellige partier griber det an.

- Det er helt åbenlyst, at vi ikke har lagt stemmer til den strammerlinje, som regeringen har gennemført. Men det har Socialdemokraterne. Vi ønsker en anden retning for Danmark.

- Det er ikke nyt, at I er uenige med Socialdemokraterne på udlændingeområdet. Hvorfor kommer I med den her udmelding nu?

- Vi svarer, når vi bliver spurgt. Der har været en diskussion om, hvorvidt der kom valg. Mette Frederiksen (S-formand, red.) opfordrede selv til valg. Jeg tror ikke, det kommer til at ske lige foreløbig.

- Vi havde et fint regeringssamarbejde med Socialdemokraterne med en god, afbalanceret udlændingepolitik. Nu må vi se, hvad vi kan nå frem til - hvis og når der kommer et valg.

- Socialdemokraterne lægger ikke op til at ville ændre på de stramninger, de selv har været med til at vedtage - betyder det så, at vi ikke vil se en SR-regering?

- Det er for tidligt at sige. Det skal bare stå helt klart, at en regering, som vi bringer til magten, kommer til at føre en anden udlændingepolitik.

- Giver det så mening at snakke om jer som et regeringsprojekt, når I ser så forskelligt på tingene?

- Det ser også ud som om, der også er andre partier, der ser forskelligt på tingene. Og Socialdemokraterne og De Radikale har stået meget forskelligt på flere områder og alligevel fundet hinanden.

- Risikerer I ikke at skade hinanden i et regeringssamarbejde, fordi et kompromis får jer til at lande mellem to stole?

- Vi er jo forskellige partier. Det er de partier, der støtter den nuværende regering, så sandelig også.

- Vi står over for et grundlæggende valg: At fortsætte med strammerlinjen, der skal skræmme flygtninge til andre lande og overlade problemerne til dem - eller også samarbejder vi på tværs af grænserne og starter integrationen fra første dag.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+