Fem skarpe til erhvervsministeren om realkredit

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) vil foreslå at gennemføre syv ud af otte af eksperternes anbefalinger

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) valgte i kølvandet på debatten om stigende bidragssatser at nedsætte et ekspertudvalg, der skulle se nærmere på realkreditinstitutterne.

Fredag fremlagde eksperterne deres anbefalinger, som ministeren fandt gode og stærke.

- Hvilke af udvalgets anbefalinger mener du, man bør gennemføre?

- Jeg kommer til at foreslå, at vi gennemfører syv ud af de otte forslag, som ekspertudvalget er kommet med.

- Det er nogle meget gode og stærke anbefalinger, men det er klart, at det er her, der kan være politik, så vi kommer til at diskutere det i politiske forhandlinger.

- Kan du love, at alle realkreditkunder kommer til at opleve lavere priser?

- Jeg tror, at jeg kan give det klare budskab i dag, at konkurrencen bliver bedre nu, og der bliver en større gennemsigtighed og mobilitet.

- Men jeg bliver også nødt til at afstemme forventningerne om, at man ikke bare kan forestille sig, at bidragssatserne over en kam kommer til at falde.

- Vi er i en situation, hvor man bliver mødt af nye krav, som kræver yderligere kapital til vores banker og realkreditinstitutter, og når renten er så lav, så skal de finde andre måder at tjene penge på.

- Risikerer man så ikke, at det er de andre boligejere, der får en højere bidragssats?

- Det er klart, hvis man giver nogle særlige vilkår i en periode, er det ikke sådan, at indtjeningsevnen hos realkreditinstituttet eller banken forsvinder, så skal man dække sig ind på en anden måde.

- Derfor skal vi overveje grundigt, hvad det, vi ender med at præsentere, vil få af konsekvenser. Og det er da en bekymring, at det kan blive en gevinst, som nogen høster, og andre betaler for.

- Det er lige præcis derfor, at jeg siger, at nu har vi modtaget de her anbefalinger, og så kommer jeg med et udspil, inden vi begynder de politiske forhandlinger.

- Andre partier siger, at de vil have et egentligt værn mod store stigninger på bidragssatsen. Er det noget, du vil gå med til?

- Nej. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan vi skal lave det. Det minder for meget om noget, man har set i det tidligere Østeuropa, hvor man laver en kommunistisk model for belåning. Det kan vi ikke gøre.

- Risikerer man ikke, at der kommer meget mere administrativt arbejde til realkreditinstitutterne, hvis man følger anbefalingerne om at give institutterne pligt til at oplyse om baggrunden for prisstigninger?

- Nej, det synes jeg ikke. Når man har en ny regulering på vej, kan man godt gøre sig lidt mere umage med at forklare, hvorfor man laver en stigning i bidragene.

- Man skal ikke frygte, at det bliver et bureaukratisk helvede. Vi kommer ikke til at kræve, at man skal have otte tætskrevne A4-sider for at leve op til dokumentationen.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.