Fem syrere sagsøger Støjberg

Tre år er for længe at vente på familiesammenføring. Det mener fem syrere, som nu sagsøger udlændingeminister Inger Støjberg (V)

Fem syrere har sagsøgt regeringen og udlændingeminister Inger Støjberg. De mener, at tre år er for længe, at vente på familiesammenføring. (Foto: DRESLING JENS)
Fem syrere har sagsøgt regeringen og udlændingeminister Inger Støjberg. De mener, at tre år er for længe, at vente på familiesammenføring. (Foto: DRESLING JENS)

Fem Syrere har lagt sag an mod den danske regering og udlændingeminister Inger Støjberg (V), de mener at tre år er for længe at vente på familiesammenføring.

Formålet med sagsanlægget er at få domstolen til at underkende den nye lov, som først giver flygtninge under såkaldt midlertidig beskyttelse mulighed for at få familiesammenføring efter tre år.

Sagen bliver rejst af Anas Omar Alzein, hans far og tre andre syrere.

Dansk politik S og DF: Regering må gøre mere ved parallelsamfund

Anas Omar Alzeins mor og søskende opholder sig stadig i Syrien, og han mener at tre år er alt for længe at vente, på at få dem til Danmark.

- Det her er vores sidste håb. Hvis ikke den her sag hjælper os, så tror jeg, at min far tager tilbage til min mor og søskende i Syrien. Han kan jo heller ikke vente, siger han til Politiken.

Den lange udsigt til familiesammenføring er et af hovedpunkterne i regeringens stramninger på udlændingeområdet, som blev vedtaget af blå blok og Socialdemokraterne tidligere på året.

Ifølge advokat Christian Dahlager, som repræsenterer de fem syrere, er lovændringen åbenlyst er i strid med de europæiske menneskerettigheders bestemmelser om retten til et familieliv.

- Nu skal vi have sat en stopper for en ulovlig lovgivning. Det er ikke værdigt, og jeg tror fuldt og fast på, at vi får medhold i retssystemet hele vejen til Højesteret, siger han til Politiken.

Dansk Folkeparti og udlændingeordfører Martin Henriksen har længe været ude med riven efter Inger Støjberg (Niels Hougaard) Politik Derfor er DF i krig med Støjberg

Regeringen har tidligere erkendt, at lovændringen balancerer på kanten af Danmarks forpligtelser over for internationale konventioner.

I lovbemærkningerne fremgår det, at "der er en vis risiko for", at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol - hvis et søgsmål skulle nå dertil - ikke vil acceptere tre års ventetid på familiesammenføring.

Udlændingeminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere stævningen over for Politiken, men Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, understreger, at området er så vigtigt for regeringen, at den er villig til at tage en vis procesrisiko.

295 kommentarer
Vis kommentarer