Fik ulovlig tilladelse: Skandale-borgmester sparede op mod 300.000

Fredericias tidligere bykonge Jacob Bjerregaard (S) sparede op mod 300.000 kroner - og lader klimaet betale med knap et halvt ton ekstra CO2-udledning om året efter fejl i kommunens sagsbehandling

Følg Politik

En fejl i Fredericia Kommune sparede den tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) for op mod 300.000 kroner, da han skulle bygge sit nye hus i 2016.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af en hidtil skjult korrespondance mellem kommunens embedsmænd samt en ekspert-vurdering af bygningsreglementet.

’Jeg ser flere fejl i sagsbehandlingen. Der er blandt andet fejl omkring byggesagsbehandlingen’, skriver chef for Teknik og Miljø, René Olsen til den tvangs-hjemsendte kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe, i en korrespondance om borgmesterens byggesag, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

(Artiklen fortsætter under dokumentet)

Sparede op mod 300.000
I mailen til kommunaldirektøren, dateret 11. december sidste år, erkender teknik- og miljøchefen, at kommunens sagsbehandling har været i strid med lovgivningen.

’Der er begået forvaltningsmæssige fejl. Der er givet byggetilladelse efter BR10, hvor der skulle være givet efter BR15’, fortsætter René Olsen.

(Artiklen fortsætter under dokumentet)

Kommunens fejl i sagsbehandling har været særdeles lukrativ for den tidligere bykonge. Det fremgår af en vurdering fra rådgivende ingeniør og ekspert i energi-optimering Susie M. Frederiksen fra Belle Energie. Der bliver nemlig stillet langt flere miljø- og energikrav i det nye bygningsreglement.

- Man skal i hvert fald over 200.000 kroner. Nærmere 300.000 kroner, forklarer Susie M. Frederiksen, der som ekspert hos Teknolgisk Institut har undervist byggebranchen i netop de nye skærpede energi-krav. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Jacob Bjerregaards hus set fra oven. Foto: Claus Bonnerup
Jacob Bjerregaards hus set fra oven. Foto: Claus Bonnerup
 

Klare regler
Borgmester-ægteparret indsendte en byggeansøgning til kommunen - få dage før det nye bygningsreglement trådte i kraft - som var smækfyldt med fejl.

Derfor skrev kommunens byggesagsbehandler tilbage, at hvis der ikke inden den lovmæssige deadline blev indsendt en fyldestgørende ansøgning, skulle byggesagen behandles efter de nye skærpede miljø- og energiregler.

 

Kan ikke give dispensation
Det krav opfyldte Jacob Bjerregaard dog ikke. Han afleverede via sin arkitekt først den korrekte ansøgning en dag efter tidsfristen. Alligevel fik S-borgmesteren tilladelse til at bygge villaen efter de forældede regler.

Det er ifølge Bolig- og Planstyrelsen i strid med lovgivningen. Man kan nemlig ikke få byggetilladelse efter et forældet bygningsreglement.

’En kommune vil ikke kunne behandle en byggeansøgning efter regler, der er ophævet, og der vil heller ikke kunne gives dispensation hertil', oplyser styrelsens juridiske specialkonsulent, Dorthe Christophersen.

Ingen svarer

Ifølge Teknik- og Miljøchef René Olsen var det hans forgænger, der gav ordre til, at kommunens byggesagsbehandlere skulle bryde reglerne. Men kommunens byggesagsarkiv viser, at der tilsyneladende først blev ændret i ordlyden til ansøgere om byggetilladelse, efter borgmesterens særlige problemer dukkede op.

Ekstra Bladet har talt med den byggesagsbehandler, som oprindeligt afviste Jacob Bjerregaard byggeansøgning. Hun må ikke udtale sig.

Jacob Bjerregaard er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Ekstra Bladet har i et svar på en aktindsigtsanmodning fået oplyst, at Fredericia Kommune ikke kunne besvare spørgsmål af hensyn til den igangværende advokatundersøgelse.

Byggede klimabombe
Reglerne blev altså ikke bare brudt, da nu eks-borgmester Jacob Bjerregaard (S) og hustruen 'heldigt' købte deres attraktive udsigts-grund af Fredericia Kommune, som Ekstra Bladet tidligere har afsløret.

Pres på embedsmand

Blot halvandet døgn før teknik-chefens mail til kommunaldirektøren havde Ekstra Bladet afsløret, at borgmesteren med et ikke reglementeret mundtligt bud havde købt luksusgrunden med udsigt til Lillebælt for næsen af et lokalt ægtepar.

Det skete, efter borgmesteren havde lagt pres på kommunens salgschef, ifølge flere notater fra kommunen, som Ekstra Bladet tidligere har afdækket.

I strid med byggeloven - og det gældende bygningsreglement - fik parret derfor i sommeren 2016 lov til at opføre en 199 kvadratmeter stor klima-bombe af en villa, der bruger cirka 50 procent mere energi end tilladt.

Derfor undgik borgmester klimaregning

Den tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) undgik en række klima-tiltag ved at få lov til at bygge på et forældet reglement.

Susie M. Frederiksen har 25 års erfaring - og har i knap otte år været seniorkonsulent hos Teknologisk Institut, hvor hun netop underviste byggebranchen over hele landet i de nye energi- og byggetekniske krav i BR15.

- Hvis jeg skal fremhæve tre ting, så vil man sandsynligvis være nødt til at installere et ventilationsanlæg med varme-genvinding. Huset ville skulle have solceller, og så er kravene til vinduerne skærpet, siger Susie M. Frederiksen.

- Hvis de ting ikke er med i projektet fra start, ville der også være ekstra omkostninger til omprojektering. Det vil blive dyrere, fordi det ikke er tænkt ind fra begyndelsen. Varmetabet overskrider også BR15-reglerne en smule, så isoleringen - og måske tætheden - ville også skulle forbedres, vurderer hun.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING