Finanslovsudspil efterlader mindre forhandlingspulje til DF

Indvandrere skal ikke have særligt tilskud til efterskoleophold, lyder et spareforslag i finanslovsudspil

Der bliver mindre at forhandle om end sidste år for de partier, der skal sikre regeringen flertal for næste års finanslov.

Finansminister Kristian Jensen (V) spiller ud med en forhandlingsreserve på 1,35 milliarder kroner årligt, fremgår det af finanslovsforslaget, der præsenteres torsdag.

Sidste år var forhandlingsreserven på 2,5 milliarder kroner.

Samtidig med finanslovsudspillet offentliggør regeringen Økonomisk Redegørelse, som Ritzau har set. Heraf fremgår det, at regeringen regner med, at det offentlige forbrug vil vokse med 0,4 procent næste år.

Prognosen kommer, efter at såvel Kristian Jensen som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har meldt ud, at Venstre ikke længere bekender sig til nulvækst i det offentlige.

OVERBLIK: Det ved vi om regeringens finanslovsudspil

Regeringens udspil til finansloven for 2019 bliver fremlagt torsdag, men i løbet af den seneste uge er dele af udspillet blevet præsenteret drypvist i en række medier.

Her er det, vi foreløbig ved om udspillet til fordelingen af statens mange milliarder kroner:

* Udsatte børn: Over de kommende fire år prioriteres én milliard kroner til udsatte børn. Heraf går 760 millioner kroner til flere pædagoger i vuggestuer med børn fra sårbare familier.

* Museer og teatre: Der afsættes 100 millioner kroner årligt over en fireårig periode til en række kulturelle initiativer. Blandt andet går pengene til museer og en kulturel undervisningsindsats for landets 4.-klasser.

* Psykisk syge: Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner årligt i permanente midler til borgere med de sværeste og mest invaliderende psykiske lidelser.

* Ældres ensomhed: Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner om året i fire år til bekæmpelse af ensomhed, sorg og depression blandt ældre - i alt 400 millioner kroner.

* Humanitært bidrag: Regeringen vil afsætte 2,6 milliarder kroner til det humanitære bidrag, der typisk går til verdens brændpunkter, i 2019. Der lægges i alt op til, at man bruger 1,1 milliarder kroner mere på hjælp til udviklingslandene. Dansk udviklingsbistand vil lande på cirka 0,7 procent af bruttonationalindkomsten.

* Kystsikring: Der afsættes flere penge til at sikre den jyske vestkyst fra 2020. I de nuværende fire fællesaftaler med syv kommuner, der udløber i år, er der afsat knap 97 millioner kroner årligt på finansloven. Det beløb vil man lade stige til knap 185 millioner kroner årligt fra 2020 til 2024. I 2019 forlænges de nuværende aftaler.

* Ankestyrelsen: Regeringen vil tilføre Ankestyrelsen 35 millioner kroner ekstra i 2019 for at nedbringe lange sagsbehandlingstider.

* Gastronomiske investeringer: Regeringen vil afsætte 10 millioner kroner om året de næste fire år til at fremme dansk gastronomi.

* Affaldsgebyr: Regeringen vil blandt andet af med et administrationsgebyr for affaldshåndtering. Der foreslås afsat 40 millioner kroner i 2019 til arbejdet med at justere regler, der skal lette byrder for erhvervslivet.

* Hpv-vaccine til drenge: Regeringen foreslår, at alle 12-årige drenge skal tilbydes gratis hpv-vaccine, der forebygger forskellige former for hpv-kræft. Sundhedsministeren foreslår af afsætte 40 millioner kroner til dette.

* Skats it: 70 af Skats omkring 200 it-systemer er forældede og skal derfor erstattes. Regeringen foreslår at afsætte 600 millioner kroner til opgaven.

* Arveafgift: Både Liberal Alliance og Konservative har haft et ønske om at få lettet arveafgiften i finansloven, men Dansk Folkeparti har sagt klart nej til regeringen, og det kommer således ikke med i finansloven.

* Generationsskifte: Der står i regeringsgrundlaget, at afgiften for generationsskifte i virksomheder skal fjernes frem mod 2025. Den kommer i denne omgang dog ikke til at falde yderligere end til de 15 procent, som regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om i finansloven for 2016.

* Tour de France-start i Danmark: Regeringens finanslovsforslag indeholder en bevilling på 17 millioner kroner til det interessentskab, der står for at afvikle den danske del af Tour de France i 2021.

* Billigere el til sommerhusejere: Lavere elafgifter kan komme cirka 45.000 sommerhusejere til gavn. Ifølge regeringens forslag vil en gennemsnitlig sommerhusejer med elvarme slippe cirka 5000 kroner billigere på elregningen om året.

* Grænsehandel: Der afsættes 135 millioner til en afgiftspakke rettet mod grænsehandel. I alt afsættes 400 millioner til lavere afgifter.

* Højere fribeløb til studerende: Regeringen vil hæve det beløb, studerende må tjene ved siden af SU'en, med 1000 kroner om måneden.

* H.C. Andersen: Regeringen vil afsætte fem millioner kroner til et H.C. Andersen Art Center, der skal ligge på Lerchenborg Gods ved Kalundborg.

* Omprioriteringsbidrag: Regeringen vil droppe de udskældte besparelser på undervisning, uddannelse og kultur - det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent - fra 2022.

Kilder: Politiken, Jyllands-Posten, Børsen, PolicyWatch, Kristeligt Dagblad, TV2, TV2 Øst og DR.

Det var ellers det, partiet gik til valg på i 2015.

Det offentlige forbrug går til den service, som det offentlige stiller til rådighed for befolkningen. Det vil eksempelvis sige sygehuse, skoler og politi.

Af de papirer, Ritzau har set onsdag aften, fremgår der ikke særlig meget om finansieringen af regeringens udspil.

Regeringen nævner en række "omprioriteringer", der giver plads til nye initiativer.

Blandt andet skal indvandrere ikke længere have et særligt tilskud til efterskoleophold. Og en tredjedel af undervisningen på gymnasiale suppleringskurser skal omlægges til fjernundervisning.

Desuden vil regeringen forhøje den rente, selskaber skal betale, når de skylder i skat. Det ventes at give 120 millioner kroner i kassen.

De seneste dage har regeringen offentliggjort en lang række forslag, den vil bruge penge på. Blandt andet flere pædagoger til udsatte børn og en række afgiftslettelser.

6 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere