Annonce:
Annonce:

Fire årtier med kriminalitet: Anker Jørgensen gav Levakovic opholdstilladelse

Fire årtier med røveri, vold og tricktyverier: Gæstfrihed og Anker Jørgensens regering lod familien blive her

Her ankommer Dusi Levakovic til retten i februar 1984 i forbindelse med mordet på sønnen Jura. I midten er det sønnen Ringo, 
og til venstre ses Giovanni. Dusi, der døde i 2005, og en gruppe sigøjnere lovede i 1972, at de ville holde sig fra kriminalitet, hvis de fik lov at blive i Danmark. Det løfte blev ikke holdt. Foto: Ole Steen
Her ankommer Dusi Levakovic til retten i februar 1984 i forbindelse med mordet på sønnen Jura. I midten er det sønnen Ringo, og til venstre ses Giovanni. Dusi, der døde i 2005, og en gruppe sigøjnere lovede i 1972, at de ville holde sig fra kriminalitet, hvis de fik lov at blive i Danmark. Det løfte blev ikke holdt. Foto: Ole Steen
Annonce:
Følg Politik

Siden familien Levakovic kom til Danmark i 1970, har den stået bag tusindvis af forbrydelser - og alene de seneste to måneder er fire medlemmer af familien blev anholdt for tyverier. 

Som Ekstra Bladet har skrevet i avisen søndag lovede Levakovic-klanen ellers, da de fik opholds-og arbejdstilladelse af Anker Jørgensens regering tilbage i 1972, at overholde de danske love.

Familens nu afdøde overhoved Dusi, hustruen Rubinka og deres seks børn ankom sammen med en større gruppe sigøjnere til Danmark i 1970 og slog sig ulovligt ned ved den gamle losseplads på Amager Fælled. To år efter ankomsten starter dramaet, da det daværende Fremmedpolitiet under stor mediebevågenhed indstiller til Justitsministeriet, at gruppen skal smides ud af Danmark.

Danmark til grin: Levakovic-klanen blæser på indrejseforbud

Annonce:

Dusi Levakovic og resten af gruppen sender derfor en ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse, der bliver indledt med:

’Vi vil med glæde betale vores skatter, vi er arbejdsomme folk. Vi giver vort ord på at overholde de danske love – som ingen i vort lille samfund i den forløbne tid har overtrådt.’

Ansøgningen bliver i første omgang afvist, da der på det tidspunkt er et ’indrejsestop for fremmedarbejdere’. Derfor sender gruppen hurtigt endnu en ansøgning. Denne gang om politisk asyl.

10. november 1972 kommer svaret, da Anker Jørgensen og den daværende regering beslutter, at den samlede gruppe på 50 sigøjnere kan få opholds- og arbejdstilladelse.

En artikel fra Politiken fra november 1972 om, at familien Levakovic og resten af gruppen har fået opholds- og arbejdstilladelse af Anker Jørgensen regering.
En artikel fra Politiken fra november 1972 om, at familien Levakovic og resten af gruppen har fået opholds- og arbejdstilladelse af Anker Jørgensen regering.

I dag er den barske sandhed, at samtlige over 20 nulevende myndige medlemmer af Levakovic-familien i 2. og 3. generation - på nær et enkelt handicappet familiemedlem - har begået kriminalitet, og at de stort set ikke har haft tilknytning til arbejdsmarkedet

Her ses 7 af børnebørn af Dusi og Rubinka Levakovic, som fik opholdstilladelse i Danmark i 1972. De har alle begået kriminalitet. Fire af dem har kroatisk statsborgerskab. Resten har dansk. (Foto: Privat)
Her ses 7 af børnebørn af Dusi og Rubinka Levakovic, som fik opholdstilladelse i Danmark i 1972. De har alle begået kriminalitet. Fire af dem har kroatisk statsborgerskab. Resten har dansk. (Foto: Privat)
 

Annonce:

Og det helt store spørgsmål er nu, hvordan man undgår, at familiens 4. generation, hvor de ældste børn i dag er ni år, ikke træder i forældrenes fodspor og gentager den negative sociale arv. 

Formanden for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg Martin Henriksen(DF) mener, at man bør tage drastiske midler i brug. 

– Først og fremmest skal vi udfordre konventionerne og smide de kriminelle i familien med opholdstilladelse ud af Danmark - og så se på om vi kan inddrage det danske statsborgerskab for dem, der har det. Det kan både have en afskrækkende effekt over for nogle af de unge, og så kan det også tænkes nogle af børnene følger med forældrene ud af landet.

– Og ellers må man kigge på om nogle af børnene i familien kan blive fjernet fra hjemmet og vokse op i en dansk familie, hvis det tyder på, at de er i gang med at gentage tidligere tiders mønstre, siger han. 

Integrationsordfører hos SF, Holger K. Nielsen, mener, at man bør sætte ind med en ekstraordinær indsats over for familien.

Annonce:

- I det omfang det er muligt at få sendt dem ud af landet, skal man gøre det, men det er op til domstolene, og vi er sådan set klar på at stramme lovgivningen, så det kan lade sig gøre. Og ellers gælder det om at mandsopdække dem så meget som muligt og sørge for, at de ikke laver kriminalitet

- Men altså de er jo svære at integrere. Når det gælder børnene i familien, så er man jo ikke født kriminel, men når man vokser op i et miljø som deres, så har det vist sig, at flere generationer bliver kriminelle. Derfor er man nødt til sætte ind på en mere kontant måde og sørge for, at de sociale myndigheder går ind på et tidligt tidspunkt og måske tvangsfjerner, hvis de finder det nødvendigt, siger han.     

Anker Jørgensen overtager statsministerposten i oktober 1972, da den socialdemokratiske partifælle  Jens Otto Kragh trækker sig. Måneden efter beslutter Anker Jørgensens regering, at familien Levakovic og en støtte gruppe sigøjnere kan blive i Danmark(POLFOTO).
Anker Jørgensen overtager statsministerposten i oktober 1972, da den socialdemokratiske partifælle Jens Otto Kragh trækker sig. Måneden efter beslutter Anker Jørgensens regering, at familien Levakovic og en støtte gruppe sigøjnere kan blive i Danmark(POLFOTO).
 

Martin Henriksen(DF) ryster i dag også på hovedet over Anker Jørgensens regerings beslutning dengang i 1972.. 

- Det var det glade vanvid. Den gang blev der jo også åbnet op for udenlandsk arbejdskraft fra Tyrkiet, Pakistan og alle mulige andre lande, så han var altså ikke bare den her guttermand, som alle går og tror.

Annonce:

- Jeg ved godt, at han har et rigtig godt ry, men mange af de beslutninger han var med til at træffe den gang på udlændingeområdet, mærker vi konsekvensen af i dag, siger han. 

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg(V) om, hvordan man løser problemerne med at integrere familien, men det har ikke været muligt.  

Pape: Skændsel

Justitsminister Søren Pape Poulsen(K) tager efter Ekstra Bladets artikler søndag skarp afstand fra familien Levakovic og deres liv i Danmark: 

– Levakovic-familiens kriminelle opførsel er en skændsel. Ekstra Bladets gennemgang af familiens kriminelle løbebane viser tydeligt, at de er uden for pædagogisk rækkevidde. Desværre har familien nydt godt af tidligere tiders slappe udlændingepolitik. Udenlandske kriminelle hører ikke hjemme i Danmark, og regeringen vil ikke acceptere, at kriminelle udlændinge misbruger den danske gæstfrihed, skriver han i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet. 

– Derfor arbejder jeg både herhjemme og i udlandet for, at flere kriminelle udlændinge kan smides ud af Danmark. Regeringen har netop foreslået en række ændringer af den danske lovgivning med det formål, at flere kriminelle udlændinge kan udvises. Og vi er villige til at gå lige til grænsen for at stramme reglerne. På det internationale område overtager Danmark snart formandskabet for Europarådet, og her vil regeringen arbejde for at reformere menneskerettighedssystemet, så der kommer bedre balance i tingene, skriver han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: