Annonce:
Annonce:

Firma med kvotekonge: V-profil vraget i hemmelighed

Thomas Danielsen har firma med en storfisker, og nu er han i hemmelighed blevet vraget som Venstres fiskeriordfører

Thomas Danielsen (bagerst) ejer et firma med kvotekongen John-Anker Hametner Larsen (forrest til venstre). Nu er Danielsen fyret som fiskeriordfører. Foto: Benny Gade
Thomas Danielsen (bagerst) ejer et firma med kvotekongen John-Anker Hametner Larsen (forrest til venstre). Nu er Danielsen fyret som fiskeriordfører. Foto: Benny Gade
Annonce:
Følg Politik

Venstre har i al ubemærkethed udskiftet den omstridte fiskeriordfører Thomas Danielsen.

Det sker, efter Ekstra Bladet sidste forår kunne afsløre, at Danielsens private firma fik en million-indsprøjtning af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen. Værdien af politikerens investering blev mangedoblet på lidt over en måned.

Nu har kollegaen Erling Bonnesen (V) overtaget posten som fiskeriordfører, selvom der - imod kutyme i Venstre - intet er meldt ud.

- Erling overtog i forbindelse med Thomas’ barsel, hvorefter der kom lidt uro på området, siger Søren Gade, tidligere gruppeformand for Venstre på Christiansborg.

Mistede kun fiskene
Søren Gade vil ikke uddybe, hvad ’uro’ indebærer, men Ekstra Bladet skrev om Lars Løkkes gratis ophold i John-Anker Hametner Larsens sommerhus i Skagen, mens Thomas Danielsen var på barsel.

Annonce:

- Vi valgte, at Erling blev på området for at få kontinuitet, da der var kommet ny minister, forklarer Søren Gade, som ikke ønsker at svare på yderligere spørgsmål.

Beslutningen om fiskeriordføreren blev truffet af Venstres gruppebestyrelse på Christiansborg i foråret, da Thomas Danielsen kom tilbage fra et halvt års barsel. På det tidspunkt havde Karen Ellemann (V) været fiskeriminister siden sommeren 2017.

Danielsen fik dog lov til at beholde de resterende fire ordførerskaber, så det var kun posten som fiskeriordfører, han mistede.

Normalt sender partiet oplysninger om nye ordførerskaber til pressen som ved den seneste ordførerrokade.

Saltvandsindsprøjtning fra kvotekonge

16. september 2016: 

DayWork Aps stiftes af de to holdingselskaber ’Ahead’ og ’Dø med Hjertet’. 

Hvert holdingselskab får 25.000 anparter (aktier) i det nye selskab.

Bag de to holdingselskaber står ægteparrene Danielsen og Lund Jensen. Det nye selskab deler adresse med flere af ægteparret Lund Jensens virksomheder.

Hver anpart bliver tegnet til en såkaldt overkurs på 400. Der er altså værdier i selskabet for i alt 200.000 kroner.

Thomas og Marie Danielsen indskyder 100.000 kroner i kontanter. Parret har ifølge V-profilen fælleseje.

Jette og Mikael Lund Jensen indskyder aktiver for en samlet værdi på 100.000 kroner. Aktiverne består af et koncept til en vikarservice-app. Stifterne er enige om værdien af disse aktiver.

25. oktober 2016:

Antallet af anparter (aktier) forhøjes med 97.000 til i alt 147.000 stk.

Det sker med en kontant indbetaling på 4.000.280 kroner fra storfisker John-Anker Hametner. 

Indbetalingen sker altså til en overkurs på 4124. Prisen for en anpart er altså på godt en måned blevet 10 gange højere.

Samtidig bliver de oprindelige stifteres totale ejerandel reduceret til 34 procent. Altså 17 procent til hvert ægtepar.

John-Anker Hametner ejer derefter 66 procent af selskabet. 

Danielsen er foran 

Venstres fiskeriordfører kunne altså på blot 39 dage se værdien af de oprindeligt investerede 100.000 kroner via holdingselskabet ’Ahead’ vokse markant.

Med en ejerandel på 17 procent af selskabets aktiver er investeringen vokset til cirka 714.000 kroner.

Eller meget foran
Hvis man i stedet antager, at John-Anker Hametners investering er et udtryk for selskabets reelle værdi den 25. oktober, så er V-politikerens investering vokset endnu mere.

Hvis fire millioner kroner svarer til 66 procent af selskabets markedsværdi, så var den samlede værdi af selskabet på lidt over seks millioner kroner den 25. oktober 2016.

I så fald ville Thomas og Marie Danielsens andel af selskabet være godt en million kroner værd. Altså en ti-dobling af deres investering på 39 dage.

En mulighed er dog, at selskabet ikke har nogen lysende fremtid. John-Anker Larsen og Thomas Danielsen forsøger nemlig at få virksomheden tvangsopløst.

Kilde: dokumenter fra virk.dk

Under radaren
Det skete ikke med Danielsens exit, og så sent som 2. maj i år udtalte Thomas Danielsen sig som fiskeriordfører i Børsen, selvom Erling Bonnesen havde været fiskeriordfører i syv måneder.

De andre fiskeriordfører på Christiansborg fik heller ikke officielt besked om udskiftningen af Danielsen.

Annonce:

- Jeg fik ikke at vide, at de havde skiftet fiskeriordfører, og det undrer mig, at de ikke har meldt det ud nogen steder. De har måske forsøgt at holde det under radaren, siger Ib Poulsen, fiskeriordfører i Dansk Folkeparti.

Thomas Danielsen er da også stadig fiskeriordfører, hvis man klikker sig ind på hans hjemmeside.

Thomas Danielsen har endnu ikke ændret sine ordførerskaber på sin hjemmeside (foto fra 23. maj), efter han blev fyret som fiskeriordfører.
Thomas Danielsen har endnu ikke ændret sine ordførerskaber på sin hjemmeside (foto fra 23. maj), efter han blev fyret som fiskeriordfører.

’Fisker Thomas’
Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret, er Danielsen uhyre tæt på John-Anker Hametner, der blandt andet har støttet V-profilens valgkampagne via en lokal erhvervsklub.

Kvotekongen fra Thyborøn har også kaldt Thomas Danielsen for ’Fisker Thomas’, og storfiskeren så gerne Danielsen som minister for fiskeri og landdistrikter, fremgår det af et opslag på Facebook før valget i 2015.

Her ses John-Ankers bil med en valgplakat af Thomas Danielsen. Storfiskeren kalder politikeren 'Fisker Thomas'.
Her ses John-Ankers bil med en valgplakat af Thomas Danielsen. Storfiskeren kalder politikeren 'Fisker Thomas'.

Så tætte er Venstre og storfiskeren

Firmafest

John-Anker Hametner Larsen inviterer statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans kone Solrun til firmafest på Train i Århus, hvor parret får sig en svingom sammen med de øvrige ansatte i Rederiet Hametner marts 2017.

Sommerhus

Lars Løkke ferierer i John-Ankers sommerhus i uge 28 i Skagen i 2016. Storfiskeren har ifølge Løkke givet ham opholdet i 50-års fødselsdagsgave tilbage i 2014. Det koster omkring 10.000 at leje et sommerhus i Skagen i højsæsonen.

Torskegilde

John-Anker Hametner Larsen har indsamlet over 1,2 mio. kr. til Løkkefonden ved at arrangere torskegilde i Thyborøn siden 2014. Lars Løkke er mødt personligt op hvert år. ’Det var samtidig en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder’, skrev Lars Løkke på Facebook efter torskegildet i Thyborøn i 2016.

Firma

’Kongen af Thyborøn’ har et firma sammen med Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen.Sidste efterår pumpede kvotekongen fire millioner kroner ind i et lille Holstebro-firma kaldet Daywork ApS, der er delvist ejet af Danielsen.

Havnebesøg

John-Anker Hametner Larsen har også haft eksklusivt besøg af Venstres næstformand, Kristian Jensen, på kajen i Thyborøn under valgkampen i 2015.

Under besøget blev årets katastrofe ’Tobis-situationen’ diskuteret ifølge stor-fiskeren.

Nu er ’Fisker Thomas’ så ikke længere fiskeriordfører, og det er nok meget godt, mener Ib Poulsen.

- Det er meget fornuftigt, når der er sammenfaldende interesser mellem fiskeriordføreren og en kvotekonge, at man tager afstand fra det i Venstre, fortæller DF’-eren.

Annonce:

Afsløring: Kvotekonge pumpede fire millioner i V-ordførers firma

Danielsen: Har intet med John-Anker at gøre

Den nu tidligere fiskeriordfører Thomas Danielsen afviser fuldstændig, at der skulle være en sammenhæng mellem de økonomiske forbindelser til kvotekongen og udskiftningen på posten som fiskeriordfører.

- Aftalen i gruppen var, at Erling kørte forhandlingerne for mig, mens jeg var på barsel. Men forhandlingerne fortsætter, og så har vi aftalt, at han bare gør dem færdige, siger Thomas Danielsen.

- Så du får ordførerskabet tilbage igen, når forhandlingerne er færdige?

- Nu må vi se, hvornår de bliver færdige, eller om de stopper, når der har været et folketingsvalg. Jeg er blevet orienteret om, at hvis jeg var interesseret, så kunne jeg få ordførerskabet tilbage efter forhandlingerne, men det har jeg ikke forholdt mig til.

- Hvem har orienteret dig om det?

Annonce:

- Det har vi talt om i gruppen, men det passer perfekt, fordi der startede energiforhandlinger op, da jeg kom tilbage fra barsel.

- Kutymen er vel, at man får sine ordførerskaber tilbage, når man kommer fra barsel. Det skal vel ikke være en professionel hindring at få børn?

- Ja, det er kutymen, men nu var det Erling, der kørte forhandlingerne i det halve år, hvor jeg var på barsel, og så var aftalen, at han kunne gøre det færdigt.

- Tror du, at Ekstra Bladets artikler om dit og John-Ankers firma har haft noget med dit ordførerskab at gøre?

- Nej, det tror jeg bestemt ikke.

- Du fortryder ikke, at du som fiskeriordfører indgik i økonomiske forbindelser med en kvotekonge?

- Nej, det har jeg ikke fortrudt. Den investering havde intet med fiskeri at gøre. Jeg fortryder investeringen, men det var ikke på grund af John-Anker - det var på grund af de andre i firmaet.

- Hvorfor har Venstre ikke oplyst, at der er skiftet ordfører for fiskeri?

- Det er vel ikke breaking news.

Annonce:

- Nej, men det plejer Venstre da at gøre, når der bliver skiftet ordfører, så medierne ved, hvem vi skal ringe til.

- Jeg går ud fra, at det står på Venstres hjemmeside (det gør det ikke, red.).

- Hvad med din egen hjemmeside. Der står stadig, at du er fiskeriordfører.

- Okay, den har jeg ikke fået opdateret.

- Hvorfor modtager du fortsat mails fra ministeren, som er adresseret til fiskeriordførerne?

- Vi har aftalt, at jeg bliver ved med at få mailene. Jeg har jo haft ansvaret for fiskeriet i mange år, så derfor kan der være noget, som Erling gerne vil vende, og så har vi det samme materiale at snakke ud fra.

Ellemann: Det kan godt blive Danielsen igen

Det er ikke udelukket, at en mand med økonomiske forbindelser til en kvotekonge kan blive fiskeriordfører i Venstre.

Det oplyser den nuværende gruppeformand, Karen Ellemann (V).

- Det kan sagtens være, at det bliver Thomas Danielsen igen. Det er for tidligt at sige noget om, fortæller gruppeformanden.

Annonce:

- Så du kan godt være med til at give posten som fiskeriordfører tilbage til Thomas Danielsen, selvom han har et firma med en kvotekonge, som har spyttet fire millioner ind?

- Vi sætter Venstres hold af ordførere, når vi konstituerer gruppen, og det gør vi i forbindelse med sommergruppemødet. Jeg har ikke noget som helst at udsætte på medlemmer af folketingsgruppen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: