Fiskeri-embedsmand med kvotekonge-sponsor: Jeg kan sagtens holde det adskilt

Kvotekongerne skulle sponsorere et sejlstævne, som blev arrangeret af den embedsmand, der var chef for kontrollen med fiskerne. Embedsmanden afviser al kritik

Den tidligere fiskerikontrolchef Mik Jensen afviser særbehandling af kvoterkonger, efter at Ekstra Bladet har afsløret et sponsosrat til embedsmandens sejlklub. Foto: DR
Den tidligere fiskerikontrolchef Mik Jensen afviser særbehandling af kvoterkonger, efter at Ekstra Bladet har afsløret et sponsosrat til embedsmandens sejlklub. Foto: DR

En tidligere fiskerikontrolchef afviser enhver form for positiv særbehandling i forhold til de såkaldte kvotekonger, som ville sponsorere embedsmandens sejlklub.

Det siger topembedsmanden Mik Jensen selv, efter Ekstra Bladet kan afsløre, at han skulle have haft 10.000 kroner af kvotekongerne til at afholde en kapsejlads i Dragør denne weekend.

- Jeg kan sagtens holde det adskilt. Det er jo ikke mig, de støtter. Det er et konkret event i Dragør Sejlklub, siger Mik Jensen.

Mik Jensen var chef for kontrollen med kvotekongerne i Landsbrugs- og Fiskeristyrelsen, indtil han for nyligt blev frataget sin stilling i forbindelse med kvoteskandalen.

I fritiden er han bestyrelsesformand i Dragør Sejlklub, hvor en kapsejlads skulle sponsoreres af Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), hvor de allerstørste fiskere er organiseret.

- Vi stak hovederne sammen i bestyrelsen, om hvorvidt der var nogen, der kendte nogen, som kunne støtte op om sejladsen med et sponsorat, fortæller han.

- Du kender DPPO via dit arbejde. Foreslog du, at de kunne støtte sejladsen?

- Jeg vil ikke afvise, at det var mig, der tog kontakten, men jeg kan ikke huske det.

Skulle betale en femtedel
Udgifterne til sejlstævnet med navnet 'The Danish Herring Pre Grade One Dragon Cup 2017' kunne samlet løbe op i omkring 50.000 kroner. Dermed skulle kvotekongerne have betalt en femtedel af udgifterne.

(Artiklen forsætter under billedet)

 

Embedsmanden var - udover bestyrelsesformand i sejlklubben - også kontaktperson til sejlstævnet og 'regatta manager'. Under kontaktoplysninger bruger Mik Jensen sin arbejdsmail i Fiskeristyrelsen.

- Du skulle kontrollere de store fiskere i dit job, og de støtter så din fritidsaktivitet. Skal du ikke holde tingene helt adskilt?

- Alt det tænker jeg over, inden vi aftalte det. Hvis jeg havde de mindste kvababbelser med det, så var det da bare at lade være. Der er ingen problemer.

- Har du kunne mærke, at de forventede tjenester til gengæld?

- Nej, overhovedet ikke.

- Ville det ikke være nemmere at sige nej, så der ikke er nogen, der kan spekulere i relationen?

- Jo, men det er en afvejning, og vi ville gerne arrangere en kapsejlads, og så havde vi brug for økonomisk støtte.

- Har du en fornemmelse af, at kvotekongerne har støttet sejladsen, fordi det er dig?

- Nej overhovedet ikke.

- Har du på nogen måde lempet kontrollen med kvotekongerne på baggrund af sponsoratet?

- Nej, det er helt ude i hampen. Det har jeg hverken haft lyst eller interesse i. Og det er ikke mig alene, der laver kontrol. Jeg var ansvarlig for det, men der var en lang række medarbejdere.

- Er du blevet støttet personligt eller via dine hobbyer med andre ting af DPPO?

- Nej, aldrig.

- Kvotekongerne siger, at de støttede sejlladsen, fordi der også var Sildens Dag i Dragør. Har de to arrangementer noget med hinanden at gøre?

- Arrangerementerne har absolut intet med hinanden at gøre ud over, at de finder sted i Dragør.

- Den tidligere bestyrelsesformand for DPPO, Christian Olesen, bor ligesom dig i Dragør. Kender I hinanden?

- Kender ikke Olesen personligt, men jeg har lært ham at kende gennem mit arbejde. Vi siger goddag til hinanden, når vi mødes.

Sejladsen blev aflyst på grund af manglende tilmelding, og pengene er ikke overført mellem Dragør Sejlklub og Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), hvor de allerstørste fiskere er organiseret.

Afsløringen af sponsoratet kommer i kølvandet på en sønderlemmende kritik af embedsmændenes håndtering af kvoter og fiskeri fra Rigsrevisionen.

'Mangelfuld kontrol'
Kontrollen med kvotekongerne har været 'mangelfuld', og den 'utilstrækkelige forvaltning' af fiskekvoterne har gjort, at fiskere i flere tilfælde har overskredet kvotelofter ifølge Rigsrevisionen.

Samtidig er der en mistanke om flere ulovligheder, så et ukendt antal fiskere nu efterforskes af politiet.

Kvotekonger: Mistanke om ulovligheder

Der kan være foregået ulovligheder af fiskere og fiskeriselskaber i forbindelse med fiskekvoter, vurderer Rigsrevisionen. Her er de mulige lovbrud ifølge revisionens rapport:

STRÅMANDSVIRKSOMHED

Der er 'indikation på stråmandsvirksomhed', da der er flyttet fisk mellem fartøjer, der blev angivet som ejet af den samme person uden at dette var tilfældet.

Hvis stråmandsvirksomheden er etableret til med forsæt at omgå reglerne for kvotekoncentration, er dette strafbart

DOKUMENTFALSK

Der er underskrifter på en række dokumenter ved køb og salg af kvoter, der tydeligvis ikke stammer fra den person, der burde have underskrevet dette dokument.

Der kan være tale om dokumentfalsk overfor ministeriet.

FISKERILOVEN

En række fiskeriselskaber har muligvis begået overtrædelser af fiskeriloven.

Overtrædelserne kan give anledning til såvel administrative som strafretlige sanktioner under de rette betingelser.

FORKERTE OPLYSNINGER

En række transaktioner viser angiveligt flere eksempler på fiskere, der i deres indberetninger til ministeriet disponerer, som om de ejer fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af.

Der er således tale om, at de giver en offentlig myndighed forkerte oplysninger, hvilket er strafbart, både hvis der er tale om forsæt eller grov uagtsomhed.

Kilde: Rigsrevisionen

Også Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er pikeret over embedsmandens økonomiske forbindelse til kvotekongerne.

- Det er meget uheldigt, at de sponsorere en af dem, som skal administrere deres system, siger Ib Poulsen.

16 fiskere sidder på garnet
De 16 danske fiskere med flest kvoter fanger i dag helt op til 66 procent af alle sild, makrel og industrifisk på danske kvoter. Det er en stigning på trods af et politisk ønske om at begrænse koncentrationen af kvoter siden 2012.

Mindst to af Danmarks største fiskere er blevet milliardærer på det stærkt omstridte kvotesystem, der i løbet af få år har samlet en stor del af havets rigdomme på få hænder.

Nogle af de aller rigeste fiskere har kontakt med statsminister Lars Løkke og andre Venstre-folk.

Det er de selvsamme fiskere, Gullak Madsen, Henning Kjeldsen og andre storfiskere, som sidder i bestyrelsen for DPPO, der ville sponsorere embedsmandens fritids-stævne.

Kvotekongernes bestyrelse

Her er bestyrelsen i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, DPPO, og deres skibe:

Formand Fridi Magnusen - HG 265 Asbjørn & HG 365 Junior

Næstformand Lise Bjørn Jørgensen - HG 333 Isafold                              

Roi Magnusen - HG 265 Asbjørn & HG 365 Junior

Johannes Claeson - S 205 Ceton

Tomas Johansson - E 532 Rockall & S 264 Astrid

Henning Kjeldsen - S 349 Gitte Henning

Gullak Madsen - HG 264 Ruth

Flemming Pedersen - E 349 Cattleya

Benny Rasmussen - HM 379 Lingbank

Anders Ryberg - S 144 Themis

Virgar Tindskard - HG 62 Beinur

Kilde: DPPO

Men også Venstre kender kvotekongerne godt.

Venstres tætte bånd til kvotekongerne

Nytårskur med Løkke
Ekstra Bladet har gennemgået listen over store bidragsydere til Løkkefondens nytårskur i Thyborøn 22. januar i år, og her dukkede Danmarks allerstørste kvotekonger op.

Henning Kjeldsen, der anslås at have en personlig formue på 1,5 milliarder kroner, donerede til Løkkefonden, der hjælper drenge på kanten. Han får snart Danmarks største kutter på godt 90 meter.

Det samme gælder for Gullak Madsen, som er den 77. rigeste i Danmark. Han donerede til Løkkefonden og har en kutter på 88 meter.

Lars Løkke er mødt personligt op til torskegilde eller nytårskur i Thyborøn de seneste fire år, og snakken er faldet på andet end det velgørende arbejde ifølge statsministeren.

’Det var samtidig en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder’, skrev Lars Løkke på Facebook efter torskegildet i Thyborøn i 2016.

Nytårskurene arrangeres år efter år af kvotekongen John-Anker Hametner Larsen, som også kaldes 'Kongen af Thyborøn'. Sammenlagt har han samlet 845.841 kroner ind til Lars Løkkes fond.

Firma sammen
Kongen af Thyborøn har samtidig tætte økonomiske forbindelser til Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen.

Sidste efterår pumpede kvotekongen fire millioner kroner ind i et lille Holstebro-firma kaldet ’DayWork Aps’, der er delvist ejet af Venstres fiskeriordfører.

Værdien af politikerens private investering blev med storfiskerens entré mangedoblet kun fem uger efter firmaets stiftelse, viste dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Liberal pengeklub
Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland gav i forbindelse med folketingsvalget i 2015 Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen et bidrag i omegnen af 140.640 kroner ifølge bogen Skjulte Penge.

John-Anker Hametner Larsen er medlem er den liberale klub, som på generalforsamlingen i 2016 havde besøg af Venstres to mest prominente fiskeri-politikere. Nemlig fiskeri-ordfører Thomas Danielsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde.

John-Anker Hametner har også haft eksklusivt besøg af Venstres næstformand, Kristian Jensen, på kajen i Thyborøn før valget i 2015.

Esben fyret
I april måned kom Esben Lunde Larsen med en usædvanlig dyb undskyldning til Folketinget for at redde sin ministerpost.

Det skete, efter det var kommet frem, at han havde hemmeligholdt forslag fra embedsværket, som kunne stramme op overfor de såkaldte kvotekonger.

Fiskeriområdet blev alligevel flyttet fra Esben Lunde i august.

Kvotesagen har kostet den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ansvaret for fiskeriområdet, som nu varetages af Karen Ellemann (V).