Annonce:
Annonce:

Flertal i Folketinget stopper ny oliejagt i Nordsøen

Statskassen går glip af 13 milliarder kroner, når Danmark stopper olieindvinding i Nordsøen i 2050

Hvor er vi på hockeystaven lige nu? Interview med klimaminister Dan Jørgensen. Video: Tariq Mikkel Kahn
Annonce:
Følg Politik

Danmark skal ikke sætte gang i en ny oliejagt i Nordsøen. Tværtimod skal Danmarks olieindvinding stoppe i 2050. Det har et flertal i Folketinget aftalt torsdag aften.

Partierne bag Nordsøaftalen er blevet enige om at droppe den ottende udbudsrunde, som ville have fortsat olieindvindingen frem til midten af 2050'erne. Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen (S).

- Det vil give genlyd ude i verden, at vi træffer denne beslutning. Den flugter med vores beslutning om at være fossilfri i 2050, siger Dan Jørgensen.

Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor politikerne arbejder på at træffe flere store beslutninger, der skal gøre Danmark til et foregangsland på klimaområdet.

Annonce:

Aftalen kommer dog også i kølvandet på, at det franske olieselskab Total har trukket sin ansøgning til udbuddet tilbage. Total er den største spiller i den danske del af Nordsøen, og selskabets beslutning er blevet udlagt som tegn på, at olieeventyret i forvejen lakkede mod enden.

Olieindvindingen har siden 1972 sikret mange milliarder kroner til statskassen. Prisen for at stoppe indvindingen af olie og gas bliver 13 milliarder kroner i tabte indtægter for staten.

Samtidig vil tusinder af ansatte i olieindustrien på sigt skulle finde nyt arbejde. Til det formål afsætter partierne 90 millioner kroner til blandt andet omskoling.

- Vi sikrer, at der nu er klare vilkår for industrien frem til 2050. Det er godt for dem, der har ansættelse i branchen. Derudover laver vi en indsats for at skabe nye job og omskole de mennesker, der ikke længere skal arbejde i branchen, siger Dan Jørgensen.

Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, betegner aftalen som en 'stor sejr' for klimabevægelsen.

Hun havde dog gerne set en tidligere slutdato for olieeventyret.

Annonce:

Det samme lyder fra Enhedslisten, som har haft stop for olie i Nordsøen som mærkesag i årtier, men ikke er med i forligskredsen bag aftalen.

- Det er historisk og et enormt vigtigt skridt for klimaet, at vi i dag siger stop for ny olie jagt efter 2050. Men i Enhedslisten mener vi, at man skal gå længere. Mere olie skal blive i jorden, siger Mai Villadsen, Enhedslistens klimaordfører.

Enhedslisten vil have stop for olie allerede i 2040.

Dan Jørgensen afviser kritikken. Han mener, at beslutningen er markant, selv om der dermed er 30 år til, at Danmark afslutter indvindingen af olie og naturgas.

- Der er ingen andre lande i verden med en betydelig olieproduktion, der har valgt at sætte en slutdato i 2050.

- Hvis vi stoppede i 2030 eller 2040, så skulle vi betale erstatning til de virksomheder, der har investeret i anlæg og udstyr. Så udover tabte indtægter til statskassen ville vi stå over for en utrolig dyr erstatning. En olieboreplatform koster mellem én og ti milliarder kroner, og der er omkring 50 platforme derude, siger Dan Jørgensen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: