Flertal kommer højtlønnede udlandsdanskere til undsætning

S har indgået et kompromis om udlandsdanskeres ret til at få ægtefæller med hjem. Loven skal ændres om et år

Socialdemokratiet er blevet enig med regeringen om en såkaldt solnedgangsklausul på et lovforslag, der skal lade højtlønnede udlandsdanskere få deres ægtefæller med til Danmark.

Dermed er partiet klar til at stemme for et omdiskuteret lovforslag fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Men altså med den betingelse, at loven får en udløbsdato.

Det oplyser Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Mattias Tesfaye. S er ellers ikke begejstret for ministerens lovændring. Men partiet vil ikke stå i vejen for, hvad der set med S-øjne trods alt er en lille forbedring.

Forslaget betyder, at udlandsdanskere, der har udsigt til en løn på mindst 408.000 årligt, kan få deres udenlandske ægtefælle med til Danmark.

Også selv om parret ikke lever op til et krav om samlet set at have større tilknytning til Danmark end til et andet land.

- Det afgørende for os har været, at vi ikke bare siger, at så er vi i mål. Socialdemokratiet kan ikke bare se på, at alle mulige overlæger godt kan komme hjem. Men at almindelige håndværkere ikke kan, siger Tesfaye.

S har derfor sat som betingelse, at der skal gang i forhandlinger, der skal sikre, at alle danskere kan vende hjem med deres ægtefæller. Og de nye regler skal så være klar til at afløse Støjbergs forslag i sommeren 2018.

Behandlingen af lovforslaget blev på foranledning af Venstre sat i bero i sidste uge.