Flertal kræver lys på mørkelagt del af skattesag

Af hensyn til efterforskningen er afgørende del af den gigantiske sag om svindel med udbytteskat mørkelagt

Mere end tre milliarder kroner. Så meget har det koste danske skatteydere, at Skat sidste sommer ikke reagerede hurtigere på konkrete oplysninger om formodet svindel med udbytteskat.

Men hvorfor reagerede myndighederne ikke, selv om man var advaret? Og hvad vidste skatteminister Karsten Lauritzen (V) og hans topfolk i Skatteministeriet om problemerne?

De spørgsmål forsøgte blandt andre Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF at få svar på under et samråd torsdag.

Her henviste skatteministeren imidlertid til, at han er bundet af en henstilling fra Bagmandspolitiet om at holde dele af oplysningerne om forløbet i en snæver kreds. Og den omfatter ifølge Karsten Lauritzen ikke Folketingets skatteordførere:

- Der er detaljer i sagen, som jeg ikke kan lægge frem. Bagmandspolitiet har tilkendegivet, at det vil være ødelæggende for efterforskningen.

Det fører til kritik fra flere partier, som fremhæver, at det er Folketingets opgave at føre parlamentarisk kontrol med regeringen. Og det er ikke muligt, når man ikke har adgang til alle oplysninger, lyder det fra flere partier.

Blandt andre Socialdemokraternes medlem af skatteudvalget, Jeppe Bruus, påpeger samtidig, at Rigsrevisionen til gengæld har fået adgang til oplysningerne.

- Rigsrevisionen kommer med en særligt hård kritik. Derfor bør det også være muligt for skatteministeren at etablere et fortroligt forum, hvor Folketingets partier får adgang til oplysningerne, så vi kan føre parlamentarisk kontrol med det, der er foregået.

- For det står klart, at det, der er foregået sidste sommer, er fuldstændig horribelt, siger Jeppe Bruus.

Karsten Lauritzen siger, at han er parat til at tage sagen op med justitsminister Søren Pind (V).

Det er ifølge skatteministeren nødvendigt med en grundig overvejelse, da der vil være tale om en ny fremgangsmåde, hvis Folketinget skal have adgang til oplysningerne.

12 kommentarer
Vis kommentarer