Flertal vil tage stemmeretten fra krigsforbrydere

Krigsforbrydere, udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på tålt ophold har i dag stemmeret til kommunal og regionsvalg. Ny lov skal begrænse denne 'ytringsfrihed' 

Fire serbiske krigsforbrydere blev sendt til Danmark for at afsone fængselsstraffe på 7, 30, 17 og 18 år. Samtidig fik de - i lighed med udvisningsdømte kriminelle - lov til at deltage i det danske demokrati fra fængselscellen. Foto: Krigsforbryderdomstolen/unmict.org
Fire serbiske krigsforbrydere blev sendt til Danmark for at afsone fængselsstraffe på 7, 30, 17 og 18 år. Samtidig fik de - i lighed med udvisningsdømte kriminelle - lov til at deltage i det danske demokrati fra fængselscellen. Foto: Krigsforbryderdomstolen/unmict.org

Opdateret. Et flertal i Folketinget har netop vedtaget lovændringen.

På billedet over denne artikel optræder fire dømte krigsforbrydere fra det tidligere Jugoslavien.

De blev sendt direkte fra krigsforbryder-domstolen til langvarig afsoning i danske fængsler - og efter blot tre år bag tremmer her i landet fik de stemmeret til kommunal- og regionalvalg.

Samme ret har udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på tålt ophold. Er der tale om EU-borgere har de også stemmeret til EU-Parlamentsvalg.

Men her til formiddag har et flertal i Folketinget bestående af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti taget stemme- og valgretten for disse personer, da et nyt lovforslag blev 3. behandlet.

Enhedslisten, SF og Alternativet stemte i mod lovforslaget, mens Det Radikale Venstre undlod at stemme.

Lovforslaget er fremsat af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA). Han mener ikke, at disse personer skal kunne deltage i det danske demokrati. Specielt er han fortørnet over, at udlændinge dømt for krigsforbrydelser og folkedrab har stemmeret i Danmark.

- Jeg er meget optaget af, at vi værner om de fundamentale retsprincipper, og at disse personer derfor stilles til regnskab for deres forfærdelige handlinger.

- Men når Danmark har sagt ja til, at de dømte kan afsone i danske fængsler, har det efter min opfattelse aldrig været hensigten, at disse personer skal kunne deltage i det danske demokrati. Derfor er det godt at få denne lovændring på plads før kommunal- og regionalvalget i efteråret, siger han.

Som nævnt ovenfor tager lovændringen også stemmeretten fra udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på 'tålt ophold'. Det er typisk personer dømt for alvorlig kriminalitet som fx drab, voldtægt og narkoforbrydelser - eller folk, der har fået afslag på asyl, men som af forskellige årsager ikke kan sendes hjem.

En opgørelse fra januar viste, at der befandt sig 214 af disse personer i landet.

Indtil videre har fire personer afsonet en straffedom fra krigsforbryderdomstolen i Haag i Danmark, oplyser Økonomi- og indenrigsministeriet. De blev dømt mellem 7 og 30 års fængsel for uhyrlige krigsforbrydelser i den jugoslaviske borgerkrig. Efter tre år i dansk fængsel fik de stemmeret i Danmark. Dog ikke til folketingsvalg og folkeafstemninger.

Herunder kan du læse, hvad de var dømt for. (artiklen fortsætter under faktaboksen)

Ud over krigsforbrydere, der afsoner deres straf i Danmark, vil regeringen med lovforslaget desuden afskaffe valgretten til kommunale og regionale valg samt Europa-Parlamentsvalg i Danmark for følgende persongrupper:

*Udlændinge, der er på tålt ophold, fordi de ikke kan udsendes på grund af forholdene i deres hjemland. Der er tale om udlændinge, der har begået så grove forbrydelser eller anses for at være til så stor fare for statens sikkerhed, at de er udelukket fra at opnå asyl.

*Udlændinge, der er udvist ved endelig dom eller administrativ beslutning, men stadig befinder sig i Danmark – enten fordi de stadig afsoner deres dom, eller fordi udsendelsen ikke umiddelbart kan gennemføres på grund af manglende samarbejdsvilje fra udlændingens eller hjemlandets side.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time

SCORER

JACKPOT