Annonce:
Annonce:

Flertal vil undersøge skandalerne i Skat

En undersøgelseskommission skal undersøge krisen i Skat til bunds, lyder det nu fra S og DF. Sammen med Enhedslisten og Alternativet danner de et flertal for en undersøgelse

I fælles front for en undersøgelse af skandalerne i Skat. Foto: POLFOTO
I fælles front for en undersøgelse af skandalerne i Skat. Foto: POLFOTO
Annonce:
Følg Politik

Folketingets to største partier opfordrer nu regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommission.

Den skal kulegrave krisen i Skat, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra de to partier.

- En af de største skandaler i nyere tid er krisen i Skat. Mere end noget andet er den ved at ødelægge befolkningens tillid til vores myndigheder, siger S-formand Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

- Vi ønsker én gang for alle at få afklaret, hvad der er gået galt i Skat. Derfor opfordrer vi regeringen til hurtigst muligt at nedsætte en undersøgelseskommission.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl tilføjer:

- En tilbundsgående undersøgelse skal gøre os klogere, så vi kan undgå lignende skandaler i fremtiden.

De særligt skyldige

- Og det er forudsætningen for, at vi kan genopbygge tilliden til Skat og den samfundskontrakt, vi har med hinanden om, at alle bidrager.

Annonce:

Massivt flertal lægger pres på Løkke
Med den nye melding fra Folketingets to største partier tegner der sig et flertal for en tilbundsgående undersøgelse, da Enhedslisten og Alternativet allerede har kaldt på en sådan. De fire partier kan mønstre 107 mandater.

- Hvis ikke en skandale, hvor milliarderne fosser ud af statskassen, og svindlere har kronet dage, hvad skal så berettige en kommissions-undersøgelse? Det her er så stort, at vi skal rulle den største undersøgelsesform ud, som vi har, siger skatteordfører Rune Lund (EL) til Ekstra Bladet.

Kommuner gør hvad Skat ikke kan: Inddriver millioner i skattegæld

Også i Venstre ønsker kræfter Skat undersøgt. I fredags meldte Carl Holst ud, at han stik imod sit partis linje ønsker en undersøgelse.

Men hidtil har skatteminister Karsten Lauritzen (V) og dermed statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afvist idéen om bekostelig kommissionsundersøgelse.

Carl Holst kræver kulegravning af Skat-skandaler: Det er hamrende alvorligt

Annonce:

Skandalesystem under lup
I december blev der iværksat en advokatundersøgelse af skandalen med udbetaling af udbytteskat til svindlere for over 12 milliarder.

Men en kommssion skal også undersøge, hvorfor inddrivelsessystemet EFI blev presset igennem, med det resultat, at statskasser er gået glip af miliarder og atter milliarder.

Konkret ønsker DF og S at 'belyse beslutningsgrundlaget for - og implementeringen af - lovgrundlaget for centraliseringen af skatteinddrivelsen samt Et Fælles Inddrivelsessystem, EFI.'

Derudover ser de også behov for 'generelt at belyse beslutningsgrundlaget og opfølgningen på de seneste mange års effektiviseringer af Skat', står der i en pressemeddelelse udsendt af DF og S.

Her er et udpluk af Skats mange skandalesager:

* Skrottet it-system.

Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).

EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet forældet gæld. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system.

* Skatteydernes gæld.

EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvist manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 92 milliarder kroner.

Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger. Sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige.

Desuden er det stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.

* Svindel med udbytteskat.

Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet.

Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

* Ejendomsvurderinger.

Ifølge Rigsrevisionen stemte Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til.

Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring ni milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.

* Forvaltning.

I september 2016 revser Statsrevisorerne Skat for ottende år i træk.

Skats regnskabsforvaltning er fortsat så svag og utilstrækkelig, at der er risiko for tab for staten. Der er også risiko for, at opkrævningen af skat fra borgere og virksomheder er sket på et ukorrekt grundlag, skriver Statsrevisorerne.

/Ritzau

 

 

 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: