Flugtruten fra Fort Lindholm: Kræver hård træning

Det vil kræve en fysisk kraftpræstation at forlade Lindholm uden en båd, viser Ekstra Bladets granskning af søkort

Dette luftfoto af Lindholm viser, hvor lavvandet der er omkring øen. Foto: skraafoto.kortforsyningen.dk 
Dette luftfoto af Lindholm viser, hvor lavvandet der er omkring øen. Foto: skraafoto.kortforsyningen.dk 

Intet er umuligt for den, der bærer viljen i hjertet.

Sådan lød det kække motto i 90'er-underholdningsprogrammet 'Fangerne på Fortet', men for beboerne på Danmarks kommende udlændinge-fort, Lindholm, vil det kræve noget mere end bare vilje at forlade øen uden båd.

- De færreste vil begive sig ud på sådan en tur. Det kræver, man er trænet. At man er fortrolig med at svømme i havvand, forklarer Bo Lindgren.

Han er mangeårig triatlet og bestyrelsesmedlem i Tri Club Denmark, landets største klub for udøvere af den krævende sport.

Kan komme afsted
Ekstra Bladet har sat sig for at undersøge, hvad det vil kræve at forlade Lindholm uden en båd, fordi Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), mener, at Lindholms kommende beboere vil kunne gå og svømme i land, hvis de bliver trætte af øens trange kår. 

- Især nord for øen op imod Nyord og den nordlige del af Møn er der rigtig lavt vand. Det er faktisk kun lige dér, hvor der er sejlrende, at man ikke kan bunde.

- Så der er mulighed for, synes jeg, for de fleste mennesker, hvis det bliver for meget (at opholde sig på øen, red.), at så kan man komme afsted, siger Mikael Smed i et interview med BT.

Borgmesteren er yderst kritisk over for placeringen af udlændinge øen, fordi han mener, frustrerede beboerne vil sprede utryghed.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Borgmester Mikael Smed talte forleden med pressen i Kalvehave. I baggrunden ses Dronning Alexandrines Bro, der forbinder Sydsjælland med Møn. Foto: Jens Dresling/RitzauScanpix
Borgmester Mikael Smed talte forleden med pressen i Kalvehave. I baggrunden ses Dronning Alexandrines Bro, der forbinder Sydsjælland med Møn. Foto: Jens Dresling/RitzauScanpix
 

Gode svømmeegenskaber
Men den over tre kilometer lange flugtrute igennem vandet er altså ikke for alle og enhver, viser en granskning af søkort over området, som Ekstra Bladet har foretaget.

Den korteste rute fra Lindholm til Møn er, som borgmesteren antyder, nord for øen, hvor vanddybden er lav på store dele af turen. Men på et stykke på omkring 500 meter midt på turen stiger dybden til noget over to meter.

En lidt længere rute går sydøst for Lindholm med retning mod Stege, men her skal der svømmes over en kilometer over vanddybder på to-tre meter.

Med andre ord kan man ved almindelig vandstand ikke gå i land fra Lindholm.

Farvandet omkring Sydsjælland var i sommer ramt af usædvanligt lavvande, men DMI's vandstandsservice viser, at vandstanden er tilbage til normalt niveau.

UNDERSØG SELV FARVANDET OMKRING LINDHOLM MED FORSTØRRELSESGLASSET PÅ SØKORTET HERUNDER

Styr forstørrelsesglasset ved at bevæge musen over søkortet.

Artiklen fortsætter under den interaktive grafik ...

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Derfor er turen svær
Det er en kombination af flere faktorer, som gør turen igennem det over tre kilometer vand ganske krævende, påpeger Bo Lindgren, der også fungerer som dommer ved triatlon-stævner og derfor også har forstand på sikkerheden i forbindelse med svømning på åbent hav.

For det første kræver det, at man er en mere end habil svømmer. Svømning på åbent hav er yderst krævende.

- Hvis man ikke kan svømme i forvejen, vil det kræve mindst et års træning. Kan man svømme, vil det vel tage to-tre måneder at træne sig op, forklarer Bo Lindgren.

En anden faktor er faren for nedkøling, hvilket gør turen ganske urealistisk tre ud af fire årstider.

- Turen vil være forbundet med ubehag og nogen fare, fordi der en voldsom nedkøling i vand. Vi ville altid have våddragter på, når vi svømmer de distancer, siger Bo Lindgren.

Lindholm set fra færgen, som kommer til at sejle beboerne frem og tilbage til Kalvehave på Sydsjælland. Foto: Per Rasmussen Dansk politik - 7. dec. 2018 - kl. 16:37 De udvistes ø: Et år på luksushotel koster under det halve

Svært at overskue
En tredje faktor er det faktum, at det er svært at finde vej over åbent hav. Det er simpelthen svært at orientere sig, når man ligger i vandoverfladen. Dertil kommer naturligvis den strøm, som kan være i vandet på dele af turen.

- Der er meget lavvandet i området. En halv til en hel meter en del af turen. Vil det gøre turen lettere?

- Ja, det vil det. Men det ændrer ikke ved, at det kræver en vis fysisk kapacitet og mentalt overskud at kunne overskue, hvad det er, man skal i gang med i vandet. De fleste vil være naturligt utrygge og bange for at begive sig ud på sådan en tur. Det er der ikke mange, som vil gøre - uanset, at de kan bunde en del af vejen.

Den kortest rute fra Lindholm til det nordlige Møn er godt tre kilometer i fugleflugtslinje.

Ved en ironman svømmer udøverne 3,8 kilometer. Herefter begiver de sig ud på 180 kilometers cykling og derefter en maraton.

Ekstra Bladet ville gerne spørge borgmester Mikael Smed ind til hans udtalelse om vandet omkring Lindholm. Men han har ikke besvaret henvendelsen.

Se også: V-mand beklager og sletter sine spor: Se hans brøler her

Farvandet rundt om Lindholm indbyder ikke ligefrem til en våd vandre- og svømmetur her i vinterkulden. Foto: Per Rasmussen
Farvandet rundt om Lindholm indbyder ikke ligefrem til en våd vandre- og svømmetur her i vinterkulden. Foto: Per Rasmussen
 

Mikael Smed (tv.) havde forleden besøg af Inger Støjberg. Foto: Per Rasmussen
Mikael Smed (tv.) havde forleden besøg af Inger Støjberg. Foto: Per Rasmussen
 

Når DTU's veterinærinstitut forlader Lindholm rykker udvisningscentret ind. Foto: Ritzau/Scanpix Dansk politik - 30. nov. 2018 - kl. 22:18 Øde ø med færge hver dag: Her er de udvistes ø

766 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen