Flygtninge-kaos: Løkke snigløb Mette F

Lovede at orientere oppositionslederen om asylforhandlinger med Merkel – men ringede aldrig tilbage

Sådan lød Løkkes seneste ord, efter partilederne i går holdt krisemøde om flygtningesituationen. (Video: Janus Østergaard)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) snigløb oppositionens leder Mette Frederiksen (S), da han i weekenden lavede en aftale med Tysklands kansler Angela Merkel om, at Danmark skulle modtage et antal flygtninge fra Tyskland.

På forhånd havde han i fredags orienteret S-formand Mette Frederiksen om, at han skulle have samtaler med den tyske kansler om flygtningekrisen, erfarer Ekstra Bladet fra kilder tæt på forløbet.

Statsministeren lod forstå, at han ville holde Mette Frederiksen opdateret om udfaldet af samtalerne med den tyske kansler og bad derfor S-lederen om at holde sin telefon åben hele weekenden.

Men Løkke ringede ikke og fortalte om aftalen, som blev startskuddet til det aktuelle flygtningekaos, som lige siden har præget Danmark.

Orienteret mandag
Først mandag eftermiddag blev Mette Frederiksen klar over, at statsministeren på helt egen hånd – altså uden om Folketinget – reelt havde lempet Danmarks asylpolitik. Tilsyneladende efter pres fra Angela Merkel.

Heller ikke de konservatives leder Søren Pape, SF’s formand Pia Olsen Dyhr eller den radikale leder Morten Østergaard blev ifølge Ekstra Bladets oplysninger på forhånd orienteret om Lars Løkkes løfter til Angela Merkel.

Dermed indgik Løkke - helt usædvanligt - en aftale med Merkel uden at have sikret sig, at han havde et flertal i Folketinget bag sig.

Socialdemokraterne, de konservative, SF og de radikale tilhører ellers til gruppen af partier, der ligesom regeringen bakker op om et ja til EU-afstemningen om retsforbeholdet d. 3. december. 

Løkke holdt pressemøde
På et pressemøde i Statsministeriet mandag forklarede Løkke, at han og Merkel var blevet enige om at Danmark skulle modtage 100 asylansøgere fra Tyskland. Et tal som allerede mandag aften var blevet mangedoblet, da mere end 1000 flygtninge var kommet til Danmark fra Tyskland.

- Drøftelsen mellem mig og kansler Merkel viser, hvordan virkeligheden har udviklet sig. Den tog afsæt i, at der konkret var 4.000 asylansøgere i Tyskland, og vi var enige om, at en fair dansk andel af dem havde været 100 asylansøgere. Men udviklingen løb hurtigt, så mit tilsagn er mere end materialiseret i det antal, der nu er nået frem til dansk territorium, lød det fra Løkke på pressemødet.

Ordknap Mette
Efterfølgende var det en ordknap Mette Frederiksen, som mandag aften mødte op til møde i Statsministeriet sammen med de øvrige partiledere. På vej ind lod hun forstå, at Løkke selv måttet redegøre for den lempelse af udlændingepolitikken, som han havde lovet den tyske kansler.

- Når det drejer sig om, hvor mange der kommer hertil, bør det være et anliggende for det danske folketing, fastslog hun og afviste, at Socialdemokraterne ville være med til en kvoteordning til fordeling af flygtningene i Europa.

Tulle vidste intet
Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har udtrykt sin skuffelse over Lars Løkkes manglende respekt for Folketinget.

- Det skulle Løkke have drøftet med Folketinget, før han lavede den aftale med Merkel, har Thulesen Dahl sagt i et interview med Ekstra Bladet.

Kristian Thulesen Dahl fortæller, at han først blev orienteret om Løkkes aftale med Merkel mandag eftermiddag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke til sagen, da hans spindoktor ikke har reageret på Ekstra Bladets henvendelser.

288 kommentarer
Vis kommentarer