Flygtninge om container-landsbyer: I smadrer integrationen

I går besluttede S, DF og K udenom regeringen, at regeringen skal undersøge muligheden for, at flygtninge i fremtiden skal huses i såkaldte flygtningelandsbyer. Men den ide er katastrofal, hvis man spørger flygtningene selv

Abrahim Tekle og Fitwi Hagos føler sig ikke integrerede i flygtningelandsbyen i Næstved. (Foto: Per Rasmussen/redigering: Signe Breitenstein)

Et stenkast fra et parcelhuskvarter i Næstved ligger en samling containere, der siden slutningen af maj har udgjort midlertidige flygtningeboliger for en stadig voksende gruppe mennesker fra Afrika og Mellemøsten.

Boligerne kan på sin vis sammenlignes med de flygningelandsbyer Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti vil have undersøgt fordele og ulemper ved.

Se også: Støjberg nærmer sig flygtninge-landsbyer

Men spørger man flygtningene selv, er den ide fuldstændig hul i hovedet og vil smadre deres muligheder for at blive en del af det danske samfund.

Begravet i Sahara
I container-byen i Næstved, er flere af beboerne dog langt fra imponerede over den ide.

Det vil ifølge de to venner Abrahim Tekle og Fitwi Hagos fra Eritrea være alt ødelæggende for integrationen i det danske samfund, som de så brændende ønsker sig.

Siden juni har containerbyen huset flygtninge. Den er løbende blevet større og huser nu 59 flygtninge. I løbet af foråret forventer man, at det antal mere end fordobles (Foto: Per Rasmussen)
Siden juni har containerbyen huset flygtninge. Den er løbende blevet større og huser nu 59 flygtninge. I løbet af foråret forventer man, at det antal mere end fordobles (Foto: Per Rasmussen)
 

De to har læst henholdsvis økonomi og optiker på universitetsniveau, følger dagligt de danske medier og taler flydende engelsk. De mener, de har noget at byde ind med, men mener ikke, at eksklusionen fra det danske samfund er løsningen på flygtningeproblemet.

Se også: Professor: Dårlig integration er en tikkende bombe

- Vi kommer fra et land med død og ødelæggelse. På vores tur til Europa har vi begravet vores venner i Saharas sand og set dem drukne i Middelhavet. Vi ønsker bare fred, et godt liv og at blive en del af danskerne, lyder det fra 28-årige Abrahim Tekle fra Eritrea, der har inviteret Ekstra Bladet indenfor på sit værelse i containerbyen.

På det lille værelse, der mest af alt minder om et lille kollegieværelse på omkring 16 kvadratmeter, fortæller de om deres farefulde færd til Europa. En tur fyldt med vold, død og griske menneskesmuglere, der ifølge de to afrikanere ingen respekt har for menneskeliv.

Mads Mikkelsen er favorit
I Fitwi og Abrahims optik vil de kommende flygtningelandsbyer komme til at gøre både det danske samfund og flygtningene en bjørnetjeneste på både kort og lang sigt.

- At isolere os i flygtningelandsbyer uden kontakt til danskerne og med dårlige muligheder for at lære dansk og få et arbejde vil få store konsekvenser, lyder de dystre forudsigelser fra Fitwi i sofaen.

Danmark lever langt fra op til Abrahim (tv.) og Fitwi (th.) forventninger. I Eritrea havde de hørt at skandinavien var et paradis, men container-byen er alt andet (Foto: Per Rasmussen)
Danmark lever langt fra op til Abrahim (tv.) og Fitwi (th.) forventninger. I Eritrea havde de hørt at skandinavien var et paradis, men container-byen er alt andet (Foto: Per Rasmussen)
 

Se også: God idé med flygtningebyer i Grønland: Så kan vi også være her

På værelset i container-byen i Næstved har Abrahim foruden sofaen en seng, et tøjskab, et fjernsyn med dvd-afspiller, et lille køleskab samt en reol, der blandt andet gemmer på DVD-film som Jagten og Blinkende Lygter.

- Jeg ser dem med engelske undertekster for at blive bedre til dansk. Mads Mikkelsen er min yndlingsskuespiller, siger Abrahim.

Intet sted for børn
Ligesom Abrahim og Fitwi har mange af de andre beboere på centret oplevet traumatiserende ting. Flere har psykiske sygdomme oven i de åbenlyse savn og frustrationer, beboerne lider under efter at have forladt ægtefæller og børn i jagten på et bedre liv for familien i Europa.

Men flygtningebyerne lever langt fra op til forestillingerne. Boligerne er dårlige, gulvene gynger, der er larm fra gangene, der gør det svært at sove, og fælleskøkkenet er uappetitligt.

Se også: DFs masterplan: Flygtningelandsbyer skal være selvstændige mikrosamfund

- Det er ikke et sted for børn det her, og det er ikke et sted for os, siger Fitwi, der om få uger kan se frem til dele de små værelser med en bofælle, da boligmanglen tvinger Næstved Kommune til stoppe flere beboere ind på de små værelser.

Derved er kvalerne langt fra ovre for de to hårdtprøvede afrikanske flygtninge.

1 af 2 Danmark lever langt fra op til Abrahim (tv.) og Fitwi (th.) forventninger. I Eritrea havde de hørt at skandinavien var et paradis, men container-byen er alt andet (Foto: Per Rasmussen)
2 af 2 (Foto: Per Rasmussen)
842 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere