Flygtningestrøm: Støjberg afviser fortsat fordeling af flygtninge

Integrationsminister Inger Støjberg vil ikke sætte tal på, hvor mange syriske flygtninge Danmark kan rumme

Ankomsten af flere hundrede flygtninge og migranter til Danmark fra blandt andet Syrien får ikke den danske regering til at se med mildere øjne på en fælles europæisk fordeling.

Det fastslår integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Vi står i en særlig situation i Europa og i Danmark, og en særlig situation kræver særlige løsninger. Men vi har hele tiden sagt, at vi ikke ønsker at indgå i en fælles europæisk asylpolitik. Heller ikke en midlertidig, siger hun til Ritzau.

- Men der foregår selvfølgelig en tæt kontakt på tværs af landene, tilføjer hun.

Ministeren vil ikke sætte tal på, hvor mange syriske flygtninge Danmark kan rumme.

Af de cirka 300 flygtninge og migranter, der indtil videre er ankommet har kun cirka en tredjedel søgt om asyl i Danmark. Resten vil videre til lande som Sverige og Finland.

Spørgsmål: Tror du, at det er fordi, at de ikke føler sig velkomne i Danmark?

- Jeg skal ikke kunne sige, om de føler sig velkomne. Jeg kan bare sige, at hvis man kommer til Danmark og søger om asyl, så får man selvfølgelig behandlet sin sag helt efter reglerne. Men det ændrer ikke ved, at jeg synes, der er en for stor tilstrømning til Danmark.

Inger Støjberg afviser indtil videre Dansk Folkepartis krav om en genindførelse af grænsekontrollen.

- Der skal ganske meget til, før man kan genindføre grænsekontrollen, og der er vi ikke i øjeblikket. Men selvfølgelig holder vi et skarpt blik på det. Både fordi vi er forpligtet til det, og fordi vi har en klar interesse i det.

Spørgsmål: Hvad skal der til, før I er klar til at indføre grænsekontrol?

- Det er for eksempel et spørgsmål om tilstrømningen, men der er mange faktorer, der er i spil.

Spørgsmål: Hvor mange flygtninge og migranter skal der til?

- Det kan jeg ikke sætte nøjagtigt antal på.

Ud over de stramninger, som regeringen allerede har lavet på området, herunder en nedsættelse af de sociale ydelser, bebuder Inger Støjberg, at der er flere på vej. Men den seneste udvikling får hende ikke til at speede processen op.

- Det her giver ikke anledning til andet end at forfølge det spor, der allerede er lagt.

Ministeren roser dansk politi og personalet i Sandholmlejren for den måde, de håndterede situationen på, da omkring 300 flygtninge og migranter fra blandt andet Syrien søndag aften krydsede grænsen ved Rødby.