Flytning af unge flygtninge kan stride mod konvention

Eksperter mener, at det er i strid med konventionerne, hvis man skiller asylpar med børn fra hinanden.

Udlændingeminister Inge Støjbergs planer om at skille asylpar med børn ad kan være i strid med menneskerettighedskonventionen. Foto: Philip Davali
Udlændingeminister Inge Støjbergs planer om at skille asylpar med børn ad kan være i strid med menneskerettighedskonventionen. Foto: Philip Davali

Regeringen kan ifølge Jyllands-Posten være på vej til at bryde menneskerettighedskonventionen.

Det sker, hvis regeringen som bebudet vil sørge for, at ingen mindreårige under 18 år må indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever.

Kravet skal også gælde, hvis parret har et eller flere fælles børn, har udlændingeminister Inger Støjberg (V) fastslået.

En undersøgelse fra Udlændingestyrelsen viser, at der ved en opgørelse tidligere på måneden på asylcentrene var 27 par, hvor kvinden er under 18 år.

Blandt disse par har syv par et eller flere børn, mens yderligere seks af de unge kvinder blandt parrene er gravide.

Det får flere juridiske eksperter til at vurdere, at udlændingeministerens plan om adskillelse af parrene kan være i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 8, som taler om retten til et familieliv.

Professor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet hæfter sig ved de par, der har børn:

- Hvis parret har børn, er der tale om, at en adskillelse af en sådan familie kan være i strid med menneskerettighedskonventionens fastlæggelse af ret til et familieliv, siger han til Jyllands-Posten.

Professor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet er enig ifølge avisen.

Også underdirektør Louise Holck fra Institut for Menneskerettigheder vurderer, at en adskillelse af de pågældende familier kan være en overtrædelse af menneskerettighederne.

Udlændingestyrelsen begyndte allerede i denne uge at tvangsflytte unge kvinder i par, der ikke har børn.

Jyllands-Posten har ikke kunnet få en kommentar fra Inger Støjberg, der holder ferie.