Følelsesladet afsked: Lillebror forestår Arne Melchiors begravelse

Tidligere trafikminister Arne Melchior bliver i dag begravet på jødisk kirkegård i København

Kisten sænkes i jorden. (Video: James Kristoffer Miles)

Det er den tidligere overrabbiner Bent Melchior, der leder ceremonien og taler for forsamlingen, når storebroderen, den tidligere minister og partistifter Arne Melchior, i dag begraves fra Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København i dag kl. 14.00.

Det oplyser Arne Melchiors søn, Dan Melchior.

Det er kun to dage siden, tidligere trafikminister og CD-stifter, Arne Melchior, 91, døde.

Arne Melchior er død

Flere hundrede mennesker er mødt frem for at tage afsked med den kendte politiker og eksminister, der stedes til hvile centralt på den jødiske begravelsesplads efter ceremonien.

Bent Melchior har formelt spurgt den nuværende overrabbiner, sit barnebarn Jair Melchior, om lov til at tale for sin storebror, der døde i lørdags, 91 år gammel.

- Han er stadigvæk en fantastisk taler. Jeg håber, det kommer til at gå godt, for det bliver jo nok meget emotionelt, når det kommer så tæt på, siger Dan Melchior til Ekstra Bladet.

De to rabbinere vil under Bent Melchiors ledelse i fællesskab forestå ceremonien for Arne Melchior, der efter jødiske foreskrifter bliver begravet kun to dags efter sin død.

Forud for begravelsen har familien våget over Arne Melchior i det jødisk kapel på Vestre Mosaisk Begravelsesplads.

- Vi håber, at dagen ikke bliver for dyster. Det vil være i min fars ånd, hvis det bliver en god afsked. Han elskede selskab. Så det håber jeg, at vi kan give ham, siger Dan Melchior.

I Danmark er jeg født

Dan Melchior oplyser til Ekstra Bladet, at der til begravelsen bla. vil blive sunget 'I Danmark er jeg født'.

- Den elskede min far og ønskede den som nationalsang.

Auf Simches

Efter begravelsen vil den nærmeste familie holde en traditionel jødisk sørgeuge, hvor de mindes den selskabsglade politiker og familiepatriark, der havde både børne- og oldebørn.

Flere af de fremmødte kondolerer over for Dan Melchior og resten af familien med det jiddische udtryk 'auf simches', der er et ønske om at den næste tid og deres næste møde bliver under lykkeligere omstændigheder.

Arne Melchior er død: Se billederne fra hans liv

Arne Melchior blev kendt som en principfast politiker, der gennem en generation sad i Folketinget og var med til at stifte partiet Centrum-Demokraterne.

Han døde efter et ildebefindende lørdag. Den 91-årige var dog ifølge familien nysgerrig og havde mod på livet til det sidste. Så sent som fredag var hele familien således samlet hos den tidligere minister og partistifter samt hustruen Nina.

Forsvarede Israel
Som søn af en tidligere overrabiner, Marcus Melchior, har Arne Melchior livet igennem været tæt på det jødiske mindretal i Danmark. Arne Melchiors bror, Bent, har da også i en lang årrække fra 1970 - 1996 været overrabiner herhjemme.

Arne Melchior endte sin politiske karriere i Folketinget ved valget i 2001. Få måneder forinden var Melchior blevet, efter han havde forsvaret Israels brug af 'moderat fysisk pres', et andet udtryk for tortur.

Arne Melchior i Folketingssalen for Centrum-Demokraterne. Foto: Peer Pedersen
Arne Melchior i Folketingssalen for Centrum-Demokraterne. Foto: Peer Pedersen
 

- Det kan under visse omstændigheder være nødvendigt med moderat fysisk pres, forklarede Melchior dengang.

CD kom sig aldrig over balladen om Melchiors udmeldelse og opnåede ikke valg til Folketinget ved systemskiftet i 2001. Efter flere mislykkede valgforsøg, lukkede og slukkede CD endeligt i 2008.

Lang karriere
Som politiker havde Arne Melchior dog en lang karriere bag sig, hvor han bl.a. sad i regering som CD-trafkminister i Firekløverregeringen i starten af 80'erne.

- Han var et meget stort og meget sødt menneske. Han var en kærlig sjæl, som altid opførte sig ordentligt over for andre. Han var samtidig et meget opmærksomt menneske, som altid huskede, hvis der var nogen, der havde været syge eller lignende, forklarede Melchiors tidligere ministerkollega, Hans Engell, til Ekstra Bladet efter nyheden om dødsfaldet.

Hans Engell fortæller, at Arne Melchior var en politiker, der altid overholdt sine politiske aftaler og talte ordentligt til andre mennesker.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag