Før forhandlinger: Tulle giver Samuelsen en kold skulder

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen tror ikke på, at der indgås en flertalsregering. Det er for uens partier til at danne en regering, siger DF-lederen

Kristian Thulesen Dahl tror ikke på en flertalsregering. Det fortæller han her

Lars Løkke Rasmussen har her til formiddag indledt forhandlingerne om en kommende regeringsdannelse.

Efter dronningerunden i går fik Lars Løkke det bundne mandat at danne en borgerlig flertalsregering. Det var Liberal Alliances krav inden forhandlingerne, men det ønske hældte DF's leder Kristian Thulesen Dahl ned ad brædtet på vej ind til forhandlingerne. Han tror nemlig - som han allerede sagde i går - ikke på, at der indgås en flertalsregering.

- Det er for uens partier til at danne en regering, slog manden med flest mandater i blå blok fast, da han lørdag mødte op for at forhandle regering med Lars Løkke Rasmussen på Christiansborg.

- Det har jeg aldrig troet var en mulighed, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Hvorfor ikke?

- Jeg tror, det er for uens partier at sætte sammen i en regering. Så jeg tror ikke på muligheden for at danne en flertalsregering.

- Men nu må vi se, hvad den kongelige undersøger mener om det, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til Lars Løkke Rasmussen, der er blevet udpeget til at undersøge muligheden for at danne en flertalsregering.

Teknikken i dronningerunder betyder, at det mest vidtgående 'mandat' til den 'kongelige' undersøger (Lars Løkke) skal afprøves først. Ikke mange regner med, at der kan dannes en borgerlig flertalsregering. Så en stor del af det, som foregår i dag, er altså rent skuespil til ære for dronningen.

Lang dag venter
Da Lars Løkke Rasmussen mødte op på Christiansborg for at gå i gang med forhandlingerne, beskrev han opgaven sådan her.

- Det skal jo være en regering, som er manøvredygtig, og til det hører jo, at regeringen med sig selv skal vide, hvad den vil, men det skal også være en regering, som kan samarbejde med Folketinget. Derfor er det vigtigt, både at få talt med de fire partier, som jo skulle indgå i en regering, hvis der skal laves en flertalsregering, men det er også vigtigt at få talt med Folketingets øvrige partier, siger han og fortsætter:

- Det tager vi  stille og roligt hul på her i løbet af dagen i dag, tilrettelagt på den måde, at de ikke-socialistiske partier kommer her i formiddag, og så resten af Folketingets partier i eftermiddag. Og så håber jeg, at jeg, når jeg rammer aftenen, har et slags overblik over, hvad prognosen er for det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kristian Thulesen Dahl er altså netop gået ind til forhandlingerne med Lars Løkke Rasmussen.

Før forhandlingerne har Dansk Folkeparti stillet fire konkrete DF-krav, der skal være opfyldt for, at DF går med i en regering. Det drejer sig om en stram EU-linje, genindførelse af grænsekontrollen, en strammere udlændingepolitik - og så velfærdskravet om en offentlig vækst på 0,8 procent.

Espersen har kaldt det for 'ufravigelige' krav. Så langt vil Kristian Thulesen Dahl ikke gå.

- Jeg bruger aldrig ordet ufravigeligt, og jeg bruger aldrig ordet ultimativt. Det er ikke, fordi jeg er ved at give mig, men jeg har gode erfaringer med at forhandle på den baggrund, siger Kristian Thulesen Dahl.

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke nævner dagpenge, sagde han, før han gik ind i forhandlingslokalet:

- Jeg har nævnt de fire områder som særligt vigtige. Det er ikke det samme som, at der ikke er mange ting på vores liste over politiske ønsker. Dagpengeområdet er også et af de stedet, hvor vi også i valgkampen har sagt, at vi skal have gjort noget ved genoptjeningskravene, fordi de er så usmidige, som de er nu, som vi fik dem lavet. Vi har peget konkret på en halvering af genoptjeningskravet som en mulighed, og det er jo også noget, som står på vores liste, siger partiformanden, som samtidig siger, at han ikke tror på en flertalsregering, fordi de fire partier er for forskellige.

Kristian Thulesen Dahl blev valgets store sejrherre. Derfor møder de også op til dagens forhandlinger med klare krav til Løkke, ifølge partiets næstformand Søren Espersen. Foto: Niels Hougaard Dansk politik Her er DF's fire ufravigelige krav til Løkke

Tidsplanen

Lars Løkke Rasmussen har fastlagt tidsplanen for lørdagens forhandlinger om en flertalsregering. Det er på Liberal Alliances opfordring, at Løkke er tvunget til først at forsøge at danne en flertalsregering bestående af alle de fire borgerlige partier:

- Klokken 10: Dansk Folkeparti.

- Klokken 11.30: Liberal Alliance.

- Klokken 13: De Konservative

Ved dronningerunden fredag erklærede Kristian Thulesen Dahl, at han ikke gik efter statsministerposten

Her mødte Ekstra Bladet TV valgets sejrherre på valgaftenen

1 af 2 Lars Løkke Rasmussen tager i dag hul på forhandlingerne i forsøget på at danne en regering. Foto: Philip Davali
2 af 2 Kristian Thulesen Dahl tror ikke på muligheden for en flertalsregering. Foto: Philip Davali
202 kommentarer
Vis kommentarer