Før valget: Politik opfattes som ren mudderkastning

Vælgerne giver dansk politik et sønderlemmende skudsmål i ny meningsmåling. Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), erkender, at politikerne har et problem med en uheldig debatform

(Foto: Niels Hougaard)
(Foto: Niels Hougaard)

En ny undersøgelse er dårligt nyt for de politikere, der lige nu øver argumenter og hvæsser knivene forud for det kommende Folketingsvalg.

Danskerne er nemlig dødtrætte af den måde, politikerne taler om og med hinanden på. Der er for meget mudderkastning og for få løsninger på de problemer, samfundet står over for, mener de.

LÆS OGSÅ: Så meget tjener Helle Thorning og co

41 procent opfatter politik som et slagsmål, der handler om at mistænkeliggøre og svine politiske modstandere til.

Det viser en ny meningsmåling fortaget blandt 1.059 repræsentativt udvalgte danskere, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Christian Kock forsker i retorik og politisk kommunikation og finder resultatet pinagtigt, og kalder det et kraftigt advarselssignal til politikerne.

- Politiske kommentatorer forklarer den manglende tillid med løftebrud og rod i bilag. Det spiller sikkert også ind. Men først og fremmest tror jeg, at vælgerne er trætte af at høre debatter, hvor politikerne taler udenom og så ellers giver sig i kast med mudderkastning og personangreb. Det er jo æh-bæh-buh efter samme mønster, som man hører hos børn, mener professoren fra Københavns Universitet.

Kun hver fjerde er positiv
I undersøgelsen præsenteres respondenterne for et positivt, et neutralt og et negativt syn på den politiske debat.

32 procent opfatter først og fremmest dansk politik som en kampplads, hvor ideologiske forskelle mellem fløjene står i vejen for løsninger af påtrængende samfundsproblemer.

Kun hver fjerde opfatter dansk politik som et forum, hvor der findes løsninger på påtrængende samfundsproblemer på tværs af partiskel.

Mudderkastning sat i system
- Den angrebsmanual, som Venstre har udarbejdet forud for den kommende valgkamp, er et meget håndgribeligt udtryk for den uheldige drejning, den politiske debat har taget, mener Christian Kock.

LÆS OGSÅ: Folketingsmedlemmer vender dronningen ryggen

Niels Nørgaard Kristensen, demokratiforsker på Aalborg Universitet, mener også, at politikerne bør tage nøje bestik af vælgernes negative holdning til politik.

- Ingen tvivl om, at afstanden mellem politikere og almindelige borgere bliver større i de her år. Og det er enormt alarmerende demokratisk set, siger han.

Der er stemmer i konfrontation
Demokratiforskeren har set danskernes tillid til politikerne dale med tiltagende styrke de seneste fem år.

Udviklingen satte altså ind, før den nuværende regering trådte til og satte gang i en diskussion om løftebrud. Derfor mener også han, at formen på den politiske debat har en stor del af skylden.

LÆS OGSÅ: Deres image stinker: Arrogante og upålidelige

- Vi får mere og mere blokpolitik og en mere og mere konfrontatorisk retorik. For politikerne bliver alting et spørgsmål om fremgang i meningsmålinger. Derfor er det vigtigere at profilere sig i forhold til den anden blok end med politiske løsninger. Men danskerne er opdraget med et samtaledemokrati baseret på dialog og konstruktive løsninger. Derfor reagerer vi voldsomt negativt på den type politisk dialog, siger han.

Lykketoft: Vi er bedre end vores rygte
Mogens Lykketoft (S), formand for Folketinget, tager vælgernes dom til sig.

- Det er et alarmsignal. Når folk har den opfattelse, skal vi gøre os umage med at ændre den, siger han.

LÆS OGSÅ: Radikal profil siger farvel til Folketinget

Fra sin ledelse af Folketingets forhandlinger har han nøje føling med tonen i den politiske debat, og kan godt følge vælgerne i deres vurdering.

- Jeg skal ikke give karakterer til mine folketingskolleger. Men jeg synes, at debatterne sagtens kunne være bedre illustrerende for, at man jo meget ofte er enige. Og at vi i kraft af et samarbejdende folkestyre har skabt et af de rigeste og mest harmoniske samfund i verden. Vi er jo også det mindst korrupte samfund og verdens lykkeligste folk. Så måske har politikerne ikke gjort det så dårligt endda, siger Mogens Lykketoft.

Politik handler om forskelligheder
Helt slipper vi imidlertid ikke for politiske konflikter ifølge Folketingets formand.

- Det er vigtigt at gøre sig klart, at politik handler om, hvordan vi skaber værdier, og hvordan vi fordeler dem. Det vil der være forskellige opfattelser af, og det skal selvfølgelig fremgå. Men folk har et ønske om, at vi skal være bedre til at samarbejde. Og jeg tror også, at den politiker, som giver sin modstander ret, får point for det hjemme i stuerne, mener han.

50 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere